Mai putin de jumatate dintre micii producatori botosaneni s-au conformat noilor norme sanitar-veterinare!

Mai putin de jumatate dintre micii producatori botosaneni s-au conformat noilor norme sanitar-veterinare!
Piata micilor producatori botosaneni, bulversata de noile prevederi ale guvernantilor, care ii obliga pe tarani sa puna eticheta pe branza, daca vor sa o vanda in piata!

Branza, laptele, ouale si carnea pot fi vandute in piete doar dupa ce comerciantii se vor inregistra la autoritatile sanitar-veterinare.

Conform Ordinului 111/2008, privind aprobarea normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind procedura de inregistrare sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor a activitatilor de obtinere si de vanzare directa si/sau cu amanuntul, micii producatori vor fi obligati sa depuna la Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Botosani o cerere tip si sa achite o taxa pentru a-si putea vinde produsele in piete.

Persoanele care comercializeaza produse primare (lapte, miere, oua, peste) vor achita o taxa anuala de 10 lei. Pentru produse procesate (branzeturi, smantana, produse din carne), taxa anuala este de 300 de lei.

Potrivit informatiilor furnizate de DSVSA, in Botosani sunt inregistrati circa 500 de mici producatori, doar 200 dintre acestia conformandu-se noilor masuri.

Cu toate acestea, inspectorii sanitar-veterinari vor actiona o perioada pe latura de informare, insa in acelasi timp se vor derula si verificari prin judet.

Micii producatori care expun la vanzare produse primare de origine animala obtinute de la animalele din gospodaria proprie trebuie sa detina asupra lor o fisa de sanatate pentru animalele de la care se valorifica produsele, eliberata de medicul veterinar din cadrul circumscriptiei sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor zonale si vizata trimestrial de catre medicul veterinar de libera practica imputernicit, in raza caruia isi are domiciliul micul producator.

Produsele trebuie sa fie identificate prin etichete pe care sunt inscrise mentiuni referitoare la producator, denumirea produsului, originea acestuia, data obtinerii, conditii de pastrare si, dupa caz, orice alte date necesare informarii consumatorului.

Chiar daca, in fapt, considera masura binevenita, Elena Olaru, presedintele Agentiei pentru Protectia Consumatorului Botosani, spune ca taranii nu vor putea suporta aceste taxe.

Deocamdata, totul se desfasoara in aceleasi conditii. Taranii nu stiu cine ar trebui sa le puna eticheta. Cred ca vor vinde o zi-doua pe unde vor apuca. Vor ramane pe piata doar cei care isi vor permite sa se conformeze cerintelor, insa restul vor vinde pe furis, a declarat Elena Olaru.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea neștiută a buricului, varianta ”ilegală” a cașcavalului de Săveni

astăzi, 12:47
89

Mihai Ghiduc a documentat istoria cașcavalului de Săveni. Și nu întâmplător, spune el.”Mi-am petrecut copilăria în Săveni și merg acolo de câteva ori pe an, &i...

Demn de filmele de comedie: Botoșănean prins drogat după ce s-a prezentat singur la Poliție

astăzi, 12:01
123

Marți, 3 octombrie 2023, la sediul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul Rutier s-a prezentat un tânăr de 22 de ani, din municipiul Botoșani, pentru a declara faptul că a fost implicat &i...

Ce a pățit o femeie care, din milă, a primit în casă o tânără ce părea neajutorată

astăzi, 11:56
220

În cursul zilei de marți, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unei tinere din municipiul Dorohoi, bănuită de com...