Maia Sandu a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Președintele Maia Sandu, premierul Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu au semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Evenimentul a avut loc la Reședința de Stat, notează Publika.md.

„Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea pentru viitorul nostru. Vrem să trăim pașnic în democrație", a declarat Maia Sandu. 

„Astăzi semnăm cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ea este adresată domnului Emmanuel Macron, Președintele Franței, țara care astăzi deține Președinția Consiliului Uniunii Europene. Cererea o depunem în următoarele zile la Bruxelles. Republica Moldova trebuie să aibă un parcurs european clar. Suntem pregătiți să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv național fundamental. Cetățenii au ales această opțiune. Ei văd viitorul țării noastre în Uniunea Europeană. Știm care sunt pașii pe care trebuie să-i urmăm și suntem pregătiți de lucru. Pas cu pas, hotărât, vom parcurge toate etapele pentru a construi viitorul prosper și pașnic al cetățenilor din Moldova”, a declarat Maia Sandu.

„Acum, în zilele războiului din Ucraina, rămânem maturi și oferim ajutor vecinilor noștri. Ne păstrăm neutralitate și rămânem calmi, generoși. Maturizarea ne-a luat 30 de ani. Acum cu lecțiile învățate suntem gata să ne asumăm viitorul”, a mai spus președinta Republicii Moldova, citată de Ziardul de Gară din Chișinău.   

 

De asemenea, premierul georgian Irakli Garibaşvili a semnat tot joi cererea pentru demararea procedurii speciale de recunoaştere a ţării sale drept candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Începând din 28 aprilie 2014 a fost liberalizat regimul de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova. 

Ţările care au oficial statutul de candidate la aderare sunt Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru şi Turcia. Cu toate acestea, negocierile de aderare sunt blocate sau trenează de mai mulţi ani, scrie Digi24.

Statutul de candidat la aderarea la UE poate oferi unei ţări beneficii concrete, ca de exemplu datorită faptului că aceasta devine mai atractivă pentru investiţii, fluxurile comerciale sunt mai uşoare şi stabilitatea este mai mare, conform UE.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Comisarii de mediu, dezacord față de măsurile de austeritate ale actualului guvern: “Se încalcă flagrant demnitatea profesională!“

astăzi, 18:00

Sindicatul Naţional al Gărzii Naţionale de Mediu (SNGM) consideră că pachetele de măsuri de austeritate ale guvernului actual vor afecta profund capacitatea de acțiune a instituțiilor cu rol m...

(P) Big Data – instrumentul secret de analiză care poate asigura succesul unei campanii de marketing?

astăzi, 17:15

La începutul anilor '90, John R Mashey aducea în discuție conceptul Big Data, care se dorea o alternativă viabilă la instrumentele tradiționale de analiză a datelor. Conform lui M...

Semnal de ALARMĂ de la pompierii botoșăneni după ce două persoane și-au pierdut viața în apele râului Prut! (Foto,Video)

astăzi, 17:00

"Mie nu mi se poate întâmpla!" Copii, adolescenți, adulți – cu toții avem tendința să credem că pericolul este mereu departe, că tragediile se întâmplă ...