Principalul motiv este suma pe care o încasează în contul indemnizaÈ›iei, sumă care în unele cazuri depășeÈ™te cu mult nivelul unui salariu obiÈ™nuit pentru judeÈ›ul nostru.
Cea mai mare indemnizaÈ›ie de creÈ™tere a copilului care se plăteÈ™te la BotoÈ™ani, la ora actuală, după intrarea în vigoare de la data de 1 iulie a noilor reglementări legislative, se ridică la 11.000 de lei, echivalentul a aproape 2.500 de euro pe lună.
Și nu este singura persoană care încasează o astfel de indemnizaÈ›ie. Potrivit reprezentanÈ›ilor AgenÈ›iei JudeÈ›ene de Plăți È™i InspecÈ›ie Socială, alte câteva zeci de mămici au o indemnizaÈ›ie lunară între 5.000 È™i 10.000 de lei.
La polul opus sunt mămicile care încasează indemnizaÈ›ia minimă prevăzută de lege care este de 1.063 de lei, față de 600 de lei cât a fost până acum, ponderea acestora fiind de 70-75%.
“Persoanele care după vechea lege au optat să stea acasă un an de zile È™i acum vor să prelungească concediul până la doi ani le sfătuim să vină să depună cerere înainte de a împlini copilul un an", a precizat Sebastian Tocariu, directorul AgenÈ›iei JudeÈ›ene de Plăți È™i InspecÈ›ie Socială.
Limita maximă a indemnizaÈ›iei de creÈ™tere a copilului care a fost până la 1 iulie de 3.400 de lei a fost eliminată, aceasta fiind calculată la 85% din veniturile nete realizate. Anterior acestor modificări, multe mămici preferau să stea acasă chiar È™i mai puÈ›in de un an, preferând să se întoarcă la serviciu pentru că veniturilor erau mai mari.
Reluarea drepturilor de concediu ÅŸi indemnizaÅ£ie pentru creÅŸterea copilului se face începând cu drepturile lunii iulie 2016 dacă cererea împreună cu actele doveditoare se depun în perioada 1 iulie - 1 august 2016, inclusiv. În cazul în care acestea se depun după data de 1 august 2016, plata indemnizaÅ£iei se face începând cu data depunerii cererii, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.