Măgureanu: Se ştia din anii `70 că succesorul lui Ceauşescu la conducerea PCR urma să fie Iliescu

Măgureanu: Se ştia din anii `70 că succesorul lui Ceauşescu la conducerea PCR urma să fie Iliescu

 VIRGIL MAGUREANU  

Virgil Măgureanu consideră că Revoluţia din România a avut spontaneitatea sa, deşi a fost parte a unui scenariu mondial.

Virgil Măgureanu, fostul director al Serviciului Român de Informaţii, a declarat în cadrul emisiunii 3x3 de la Realitatea Tv că l-a cunoscut pe Ion Iliescu în septembrie 1973. În plus, Măgureanu a afirmat că, atunci, se ştia că  succesorul lui Ceauşescu la conducerea PCR urma să fie Iliescu.

Măgureanu a spus că a discutat pe tema Revoluţiei Române cu mai mulţi istorici şi că s-ar putea spune că a fost sau nu o lovitură de stat în funcţie de cum este interpretat comportamentul generalului Stănculescu. "Am avut o discuţie pe această temă cu un istoric. Dacă socotim acea secvenţă în care generalul Stănculescu a dat ordine care veneau în contradicţie cu ordinele lui Ceauşescu  atunci a fost o lovitură de stat. Dacă socotim că acest lucru a fost o lovitură de stat, atunci am avut o lovitură de stat", a declarat Măgureanu.

În opinia sa, Revoluţia din România a avut partea sa de spontaneitate, deşi a fost parte a unui scenariu mondial: "Eu spun că au fost nişte ordine fireşti (n.r. cele ale generalului Stănculescu). A acţionat pe valul evenimentelor în desfăşurare. Scenariul din România a fost o parte din scenariul general al  prăbuşirii regimurilor comuniste din Europa de Est şi Sud-est. Scenariul Revoluţiei a fost convenit la nivelul SUA şi URSS, dar fermenţii scenariului apăruseră, avea şi părţi de spontan, cum se întâmplă în marile mişcări de masă", susţine fostul director SRI.

Fostul şef al SRI spune că s-a încercat declanşarea unei mişcări revoluţionare şi în alte oraşe din România, nu numai la Timişoara sau la Bucureşti: "Dacă pe 20 decembrie la Timişoara regimul Ceauşescu fusese abolit, asta are o importanţă. S-au făcut tatonari în mai multe oraşe din  România pentru ca mişcarea să înceapă la Iaşi, Cluj, dar a fost aleasă Timişoara. Tatonările veneau din afara României. Mă iau după evidenţe. Prezenţa unor trupe special angajate şi special dispersate în teritoriu nu poate fi negată, pentru că sunt documente".

 
 

 

 

 

 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tutun de peste 63.000 de euro, confiscat la Racovăț. Marfă declarată sub formă de ajutoare umanitare pentru militarii ucraineni! (Foto, Video)

astăzi, 09:54

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț, împreună cu lucrători vamali, au descoperit ascunse într-un microbuz, peste 10.000 de cutii cu plicule...

Slujbe de mulțumire în toate lăcașurile de cult din Botoșani, de ziua Unirii Principatelor Române

astăzi, 09:45

La aniversarea a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), un act hotărâtor din istoria poporului nostru, împlinire a unui ideal național încununat la ...

Pensionarii, în așteptarea majorărilor promise. Guvernul i-a scos din calcule!

astăzi, 09:32

Legea pensiilor le-a adus seniorilor mari speranțe legate de veniturile lunare. După majorarea de care au beneficiat în toamnă, pensionarii așteptau indexarea din ianuarie, însă Execu...