Sărbătorile de Iarnă se apropie, iar cetățenii desfășoară în gospodării o serie de activități pentru pregătirea preparatelor din carne, cum ar fi sacrificarea animalelor, afumarea preparatelor din carne etc. În anii trecuți, mai mulți botoșăneni au avut de suferit fie de pe urma unor incendii provocate din neglijență, fie din cauza unor accidentări, anunță Dorina Lupu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) din Botoșani.
Pentru prevenirea unor astfel de situații, ISU Botoșani recomandă:
- la sacrificarea porcului, locul ales pentru pârlirea acestuia trebuie să fie la o distanta de siguranță față de construcții sau depozite de furaje;
- buteliile de gaz utilizate trebuie să fie menținute la distanță față de arzător, iar furtunurile de alimentare să aibă la capete coliere de fixare și să nu prezinte fisuri;
- nu trebuie folosită flacăra pentru verificarea etanșeității buteliei, a garniturilor sau a furtunului/conductei de gaz. Verificarea buteliei trebuie făcută doar cu emulsie de apă cu săpun;
- buteliile nu trebuie încălzite cu flacără și nici folosite în poziție culcată, răsturnată sau înclinată;
- în apropierea locului în care se desfășoară activitățile, trebuie asigurate mijloacele de primă intervenție (recipiente cu apă, stingătoare etc.);
- în cazul afumătorilor, acestea trebuie construite din zidării de cărămidă și materiale incombustibile, trebuie amplasate la distanțe de siguranță față de restul construcțiilor și trebuie supravegheate pe toată perioada funcționării;
- pentru a se evita accidentările (plăgi tăiate, arsuri) se recomandă ca aceste activități să nu fie desfășurate de către persoane aflate în stare de ebrietate.
(Comunicat de presă)