Lista cu modificarile la Codul Penal a disparut de pe siteul Camerei Deputatilor

Marti, deputatii aveau pe ordinea de zi o lista de circa 20 de propuneri de modificare a legilor penale, intentie catalogata de observatorii vietii politice drept o noua ofensiva impotriva justitiei.

Dupa izbucnirea scandalului legat de urmarirea penala a premierului Victor Ponta, dar si in contextul vizitei efectuate la Bucuresti de prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, controversata lista a disparut de pe site-ul Parlamentului, informeaza Digi24.

Printre propunerile care urmau sa fie dezbatute si votate marti se numara initiativele senatorului PSD Serban Nicolae conform carora doar acuzatii violenti sa mai fie incatusati, iar cei care dezvaluie informatii din dosare penale aflate pe rol sa fie inchisi.

O alta propunere vizeaza ca arestarea preventiva sa se faca doar in baza unor "indicii temeinice", nu a unor suspiciuni rezonabile. Alti parlamentari vor ca hotararile instantelor sa devina executorii, doar atunci cand apare si motivarea lor, iar cererile de eliberare conditionata sa fie solutionate cat mai repede.

Totodata, parlamentarii aveau din nou pe ordinea de zi proiecte privind amnistia si gratierea, initiative dezbatute intr-o alta forma si in "Martea Neagra" din 2013, dar respinse definitiv anul trecut.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat public ca nu este de acord cu modificarea Codului Penal si ca ar putea ataca proiectele la Curtea Constitutionala, daca vor fi adoptate de Parlament.

Vineri, premierul Victor Ponta a fost pus sub urmarire penala de procurorii DNA pentru fals, evaziune fiscala si spalare de bani, fapte comise in perioada in care a fost avocat. Totodata, procurorii au cerut Camerei Deputatilor avizul pentru ca Victor Ponta sa poata fi urmarit penal pentru conflict de interese, infractiuni savarsite in timpul exercitarii mandatului de premier.

Tot vineri, la Bucuresti a fost prezent in vizita prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, care a discutat cu presedintele Klaus Iohannis, cu procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, si cu procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, despre Mecanismul de Cooperare si Verificare pe justitie. In context, s-a discutat si despre modificarile la legile penale pe care intentioneaza sa le faca Parlamentul.

De asemenea, Frans Timmermans s-a intalnit si cu presedintii celor doua camere parlamentare, Calin Popescu Tariceanu si Valeriu Zgonea, cu care discutat si despre ridicarea imunitatii parlamentare, in contextul in care Senatul a respins solicitarea DNA in cazul Dan Sova, iar Camera Deputatilor are pe masa o solicitare similara in cazul Victor Ponta.

"Am vorbit in aceasta dimineata despre asta cu presedintii ambelor camere ale Parlamentului. Am reiterat pozitia noastra ca imunitatea parlamentara are legatura, in general, cu activitatea lor de parlamentari si nu acopera potentiale fapte penale (...) presedintii ambelor camere au fost de acord cu mine asupra acestui aspect", a declarat oficialul european, la conferinta de presa de la Reprezentanta Comisiei Europene, informeaza Mediafax.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vedetele etapei a 9-a din play off-out, pe listă și un jucător de la FC Botoșani!

astăzi, 15:20

Deţinătorii drepturilor tv şi Liga Profesionistă de Fotbal desemnează la finalul fiecărui meci cel mai bun jucător. Astfel, iată care au fost fotbaliştii evidenţiaţi în partidele e...

Sorin Grindeanu este noul președinte interimar al PSD după demisia lui Marcel Ciolacu

astăzi, 15:02

Fost prim-ministru și prim-vicepreședinte al PSD, Grindeanu a fost susținut de o majoritate solidă a liderilor partidului. În cursă s-a aflat și primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, da...

Ministrul Educației vrea ca șefii inspectoratelor școlare să fie oficial numiți politic!

astăzi, 14:18

Ministrul Educației și Cercetării e de părere că trebuie asumate numirile politice ale inspectorilor generali și adjuncți. David a explicat de ce ar trebui să rămână inspectorii șc...