Mare grijă în bucătărie în această perioadă. Pompierii oferă sfaturi pentru prevenirea incidentelor casnice

În apropierea Crăciunului, în fiecare bucătărie se pregătesc produsele tradiționale acestei sărbători. Deși par activități de rutină, oboseala sau graba de a face mai multe lucruri în același timp sunt factori ce pot favoriza producerea unor evenimente, cum ar fi incendiile sau accidentele casnice.

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu. De aceea, pompierii botoșăneni vă recomandă să nu folosiți mijloace de preparare a hranei cu defecțiuni sau improvizații, să supravegheați mijloacele de preparare a hranei când sunt în funcțiune, să curățați și îndepărtați depunerile de grăsime și resturi de mâncare de pe aragazurile, plitele și grătarele din bucătărie, deoarece acestea pot lua foc ușor, dacă se întâmplă ca tigaia de pe aragaz să ia foc, nu turnați apă peste aceasta și opriți alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului (dacă puteți să o faceți în siguranță) și lăsați-o să se răcească.

 

Stingeți tigăile care sunt în flăcări acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea. Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.

Nu aruncați tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie, după ce ați terminat de gătit asigurați-vă că ați oprit cuptorul și aragazul, mențineți permanent curățenia și ordinea în bucătării sau în spațiile de preparare a hranei, evitați supraalimentarea mijloacelor de preparare a hranei și suprasolicitarea instalației electrice, utilizați aparatele electrocasnice de tipul friteuzelor, cuptoarelor cu microunde, cuptoarelor electrice și altele similare conform instrucțiunilor producătorilor și deconectați-le de la priză atunci când nu sunt folosite, păstrați sursele de foc, cum sunt chibriturile, brichetele, lumânările sau lămpile pe gaz, în locuri în care nu au acces copiii și nu lăsați copiii mici singuri în bucătărie atunci când mijloacele de pregătire a hranei sau de încălzire sunt în funcțiune.

Salvatorii botoșăneni reamintesc totodată faptul că utilizarea necorespunzătoare a buteliilor sau a instalațiilor de gaze lichefiate poate provoca incendii sau deflagrații. Este foarte important ca cetățenii să cunoască și să respecte următoarele reguli și măsuri menite să le protejeze viața și bunurile.

Cum ar fi, întotdeauna aprindeți întâi chibritul și apoi manevrați robinetul de alimentare cu gaz, în cazul în care se simte mirosul caracteristic al gazului în încăpere, închideți de urgență robinetul buteliei și al aparatului de utilizare, deschideți ușile și ferestrele pentru aerisirea încăperii și nu aprindeți chibrituri, brichete, nu manevrați întrerupătoarele electrice, soneriile, telefoanele, nu fumați și nu utilizați surse de foc înainte de a aerisi încăperea.

(Comunicat de presă)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Directivă în PSD – Fără Ponta: ”Ambiția lui ne-a ruinat”!

astăzi, 20:33

Nici un lider nu ar mai dori și susține reîntoarcerea lui Victor Ponta în PSD. Fostul premier și președinte al partidului este văzut de liderii de la centru și din jud...

O nouă rasă de pisici va fi prezentată în premieră, în România - Plus o competiție unică între două generații de campioni! (Foto)

astăzi, 19:26

Pisici de rasă din toată Europa, superstaruri născute în România și o competiție unică între două generații de campioni – toate acestea la Sala Palatului din Bucur...

ITM Botoșani: Informații pentru prestatorii de servicii - Reges Online!

astăzi, 18:50

Angajatorii, persoane fizice sau juridice de drept privat, precum și misiunile diplomatice, oficiile consulare ale altor state în România, respectiv, după caz, reprezentanţele organiza...