Lovitură fără precedent pentru băncile din România!

Guvernul a decis ca băncile din România la care românii au credite NU MAI AU VOIE să majoreze comisioanele, să introducă noi comisioane, să perceapă comisioane pentru depunerea de numerar (plata ratelor) sau retragerea sumelor creditate, să perceapă comision la rescadențare sau reeșalonare, precum și perceperea unor comisioane în situaţiile în care consumatorii solicită schimbarea garanţiilor. De asemenea, băncile nu vor mai avea voie să crească dobânzile!
 
Conform Money.ro, Guvernul a adoptat miercuri o ordonanță de urgență care are ca obiect reglementarea drepturilor și obligațiilor părților în ceea ce privește contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum și modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Actul normativ transpune la nivel național dispozițiile Directivei nr. 2014/17/UE și reglementează unele aspecte specifice pieței și practicilor naționale.

Ordonanța se aplică tuturor contractelor de credit ce au ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra unui bun imobil ori ce sunt garantate cu bunuri imobile, respectiv contractelor de credit legate în vreun fel de bunuri imobile destinate consumatorilor. Prin consumatori se înțelege persoanele fizice, inclusiv codebitorii, ce acționează în scopuri care se află în afara activității sale comerciale sau profesionale.

Ordonanța cuprinde prevederi referitoare la informarea corectă și completă a consumatorilor care solicită credite imobiliare sau garantate cu ipotecă. Informarea se referă atât la publicitatea produselor bancare, cât și la informarea precontractuală a consumatorilor. Este vorba atât despre informații generale, care trebuie să fie corecte, clare și să nu fie susceptibile de a induce în eroare, cât și despre informațiile personalizate de care consumatorul are nevoie pentru a compara produsele de credit disponibile pe piață, a evalua implicațiile lor și a decide în cunoștință de cauză dacă încheie sau nu un contract de credit. Aceste informații sunt oferite prin intermediul Fișei Europene de Informații Standardizate (FEIS). Aceste informații vor fi oferite în timp util, dar nu mai puțin de 15 zile calendaristice înainte de semnarea unui contract. Informațiile cuprinse în FEIS nu pot fi modificate și reprezintă un angajament ferm pentru creditor.

Află pe Money.ro ce prevede ordonanţa în ceea ce privește costurile pentru consumator!

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bani de la bugetul județean pentru o școală din Botoșani, distrusă de un incendiu provocat intenționat!

astăzi, 12:45

Un incendiu cumplit a avut loc în luna mai într-o școală din județul Botoșani. Incendiul s-a produs în baia Școlii Gimnaziale nr. 1 din Lunca. Atunci, peste 70 de elevi, cadr...

Aleșii de la județ dezbat, din nou, cum împart banii pentru adăparea animalelor din județul Botoșani!

astăzi, 11:50

După ce în timpul ședinței ordinare aferente lunii iunie consilierii județeni social democrați și liberali s-au contrazis minute în șir pe tema alocării unor sume de bani către UA...

O fetiță de 12 a murit, după ce a căzut din tractorul condus de fratele ei de 16 ani!

astăzi, 11:08

În cursul zilei de vineri, în jurul orei 20:25, polițiștii rutieri au fost sesizați cu privire la faptul că pe raza localității Bosanci, jud. Suceava, a avut loc un eveniment rutier ...