Locuitorii unei comune botoşănene respectă legea din greşeală!

Locuitorii unei comune botoşănene respectă legea din greşeală!
Două săptămâni au trecut de când în judeţ a început distribuirea către beneficiari a alimentelor prin Programului Operaţional de Ajutorare a Persoanelor Defavorizate.

În majoritatea unităţilor administrativ- teritoriale din judeţ, distribuţia alimentelor a însemnat că beneficiarii- persoane defavorizate-, au primit câte două cutii ce conţineau fiecare câte un kilogram de făină albă de grîu şi două kilograme de mălai, 400 de grame de paste făinoase şi doi litri de ulei, un kilogram de zahăr şi unul de orez, o conservă de carne de vită şi una de pateu de ficat, o conservă de pastă de tomate şi jumătate de kilogram de fasole boabe. În total, 8,8 kilograme de produse alimentare per cutie.

Toate bune, numai că în comuna Corni, beneficiarii au primit o singură cutie, nu două, la fel ca oamenii din restul judeţului. Şi asta pe motiv că nu au suficiente cutii cu alimente pentru toţi beneficiarii din comună.

Subprefectul Daniela Beclea cunoaşte situaţia de la Corni şi spune că e drept că potrivit normelor, distribuţia alimentelor se face în două etape succesive, câte o cutie pe fiecare etapă.

"Începând cu 2015, distribuirea alimentelor se face de două ori pe an. Ce s-a întâmplat însă la Corni a fost o eroare, autorităţile solicitând greşit numărul de cutii. Mai exact, nu aveau listele complete, au plecat oameni în concediu, au rămas alţii care nu erau familiarizaţi cu subiectul şi au cerut cutii pentru 1.118 persoane, la jumătate faţă de numărul real. Aşa că au primit 2.236 de cutii, pe care ar fi trebuit să le distribuie câte două de beneficiar. Acum însă, din ceea ce rămâne în celelalte localităţi din judeţ, o să direcţionăm spre Corni, ca să completeze cutiile. În restul judeţului nu au fost probleme de acest fel", spune Daniela Beclea.

Viceprimarul comunei Corni, Ilie Oniciuc, spune că aşa a fost modul de distribuire a alimentelor, câte una pentru fiecare beneficiar.

"Fiecare persoană trebuie să primească câte o cutie, până în prezent. A doua cutie nu ştim când se va da pentru că nu le avem încă, aşteptăm şi dacă mai primim, o să le dăm la oameni", declară Ilie Oniciuc.

De partea cealaltă, Carmen Alexa, preşedintele Asociaţiei Tereza, a persoanelor infectate cu HIV şi bolnave de Sida, admite că măsura distribuirii unei singure cutii ar fi în limitele legii, dar nu e tocmai morală.

"Să cari oamenii prin căldură, şi nu vorbim de oameni sănătoşi, ci de bătrâni, persoane cu handicap, oameni bolnavi. Oamenilor nu li s-a spus că vor mai primi o tranşă ci că aşa au venit tabelele. Din trei beneficiari cu care am vorbit, niciunul nu a fost anunţat că urmează şi a doua tranşă. N-ar fi fost mai normal să pună un afiş la Primărie şi să le comunice oamenilor că urmează încă o tranşă de alimente?", susţine Carmen Alexa.

 

Spune-ne opinia ta