Lovitură din interior pentru Dragnea şi liderii USL din teritoriu!

Lovitură din interior pentru Dragnea şi liderii USL din teritoriu!
Ministerul Justiţiei a dat aviz negativ actului normativ iniţiat de vicepremierul Liviu Dragnea care prevedea ca preşedinţii de consilii judeţene, primarii şi consilierii să nu mai fie declaraţi incompatibili dacă fac parte din adunările generale ale acţionarilor, AGA, în cadrul societăţilor comerciale aflate în subordinea lor, au declarat pentru gândul surse guvernamentale.  

Actul normativ a fost depus de vicepremier la Ministerul Justiţiei în urmă cu două luni, după cum a afirmat Liviu Dragnea pentru gândul. Între timp, Ministerul a cerut un punct de vedere şi de la Agenţia Naţională de Integritate, care s-a opus modificărilor cerute din teritoriu. Primul-ministru Victor Ponta a admis că trebuie găsită "o soluţie legislativă corectă" împreună cu Comisia Europeană şi Agenţia Naţională de Integritate, ţinând cont şi de faptul că se apropie Raportul MCV.    

Premierul a dat de înţeles că proiectul lui Dragnea nu are susţinere, precizând că nu "va fi o soluţie unilaterală a Guvernului". Totuşi, el s-a declarat îngrijorat de faptul că jumătate dintre aleşii locali se află în situaţie de incompatibilitate după deciziile ANI.    

"Nu pot spune că jumătate din primarii României o să fie declaraţi incompatibilei, pentru că ce facem? Facem alegeri în toată ţara? Nu cred că e o idee bună. Nu vreau să mă antepronunţ, vreau să văd decizia justiţiei. E o practică totuşi unitară şi, discutând şi cu Comisia Europeană şi cu ANI, vreau să luăm decizia legislativă corectă", a mai spus premierul.    

Liderii din teritoriu ai PNL şi PSD au declarat pentru gândul.info că dacă nu se va reuşi la Guvern rezolvarea problemei, atunci vor cere parlamentarilor USL să depună un proiect legislativ în acest sens.  

Preşedinţii de Consilii Judeţene şi primarii din PSD şi PNL au cerut modificarea competenţelor ANI şi a legii 161/2003, cea care reglementează situaţiile de incompatibilitate. În întâlnirile din teritoriu pe care le-a avut cu primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene, Dragnea a spus că va încerca să îi ajute pe cei aflaţi în incompatibilitate sau conflict de interese.  

Cea mai mare problemă pentru cei din administraţia locală o constituie legea 161/ 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. La articolul 87, litera f, a legii se precizează că funcţia de primar, preşedinte al Consiliului Judeţean este incompatibilă cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional, relateaza gandul.info.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
251

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
308

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
698

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...