Mai putin de jumatate dintre micii producatori botosaneni s-au conformat noilor norme sanitar-veterinare!

Piata micilor producatori botosaneni, bulversata de noile prevederi ale guvernantilor, care ii obliga pe tarani sa puna eticheta pe branza, daca vor sa o vanda in piata!

Branza, laptele, ouale si carnea pot fi vandute in piete doar dupa ce comerciantii se vor inregistra la autoritatile sanitar-veterinare.

Conform Ordinului 111/2008, privind aprobarea normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind procedura de inregistrare sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor a activitatilor de obtinere si de vanzare directa si/sau cu amanuntul, micii producatori vor fi obligati sa depuna la Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Botosani o cerere tip si sa achite o taxa pentru a-si putea vinde produsele in piete.

Persoanele care comercializeaza produse primare (lapte, miere, oua, peste) vor achita o taxa anuala de 10 lei. Pentru produse procesate (branzeturi, smantana, produse din carne), taxa anuala este de 300 de lei.

Potrivit informatiilor furnizate de DSVSA, in Botosani sunt inregistrati circa 500 de mici producatori, doar 200 dintre acestia conformandu-se noilor masuri.

Cu toate acestea, inspectorii sanitar-veterinari vor actiona o perioada pe latura de informare, insa in acelasi timp se vor derula si verificari prin judet.

Micii producatori care expun la vanzare produse primare de origine animala obtinute de la animalele din gospodaria proprie trebuie sa detina asupra lor o fisa de sanatate pentru animalele de la care se valorifica produsele, eliberata de medicul veterinar din cadrul circumscriptiei sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor zonale si vizata trimestrial de catre medicul veterinar de libera practica imputernicit, in raza caruia isi are domiciliul micul producator.

Produsele trebuie sa fie identificate prin etichete pe care sunt inscrise mentiuni referitoare la producator, denumirea produsului, originea acestuia, data obtinerii, conditii de pastrare si, dupa caz, orice alte date necesare informarii consumatorului.

Chiar daca, in fapt, considera masura binevenita, Elena Olaru, presedintele Agentiei pentru Protectia Consumatorului Botosani, spune ca taranii nu vor putea suporta aceste taxe.

Deocamdata, totul se desfasoara in aceleasi conditii. Taranii nu stiu cine ar trebui sa le puna eticheta. Cred ca vor vinde o zi-doua pe unde vor apuca. Vor ramane pe piata doar cei care isi vor permite sa se conformeze cerintelor, insa restul vor vinde pe furis, a declarat Elena Olaru.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Garda de Mediu Botoșani: Amenzi usturătoare în cursul anului trecut pentru operatorii economici care poluează aerul!

astăzi, 20:30

Garda de Mediu Botoșani vine cu câteva precizări în întâmpinarea celor care doresc să fie informați. Poluarea și mirosurile pestilențiale reprezintă două probleme di...

„DemocraZICI 2025”: Ziua Internațională a Cititului Împreună, sărbătorită de micii cititori ai unei școli din Botoșani! (foto)

astăzi, 19:45

Sărbătorită la nivel mondial din 2010, această zi are ca scop evidențierea rolului lecturii cu voce tare de a crea comunități și a împărtăși povești. În țara noastră, even...

Locuință în pericol din cauza unui coș de fum necurățat: Recomandările ISU!

astăzi, 18:40

Funinginea depusă pe pereții interiori ai coșului de fum s-a aprins și exista pericolul de propagare a flăcărilor la acoperiș. La fața locului s-au deplasat un echipaj din cadrul Detașamen...