Mamele din Romania sunt expuse excesiv unei interventii chirurgicale indicate doar in cazurile complicate

Epiziotomia este o manevră chirurgicală practicată în timpul naÅŸterilor dificile prin care este tăiat perineul mamei, adică regiunea dintre organele genitale ÅŸi anus. Dacă în Europa s-a încercat ÅŸi reuÅŸit reducerea frecvenÅ£ei acestei intervenÅ£ii, conform statisticilor de la nivelul anului 2010 România este plasată pe locul trei.

În 2013 situaÅ£ia nu s-a redresat deloc. Conform ultimelor date, o mamă din România aflată la prima naÅŸtere are sub 5% ÅŸanse să plece din spital fără să-i fie tăiat perineul, chiar dacă naÅŸterea este complet normală. Care sunt explicaÅ£iile excesului acestei practici chirurgicale în maternităţile din România?
 
Datele ÅŸtiinÅ£ifice nu susÅ£in folosirea de rutină a epiziotomiei, atrage atenÅ£ia Colegiul American al Ginecologilor. Această intervenÅ£ie chirurgicală este indicată pentru evitarea rupturii perineului la mamă în naÅŸterile naturale dificile. Dar în România, 92% dintre mamele aflate la prima naÅŸtere au suferit o intervenÅ£ie prin epiziotomie, conform unui studiu efectuat în 2013 de o echipă din Târgu-MureÅŸ.
 
12.000 de mame din opt maternităţi au fost incluse în acest studiu ale cărui rezultate preliminare au fost prezentate la ultimul Congres NaÅ£ional de Obstetrică-Ginecologie ÅŸi urmează să fie publicate într-o revistă de specialitate.

DE 7 ORI MAI MULTE EPIZIOTOMII IN ROMANIA DECAT NIVELUL RECOMANDAT DE OMS

În Germania ÅŸi FranÅ£a frecvenÅ£a acestei intervenÅ£ii este de doar 27%, iar în Marea Britanie de 8,3%. Din cauza beneficiilor reduse ale intervenÅ£iei, OrganizaÅ£ia Mondială a Sănătăţii recomandă o rată a epiziotomiilor de 10%. În România se efectuează de 7 ori mai multe epiziotomii decât nivelul recomandat de OMS.

Atunci când, în timpul naÅŸterii naturale, fătul exercită o presiune prea mare asupra peretului perineal al mamei, acesta se poate rupe de la sine. Aceste rupturi "nu trebuie privite generic drept niÅŸte drame. Ele se suturează de obicei uÅŸor, vindecarea este rapidă ÅŸi fără complicaÅ£ii", spune prof. Gheorghe Peltecu, directorul maternităţii Filantropia din BucureÅŸti.

Doar că, pentru a evita astfel de rupturi, ginecologul poate alege să provoace profilactic ruptura tăind chirurgical perineul – epiziotomia. În acest caz recuperarea mamei este mai dificilă. "ComplicaÅ£iile epiziotomiei profilactice sunt foarte frecvente ÅŸi alterează mult calitatea vieÅ£ii femeii după naÅŸtere", spune profesorul Peltecu.
 
Probabilitatea de a avea dureri ÅŸi o recuperare mai dificilă până în a treia săptămână de la naÅŸtere este mai mare pentru mamele cu epiziotomie, constată un studiu publicat în 2013. Printre dezavantajele acestei intervenÅ£ii sunt enumerate refacerea defectuoasă a perineului, fistule recto-vaginale sau hemoragii crescute.
 
Practic, în ultimii ani, România a urcat de pe locul 3 în Europa pe locul 1 ca frecvenţă a epiziotomiilor. Subiectul este foarte discutat în interiorul comunităţii de ginecologi din România, nu puÅ£ini fiind cei care susÅ£in că mamele din România sunt puse în faÅ£a unei supra-medicalizări a unui act fiziologic.
 
PreÅŸedintele Societăţii Române de Obstetrică-Ginecologie, prof. Florin Stamatian, admite că în România "se face exces de epiziotomia profilactică. A tăia nu înseamnă neapărat că totul va ieÅŸi ultraperfect". Printre medicii români "există falsa convingere, infirmată de studii, că epiziotomia reduce incontinenÅ£a urinară din perioada premergătoare ÅŸi ulterioară menopauzei", remarcă profesorul Gheorghe Peltecu.

ASA SE APARA MEDICII DE ACUZELE DE MALPRAXIS

Cel mai important studiu internaÅ£ional pe acest subiect, care a analizat datele referitoare la 5541 de naÅŸteri, constată fără drept de apel că este recomandabilă restricÅ£ionarea folosirii epiziotomiei. Åži din punct de vedere economic folosirea epiziotomiei pe scara largă este nejustificată, 12,5 dolari fiind economisiÅ£i pentru fiecare astfel de intervenÅ£ie, utilă doar în cazul complicaÅ£iilor.

Material complet pe hotnews.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident groaznic, cu mai mulți decedați, pe un drum european din Suceava!

Saturday, 9 November 2024

Un groaznic accident a avut loc sâmbătă după-amiază, în jurul orei 16.00, pe E 85, la GrăniceÈ™ti. Primul echipaj ajuns la faÈ›a locului a găsit patru persoane încarcerate, ...

Marius Budăi: Mai mulți pentru pensionari, de la 1 ianuarie!

Saturday, 9 November 2024

Marius Budăi, fost ministru al Muncii, a explicat de unde vin banii È™i ce beneficii vor avea românii cu dizabilități care se vor pensiona după 1 ianuarie. De asemenea, niciun venit nu va &i...

Atenție la pericolele cauzate de aplicațiile instalate pe telefonul mobil!

Saturday, 9 November 2024

Telefonul mobil de tip smartphone a devenit aproape nelipsit din viaÈ›a noastră, în cea mai mare parte a timpului, doar că mijloacele moderne de comunicaÈ›ie È™i socializare au vulnerabilităÈ...