Locuitorii din nordul județului și autoritățile așteaptă să înfrunte apele Prutului (foto)

Locuitorii din nordul județului și autoritățile așteaptă să înfrunte apele Prutului (foto)

Miercuri după-amiaza, pompierii botoșăneni și autoritățile locale din comuna Rădăuți-Prut au avertizat populația din localiattea respectivă și din Rediu despre iminenta producerii unor inundații ca urmare a depășirii cotei de pericol cu un metru și 42 cm pe râul Prut, la Oroftiana.

În total, la Rădăuți-Prut, sunt 40 de gospodarii în zona inundabilă, 32 în Rădăuți-Prut, cu 53 de persoane din care cinci copii, și opt locuințe in Rediu cu 26 de persoane din care trei copii. Pompierii militari și voluntari au avertizat populația din casă în casă și au constatat ca majoritatea înnoptează la rude încă de ieri.

Corturi montate pentru grupurile de risc

Având in vedere contextul epidemiologic, vor fi montate și cinci corturi pentru cetățenii care ar urma sa fie evacuați si care nu au alta posibilitate de cazare.

„Animalele au fost duse în locuri sigure, încă din cursul zilei de marți. La ora 19:00, la Rădăuți-Prut, râul Prut măsura 580 cm, cu 170 cm peste cota de inundație. La aceasta cotă nu se impune evacuarea populației”, au precizat reprezentanții Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (ISJU) din Botoșani.

Zeci de mii de saci cu nisip pentru construitrea unor diguri

Totodată, cu sprijinul cetățenilor au fost pregătiți 1500 de saci cu nisip, care vor fi folosiți ca dig în calea apelor.

În această seară, vor ajunge la Rădăuți Prut alți 20. 000 de saci mici de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoșani și doua basculante de 18 tone și o basculantă de 8,5 tone, conform datelor furnizate de ISJU Botoșani.

Pentru coordonarea acțiunilor din teren, la fața locului au ajuns președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani, prefectul Dan Nechifor și inspectorul șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență din Botoșani, col.dr.ing. Mihail Cristian Amarandei.

Alimentare cu apă sistată în nordul județului

Ca urmare a  avertizărilor hidrologice cod roșu pe râul Prut, autoritățile locale din Darabani au anunțat populația că alimentarea cu apă va fi sistată pe zonele Lismănița, Eșanca, Bajura, Teioasa, Cornești, începând cu ora 17:00, pe perioada valabilității Codului roşu.

„Totodată, Primăria orașului Darabani recomandă oamenilor care locuiesc la blocuri să consume cu moderație apa potabilă, deoarece rezervele din stația de tratare a apei sunt limitate, în condițiile în care, pe perioada Codului roșu, alimentarea cu apă se va face cu dificultate, din cauza turbidității ridicate a apei”, au anunțat autoritățile din Darabani.

Avertizarea hidrologică de tip Cod roșu de inundații este valabilă până vineri, la ora 00:00, fenomenele vizate fiind scurgerile importante pe versanți, viiturile rapide și creșterea debitelor pe râul Prut.

Și premierul Ludovic Orban a declarat miercuri, după ce a participat la Ministerul Afacerilor Interne la o şedinţă de lucru pentru evaluarea pagubelor produse de inundaţii, că riscul cel mai mare în perioada imediat următoare este pe râul Prut, zonă unde va intra în ţară o viitură din Ucraina.

Iată declarațiile făcute de premier:

(edit: R.A.) 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Daniel Botezatu: Canibalii din politica de partid!

astăzi, 22:29
28

Canibalii din politică! După cum se știe, sunt un candidat independent la funcția de consilier local al Primaria Municipiului Botosani.În această calitate, în perioada imediat urm...

Sabina a plecat dimineață la școală, dar nu a mai ajuns acasă. Sunați la 112 dacă o vedeți!

astăzi, 21:42
643

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore de 13 ani, din sat Draxini, comuna Bălușeni.Fata a plecat de acasă marți dimineață, în jurul orei 7:00,...

Poliția în alertă: Copil de 13 ani dispărut, a plecat de acasă pe bicicletă, cu un ghiozdan în spate!

astăzi, 21:37
186

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unui minor de 13 ani, din satul și comuna Dersca.Marți, în jurul orei 14:00, Vlăduț a părăsit domiciliul, iar p&aci...