Mamele din Romania sunt expuse excesiv unei interventii chirurgicale indicate doar in cazurile complicate
Stiri Botosani Wednesday, 3 December 2014 ActualitateÎn 2013 situaţia nu s-a redresat deloc. Conform ultimelor date, o mamă din România aflată la prima naştere are sub 5% şanse să plece din spital fără să-i fie tăiat perineul, chiar dacă naşterea este complet normală. Care sunt explicaţiile excesului acestei practici chirurgicale în maternităţile din România?
Datele ştiinţifice nu susţin folosirea de rutină a epiziotomiei, atrage atenţia Colegiul American al Ginecologilor. Această intervenţie chirurgicală este indicată pentru evitarea rupturii perineului la mamă în naşterile naturale dificile. Dar în România, 92% dintre mamele aflate la prima naştere au suferit o intervenţie prin epiziotomie, conform unui studiu efectuat în 2013 de o echipă din Târgu-Mureş.
12.000 de mame din opt maternităţi au fost incluse în acest studiu ale cărui rezultate preliminare au fost prezentate la ultimul Congres Naţional de Obstetrică-Ginecologie şi urmează să fie publicate într-o revistă de specialitate.
DE 7 ORI MAI MULTE EPIZIOTOMII IN ROMANIA DECAT NIVELUL RECOMANDAT DE OMS
În Germania şi Franţa frecvenţa acestei intervenţii este de doar 27%, iar în Marea Britanie de 8,3%. Din cauza beneficiilor reduse ale intervenţiei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o rată a epiziotomiilor de 10%. În România se efectuează de 7 ori mai multe epiziotomii decât nivelul recomandat de OMS.
Atunci când, în timpul naşterii naturale, fătul exercită o presiune prea mare asupra peretului perineal al mamei, acesta se poate rupe de la sine. Aceste rupturi "nu trebuie privite generic drept nişte drame. Ele se suturează de obicei uşor, vindecarea este rapidă şi fără complicaţii", spune prof. Gheorghe Peltecu, directorul maternităţii Filantropia din Bucureşti.
Doar că, pentru a evita astfel de rupturi, ginecologul poate alege să provoace profilactic ruptura tăind chirurgical perineul – epiziotomia. În acest caz recuperarea mamei este mai dificilă. "Complicaţiile epiziotomiei profilactice sunt foarte frecvente şi alterează mult calitatea vieţii femeii după naştere", spune profesorul Peltecu.
Probabilitatea de a avea dureri şi o recuperare mai dificilă până în a treia săptămână de la naştere este mai mare pentru mamele cu epiziotomie, constată un studiu publicat în 2013. Printre dezavantajele acestei intervenţii sunt enumerate refacerea defectuoasă a perineului, fistule recto-vaginale sau hemoragii crescute.
Practic, în ultimii ani, România a urcat de pe locul 3 în Europa pe locul 1 ca frecvenţă a epiziotomiilor. Subiectul este foarte discutat în interiorul comunităţii de ginecologi din România, nu puţini fiind cei care susţin că mamele din România sunt puse în faţa unei supra-medicalizări a unui act fiziologic.
Preşedintele Societăţii Române de Obstetrică-Ginecologie, prof. Florin Stamatian, admite că în România "se face exces de epiziotomia profilactică. A tăia nu înseamnă neapărat că totul va ieşi ultraperfect". Printre medicii români "există falsa convingere, infirmată de studii, că epiziotomia reduce incontinenţa urinară din perioada premergătoare şi ulterioară menopauzei", remarcă profesorul Gheorghe Peltecu.
ASA SE APARA MEDICII DE ACUZELE DE MALPRAXIS
Cel mai important studiu internaţional pe acest subiect, care a analizat datele referitoare la 5541 de naşteri, constată fără drept de apel că este recomandabilă restricţionarea folosirii epiziotomiei. Şi din punct de vedere economic folosirea epiziotomiei pe scara largă este nejustificată, 12,5 dolari fiind economisiţi pentru fiecare astfel de intervenţie, utilă doar în cazul complicaţiilor.
Material complet pe hotnews.ro
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Beneficiarii de alocații și indemnizații vor primi banii începând de mâine!
57.246 de persoane beneficiază de alocații de stat pentru copii și indemnizații pentru creșterea copiilor. Suma totală platită este de 36.144.953,06 de lei. Beneficiarii acestor sume sunt ce...
Poezie, muzică și arte vizuale: Zilele Eminescu se desfășoară la Ipotești și Botoșani!
În 14 ianuarie are loc o nouă Gală a Premiilor Culturii Naționale, în cadrul căreia vor fi acordate premiile naționale pentru Excelență în cultură, pentru Promovarea operei e...
Doi ani de studii într-un singur an școlar pentru elevii buni la învățătură: Ordinul, publicat în Monitorul Oficial!
Elevii capabili de performanţe şcolare înalte pot promova doi ani de studii într-un an şcolar, ca parte a parcursului educaţional subsumat învăţământului preuniversitar ...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.80 secunde