Marea miză nu e Băsescu. Semnificaţiile unei reţineri

România este o ţară în care se dă un meci crucial pentru Justiţie şi în care clanurile politico-financiare vor duce o luptă pe viaţă şi pe moarte pentru supravieţuire. Este o ţară care poate să pună cruce unui sfert de veac de tranziţie în care securiştii şi nomenclatura de partid au furat pe rupte sau se poate preda definitiv alianţei borfaşilor.
 
"Mircea Băsescu, în vârstă de 60 de ani, fratele mai mic al preşedintelui, a fost reţinut joi seară, după ce a fost audiat de procurori", anunţă Agenţia France-Presse.

Văd că diverşi deplâng faptul că imaginea României în străinătate este distrusă iremediabil de acest episod: "Dacă până şi fratele preşedintelui are legături cu clanurile mafiote, ce ţară mai este asta?!".

Este o ţară în care lucrurile merg, în sfârşit, spre mai bine. Este o ţară în care se dă însă un meci crucial pentru Justiţie şi în care clanurile politico-financiare vor duce o luptă pe viaţă şi pe moarte pentru supravieţuire. Este o ţară care poate să pună cruce unui sfert de veac de tranziţie în care securiştii şi nomenclatura de partid au furat pe rupte sau se poate preda definitiv alianţei borfaşilor. Este o ţară care poate să se plângă în continuare că "toţi fură" sau îşi poate trimite hoţii în puşcărie. Iată câteva concluzii la rece după ce ştirea reţinerii lui Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României, a ajuns în presa internaţională.

1. Ştirea AFP e "de bine" pentru România. Jurnaliştii pun accentul pe faptul că fratele preşedintelui A FOST REŢINUT. "Justiţia română, care face obiectul unei supravegheri stricte din partea Bruxellesului, s-a dovedit a fi mai eficientă în ultimii ani, conform experţilor. În ultimii doi ani, un fost prim-ministru şi doi foşti miniştri găsiţi vinovaţi de acte de corupţie au fost condamnaţi la închisoare, un lucru inedit în România", mai observă Agenţia France-Presse. Prin urmare, ziariştii AFP constată că în România există instituţii care chiar îşi fac treaba, indiferent de persoanele vizate. Decizia DNA de a-l reţine pe fratele preşedintelui are, veţi vedea, o semnificaţie uriaşă pentru ceea ce înseamnă viitorul Justiţiei independente în România.

2. Marea miză în aceste luni este Justiţia, nu Traian Băsescu. Asupra ei se vor năpusti, în valuri, politicieni şi oameni de afaceri care simt la încheieturi răceala cătuşelor. Cea mai coerentă campanie de demolare a Justiţiei a fost susţinută, în ultimii ani, de Dan Voiculescu, prin trustul lui de presă, şi a fost declinată în ritm de manea, să ajungă la tot poporul, de Sebastian Ghiţă, mâna dreaptă a lui Victor Ponta. Dan Voiculescu a fost condamnat deja într-o primă instanţă la 5 ani de închisoare cu executare. Politician şi patron de presă, Dan Voiculescu s-a luptat cu Justiţia în stil mare: o armată de oameni a predicat seară de seară teza că Justiţia e controlată de Traian Băsescu, în consecinţă cetăţeanul Voiculescu nu ar fi decât o victimă politică. În elanul lor demolator, martorii lui Voiculescu, un colaborator dovedit al Securităţii, au susţinut fără să clipească faptul că SRI şi DNA sunt noua poliţie politică. Pentru ei, o ceafă rasă ca Bercea Mondial, care strigă din dubă că le-a dat două milioane de euro doamnelor Kovesi (de la DNA), şi Stanciu (de la ÎCCJ), este o sursă credibilă. Un infractor condamnat penal e un cetăţean bun de dat în buclă cât timp serveşte scopului de dinamitare a încrederii în instituţiile statului.

3. Premierul Victor Ponta i-a cerut lui Traian Băsescu să-şi dea demisia "ca să apere Justiţia". O cerere batjocoritoare din partea unui om care, când e în ţară, cântă litania Antenei 3 că Justiţia e băsistă iar când iese la extern laudă DNA şi ANI că-şi fac datoria. Un premier care este convins şi acum că Adrian Năstase este o victimă politică (Sper că Traian Băsescu este fericit), şi nu un infractor condamnat în două rânduri. Ultimii doi ani de exercitare a puterii de către dl. Ponta nu-mi dau nicio garanţie că, în momentul în care va ajunge preşedinte, nu va desăvârşi proiectul demolator al lui Dan Voiculescu. DNA, Înalta Curte, ANI, serviciile – instituţiile pe care alianţa transpartinică a borfaşilor le vrea reduse la tăcere cât mai repede.

4. Traian Băsescu şi-a făcut un titlu de glorie din apărarea Justiţiei de atacurile politice. Dacă ştia sau nu ştia despre cârdăşia cu interlopii şi despre traficul de influenţă al fratelui său mi se pare în acest moment doar o temă secundară. Da, dacă intervenea în vreun fel să-l scape pe cretinul familiei, atunci ar fi fost grav. Până în acest moment însă, nu avem dovezi în sensul acesta. Iar preluarea cazului de DNA Bucureşti, văzută la un moment dat ca o dovadă irefutabilă că Băsescu vrea să muşamalizeze dosarul, a dus la o reţinere-fulger. Mingea e acum la judecători, de la care se aşteaptă aceeaşi fermitate.

5. Politicianul Traian Băsescu va ieşi urât din scenă. Din toate proiectele lui mari s-a ales praful. Unul se poate însă salva, prin rezistenţa noului val de procurori şi judecători care au depăşit timiditatea şi complicităţile de acum 10 ani: Justiţia. Amintiţi-vă cum era acum un deceniu şi cum este acum. Să recitim pasajul din ştirea AFP: "Justiţia română, care face obiectul unei supravegheri stricte din partea Bruxellesului, s-a dovedit a fi mai eficientă în ultimii ani, conform experţilor. În ultimii doi ani, un fost prim-ministru şi doi foşti miniştri găsiţi vinovaţi de acte de corupţie au fost condamnaţi la închisoare, un lucru inedit în România". Adăugaţi o duzină de politicieni, moguli, afacerişti de mare notorietate. Şi-ar fi imaginat cineva atâţia guşteri ajunşi după gratii? Ce urmează? Un varan? Un frate de preşedinte? Un preşedinte, după ce nu va mai avea imunitate? În lunile care urmează, Justiţia va duce un meci crucial pentru România.

Florin Negruţiu, Gândul.info

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ajutoare de încălzire acordate de stat pentru locuitorii din Botoșani: Ce documente sunt necesare!

astăzi, 20:30

Începând cu 14 octombrie 2024, cererile și declarațiile pe propria răspundere vizând acordarea ajutorului de încălzire cu gaze naturale, energie electrică, combustibili so...

O unitate sanitară din Botoșani angajează medici: Lista locurilor de muncă vacante a AJOFM!

astăzi, 20:00

Se caută spre angajare un medic rezident și un medic specialist, absolvenți de studii universitare. Contractul de muncă este pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă. Oferta este ...

AJPIS Botoșani: Zeci de mii de lei pentru alocații și indemnizații vor intra în conturi începând de mâine!

astăzi, 19:10

54.137 beneficiari ai alocațiilor de stat pentru copii și ai indemnizațiilor pentru creșterea copiilor vor încasa, în total, 35.104.396 de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei ca...