Mai putin de jumatate dintre micii producatori botosaneni s-au conformat noilor norme sanitar-veterinare!

Mai putin de jumatate dintre micii producatori botosaneni s-au conformat noilor norme sanitar-veterinare!
Piata micilor producatori botosaneni, bulversata de noile prevederi ale guvernantilor, care ii obliga pe tarani sa puna eticheta pe branza, daca vor sa o vanda in piata!

Branza, laptele, ouale si carnea pot fi vandute in piete doar dupa ce comerciantii se vor inregistra la autoritatile sanitar-veterinare.

Conform Ordinului 111/2008, privind aprobarea normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind procedura de inregistrare sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor a activitatilor de obtinere si de vanzare directa si/sau cu amanuntul, micii producatori vor fi obligati sa depuna la Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Botosani o cerere tip si sa achite o taxa pentru a-si putea vinde produsele in piete.

Persoanele care comercializeaza produse primare (lapte, miere, oua, peste) vor achita o taxa anuala de 10 lei. Pentru produse procesate (branzeturi, smantana, produse din carne), taxa anuala este de 300 de lei.

Potrivit informatiilor furnizate de DSVSA, in Botosani sunt inregistrati circa 500 de mici producatori, doar 200 dintre acestia conformandu-se noilor masuri.

Cu toate acestea, inspectorii sanitar-veterinari vor actiona o perioada pe latura de informare, insa in acelasi timp se vor derula si verificari prin judet.

Micii producatori care expun la vanzare produse primare de origine animala obtinute de la animalele din gospodaria proprie trebuie sa detina asupra lor o fisa de sanatate pentru animalele de la care se valorifica produsele, eliberata de medicul veterinar din cadrul circumscriptiei sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor zonale si vizata trimestrial de catre medicul veterinar de libera practica imputernicit, in raza caruia isi are domiciliul micul producator.

Produsele trebuie sa fie identificate prin etichete pe care sunt inscrise mentiuni referitoare la producator, denumirea produsului, originea acestuia, data obtinerii, conditii de pastrare si, dupa caz, orice alte date necesare informarii consumatorului.

Chiar daca, in fapt, considera masura binevenita, Elena Olaru, presedintele Agentiei pentru Protectia Consumatorului Botosani, spune ca taranii nu vor putea suporta aceste taxe.

Deocamdata, totul se desfasoara in aceleasi conditii. Taranii nu stiu cine ar trebui sa le puna eticheta. Cred ca vor vinde o zi-doua pe unde vor apuca. Vor ramane pe piata doar cei care isi vor permite sa se conformeze cerintelor, insa restul vor vinde pe furis, a declarat Elena Olaru.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum se fac bani din voucherele de vacanță. Ministerul Turismului anunță controale în perioada următoare

astăzi, 08:49
25

Vânzarea voucherelor de vacanță a devenit noua afacere necurată a românilor. Deși e ilegal, zeci de persoane își dau tichetele pe internet, în schimbul unor bani cash. Par...

Calendar Ortodox: Odovania praznicului Schimbării la Faţă a Domnului; Mutarea moaştelor Sf. Cuv. Maxim Mărturisitorul; Sf. Cuv. Dorotei şi Dositei

astăzi, 08:41
18

Pomenirea vieţii şi pătimirii Sfântului Maxim Mărturisitorul s-a făcut în Biserica Ortodoxă la 21 ianuarie. Astăzi prăznuim aducerea la Constantinopol a sfintelor lui moaşte....

Bătrână snopită în bătaie într-un spital din Botoșani de o altă pacientă. Medicii spun că nu au personal de supraveghere

Vineri, 12 August 2022
607

O bătrână de 86 de ani, internată cu diagnosticul de demenţă, a fost bătută şi desfigurată de o altă pacientă într-un spital din Botoșani. Cadrele medicale spun că lipsa de pe...