Locuitorii din nordul județului și autoritățile așteaptă să înfrunte apele Prutului (foto)

Locuitorii din nordul județului și autoritățile așteaptă să înfrunte apele Prutului (foto)

Miercuri după-amiaza, pompierii botoșăneni și autoritățile locale din comuna Rădăuți-Prut au avertizat populația din localiattea respectivă și din Rediu despre iminenta producerii unor inundații ca urmare a depășirii cotei de pericol cu un metru și 42 cm pe râul Prut, la Oroftiana.

În total, la Rădăuți-Prut, sunt 40 de gospodarii în zona inundabilă, 32 în Rădăuți-Prut, cu 53 de persoane din care cinci copii, și opt locuințe in Rediu cu 26 de persoane din care trei copii. Pompierii militari și voluntari au avertizat populația din casă în casă și au constatat ca majoritatea înnoptează la rude încă de ieri.

Corturi montate pentru grupurile de risc

Având in vedere contextul epidemiologic, vor fi montate și cinci corturi pentru cetățenii care ar urma sa fie evacuați si care nu au alta posibilitate de cazare.

„Animalele au fost duse în locuri sigure, încă din cursul zilei de marți. La ora 19:00, la Rădăuți-Prut, râul Prut măsura 580 cm, cu 170 cm peste cota de inundație. La aceasta cotă nu se impune evacuarea populației”, au precizat reprezentanții Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (ISJU) din Botoșani.

Zeci de mii de saci cu nisip pentru construitrea unor diguri

Totodată, cu sprijinul cetățenilor au fost pregătiți 1500 de saci cu nisip, care vor fi folosiți ca dig în calea apelor.

În această seară, vor ajunge la Rădăuți Prut alți 20. 000 de saci mici de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoșani și doua basculante de 18 tone și o basculantă de 8,5 tone, conform datelor furnizate de ISJU Botoșani.

Pentru coordonarea acțiunilor din teren, la fața locului au ajuns președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani, prefectul Dan Nechifor și inspectorul șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență din Botoșani, col.dr.ing. Mihail Cristian Amarandei.

Alimentare cu apă sistată în nordul județului

Ca urmare a  avertizărilor hidrologice cod roșu pe râul Prut, autoritățile locale din Darabani au anunțat populația că alimentarea cu apă va fi sistată pe zonele Lismănița, Eșanca, Bajura, Teioasa, Cornești, începând cu ora 17:00, pe perioada valabilității Codului roşu.

„Totodată, Primăria orașului Darabani recomandă oamenilor care locuiesc la blocuri să consume cu moderație apa potabilă, deoarece rezervele din stația de tratare a apei sunt limitate, în condițiile în care, pe perioada Codului roșu, alimentarea cu apă se va face cu dificultate, din cauza turbidității ridicate a apei”, au anunțat autoritățile din Darabani.

Avertizarea hidrologică de tip Cod roșu de inundații este valabilă până vineri, la ora 00:00, fenomenele vizate fiind scurgerile importante pe versanți, viiturile rapide și creșterea debitelor pe râul Prut.

Și premierul Ludovic Orban a declarat miercuri, după ce a participat la Ministerul Afacerilor Interne la o şedinţă de lucru pentru evaluarea pagubelor produse de inundaţii, că riscul cel mai mare în perioada imediat următoare este pe râul Prut, zonă unde va intra în ţară o viitură din Ucraina.

Iată declarațiile făcute de premier:

(edit: R.A.) 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean prins la Botoșani cu un transport de material lemnos neînregistrat corect!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
57

Marți,16 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 6 Pomârla au oprit pentru control, pe drumul public din comuna Șendriceni, o autoutilitară condusă de un bărb...

ITM le-a pus gând rău angajatorilor din panificație: Sute de mii de lei amendă pentru nerespectarea normelor de siguranță a muncii!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
103

În perioada 09 -12.04.2024, atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții, a avut loc Campania Națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile lega...

Bărbat de 62 de ani din Dorohoi a produs un accident după ce s-a urcat băut la volan!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
135

În cursul zilei de marți,16 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au fost sesizați cu privire la faptul că pe o stradă din municipiul Dorohoi s-a produs un acc...