Lucrările la magistrala de gaz blocate înainte de final

Lucrările la magistrala de gaz Hârlău-Botoşani s-au împotmolit cu doar 260 de metri înainte de finalizare. Ionuţ Jora, angajat al Poliţiei şi proprietar de teren în zona podului de la Hudum, pe unde trece conducta de gaz, a adus un excavator cu care să sape până la spaţiul amenajat pentru montarea conductei în pământ, pentru a se convinge dacă muncitorii au forat pământul pentru montarea magistralei la o adâncime de 15 metri.

Bărbatul este unul dintre botoşănenii cărora li s-au promis despăgubiri încă de la începutul lucrărilor. Apoi, proiectul a fost modificat, în sensul că magistrala a fost îngropată la 15 metri şi nu la 1,80 de metri, cum s-a stabilit iniţial, întrucât de la adâncimea respectivă terenul este în proprietatea statului.

Ionuţ Jora a declarat că nu a primit niciun leu despăgubire şi că nu s-ar fi ajuns la conflicte dacă ar fi existat comunicare. Botoşăneanul a precizat că este de acord cu faptul că magistrala este o necesitate, însă a solicitat să fie recompensat pentru teren, întrucât doreşte să-şi construiască o casă. "De o parte şi de alta a magistralei nu pot să construiesc nimic la o distanţă de 50 de metri", a spus Ionuţ Jora, adăugând că s-a panicat atunci când a văzut utilajele de forat îndreptându-se spre terenul său.

"Această persoană a solicitat o despăgubire de 100.000 de lei, însă vom putea soluţiona problema abia în cursul zilei de luni", a arătat Teofil Ciobanu, şef sector Transgaz Iaşi.

Reprezentanţii firmei care fac lucrările spun că s-a procedat corect. "S-a discutat cu proprietarii înainte de efectuarea oricăror lucrări de săpat sau forat pe terenul lor", a menţionat Mircea Târnăveanu, administratorul societăţii de forat din Târgu Mureş, contractată de Transgaz.

Persoane apropiate contestatarului susţin însă, ca şi alţi proprietari de teren, că muncitorii de la Transgaz au intrat în mod abuziv pe terenul lor, fără a li se cere permisiunea.

Reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului care au rezolvat în repetate rânduri blocajele apărute în lucrările la magistrală susţin că acţiunile proprietarilor de la Hudum reprezintă un semn de rea-voinţă, lucru demonstrat în opinia lor de faptul că o persoană din zonă a acceptat ca magistrala să treacă gratis pe terenul lui, pentru că a înţeles faptul că este vorba de o lucrare în folosul statului şi al cetăţenilor. "Dacă nu erau aceste piedici, lucrarea se termina marţi, 27 octombrie. Aşa vom mai întârzia puţin", a mai spus ieri Mircea Târnăveanu.

(Continuarea in Monitorul de Botosani)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Simulare Evaluare Națională și Bacalaureat 2025: Au fost anunțate programa și calendarul probelor din luna martie!

Tuesday, 4 February 2025

Potrivit calendarului, simularea probelor la Evaluarea Națională începe din 17 martie, iar la Bacalaureat, simularea examenelor se desfășoară în perioada 24-27 martie. „Au fo...

ISU Botoșani: Patru persoane și-au pierdut viața în incendii, în cursul lunii ianuarie!

Tuesday, 4 February 2025

Din nefericire, la Ripiceni, Răchiți, Călărași și Arborea, doi bărbați de 41 respectiv 69 de ani, dar și două femei de 77 si 82 de ani, și-au pierdut viața. Pompierii au constatat faptu...

Săptămână plină de spectacole la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani! (foto)

Tuesday, 4 February 2025

Miercuri, 5 februarie și joi, 6 februarie, se va juca drama „Piese de rezistență” de Andrei Tiberiu Măjeri. Regia artistică: Andrei Măjeri Scenografia: Șteff Chelaru Coregr...