Mai inspiră încredere sistemul de învățământ al anului 2012?

Mai inspiră încredere sistemul de învățământ al anului 2012?

Alexandru Negrescu

De ce nu mai învață elevii? De ce promovabilitatea la examenul de bacalaureat este de 43,01%? Părerea mea este că ne punem niște întrebări greșite. Aș înlocui aceste întrebări și variațiunile lor cu: Ce am putea face pentru ca elevii noștri să studieze mai mult?

Ne tragem de urechi elevii, uitând niște aspecte importante. Auzim la tot pasul comparații, "pe vremea mea nu era un așa libertinaj și o așa ignoranță ca acum ...".

Vrem să jucăm în aceiași parametri ca înainte de 1989, însă cum putem compara randamentul școlar al unui copil care se uita la TV maxim două ore pe zi cu al unui copil din anul 2012, care stă cel puțin 8 ore pe zi în fața unui calculator, uitându-se la orice dorește? Nu e o soluție să îi interzicem asta ... însă o soluție este să îl motivezi să îmbine lucrul pe computer cu învățatul pentru a doua zi. Să îl determini să gândească la faptul că zi de zi trebuie întreținut focul educației în mintea lui și că meditațiile sau învățatul numai înainte de lucrări nu duc la performanță. Cei mai mari dușmani sunt amânarea, urmată de indiferență. Nu am întîlnit până în ziua de astăzi un om prost, ci doar indiferenți, rău intenționați sau fără noroc. Această ultimă categorie mă sperie cel mai tare. Câți oameni de calitate din mediul rural sau urban am pierdut, din imposibilitatea financiară a acestora de a studia?

Un alt aspect pe care îl sesizez: cum poți preda o disciplină în 2012 având la îndemână manuale, care nu mai sunt schimbate de 15 ani? Aceleași probleme, aceleași întrebări, aceleași pagini încărcate de informații. Rămânem la același abstract într-o lume modernă, în care nu putem ține pasul cu invențiile. O lume în care exemplele și situațiile care îi atrag pe elevi nu mai sunt reprezentate de "cules de cartofi", "robinete care umplu bazinul" sau "piese făcute de muncitori în fabrici". Acestor expresii, folosite acum 30 de ani, le-au luat locul cuvinte precum "laptop", "PlayStation", "iPhone", "tabletă" etc. Metodele de predare trebuie puse sub o altă lumină. La vremuri noi, ne trebuie o strategie nouă.

Nu prevăd un an educațional de succes, lucrurile acestea nu pot fi îndreptate peste noapte, trebuie reparații serioase. "Aruncatul cu pietre" în sistem nu este o soluție.

Dragii mei, este momentul să înceapă o colaborare serioasă. Dragostea față de copii a profesorilor îmbinată cu ambiția elevilor și cu responsabilitatea părinților sunt cele trei ingrediente ale unui sistem educațional de succes.

Amintesc din mesajul doamnei inspector școlar general ideea: "doar investind în generația tânără vom putea să asigurăm țării o zi de mâine mai bună". Pentru a ne asigura succesul zilei de mâine trebuie ca astăzi să ne educăm copiii, unind înțelepciunea celor de ieri cu cerințele cotidianului.

Sperăm doar că începerea anului școlar pe 17 septembrie, într-o zi în care o sărbătorim pe Sfânta Sofia (ce semnifică, în greacă, înțelepciune) și îl comemorăm pe Gheorghe Lazăr (întemeietorul învățământului modern românesc), îi oferă acestuia o patronare spirituală pentru a fi un an mai bun ca precedentul. 

Succes, dragi copii! Învățați!

Alexandru Negrescu
17 septembrie 2012, cu prilejul începerii anului școlar


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Candidații PSD pentru Consiliul Județean Botoșani: De la politicieni de carieră la profesori și antreprenori! (Foto)

astăzi, 19:48
157

Candidatul PSD pentru președinția Consiliului Județean Botoșani este Lucian Trufin, acesta regăsindu-se și pe lista de candidați pentru consilieri județeni, pe poziția a doua.Lista pentru...

„Gluma” despre moldoveni i-ar putea aduce sancțiuni lui Marcel Ciolacu!

astăzi, 18:31
151

A fost depusă o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Liderul PSD ar putea fi amendat, dacă CNCD va considera că a greșit.„Am depus o plângere la ...

CFR Cluj – Sepsi, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 16:53
36

CFR Cluj și Sepsi se întâlnesc în această seară în etapa a șaptea a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!Î...