Lista afecţiunilor pentru care nu vor mai fi permise internările de la 1 februarie 2014

Lista afecţiunilor pentru care nu vor mai fi permise internările de la 1 februarie 2014
Noi reguli în sănătate. Dacă în prezent ne putem duce la urgenţă chiar şi pentru o banală durere de cap, de la 1 februarie 2014 acest lucru nu va mai putea fi posibil. Mai mult, peste 300 de afecţiuni nu vor mai fi tratate în regim de internare în spital. Asta prevede un nou proiect de lege aflat pe site-ul ministerului Sănătăţii, în care se menţionează foarte clar numărul de consultaţii la care avem dreptul într-un an.

În proiectul de lege, care cuprinde patru documente, se mai stabileşte tipul şi numărul de analize la care un român are dreptul în decursul unui an: majoritatea fiind analize de sânge uzuale. Excepţie făcând urgenţele. Noul pachet de servicii medicale de bază are o mare componenţă de prevenţie. "El tratează cauzele şi nu simptomele", a precizat ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu.

În cazul în care dorim să depăşim acest număr de consultaţii sau de servicii medicale la care avem dreptul va trebui să scoatem bani din buzunar sau să ne încheiem o asigurare complementară de sănătate.

Deocamdată, nu s-a stabilit cât va costa în plus o consultaţie sau o analiză faţă de cele stabilite în pachetul de bază sau ce costuri vor avea poliţele de asigurări complementare. Şeful de la Sănătate a precizat că înainte de a stabili aceste lucruri trebuie să avem un pachet de servicii medicale de bază "de la care să plecăm". 

Eugen Nicolăescu susţine că pentru reformarea sistemului de sănătate trebuie urmărite câteva priorităţi: modificarea legii sănătăţii şi a statutului spitalelor, noua lege a malpraxisuslui, organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, dar şi o nouă lege privind veniturile personalului medical.

Dacă despre toate aceste proiecte ministrul a vorbit în diferite ocazii, ba mai mult, unele dintre ele fiind în dezbatere publică de luni bune, aşa cum este cazul noii legi a malpraxisului, care se analizează de aproximativ 6 luni, noul pachet de servicii medicale pare să fie ultima noutate în privinţa reformei în sistemul sanitar pe care o pregăteşte Eugen Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii a vorbit, în cadrul unei conferinţe organizate la instituţia pe care o conduce, despre ce presupune acest nou pachet de bază de servicii medicale, care este pus în dezbatere publică până la sfârşitul lunii. Demnitarul spune că dacă lucrurile decurg conform planificării făcute de ministerul Sănătăţii, pachetul de servicii medicale de bază ar intra în vigoare de la 1 februarie 2014.

Odată cu aplicarea noului pachet de servicii medicale de bază pacientul va avea drepturile respectate cu adevărat şi nu doar pe hârtie, pentru că ce am scris în pachet se va da, a spus Nicolăescu.

Ce servicii medicale sunt incluse în pachetul de servicii medicale de bază

În prezent, nu există un pachet de servicii medicale de bază foarte bine stabilit. Teoretic, avem dreptul la o serie nelimitată de servicii medicale, dar în practică acestea sunt extrem de limitate. Un exemplu concret constă în faptul că banii acordaţi pentru analize nu ajung nici măcar până a zecea zi din lună.  

Pentru a stopa acest fenomen, autorităţile spun că un pas esenţial în acest sens reprezintă realizarea unui pachet de servicii medicale de bază. De asemenea, introducerea pachetelor suplimentare de servicii medicale, încheiate cu companiile care oferă asigurări private de sănătate reprezintă cel de-al doilea pas în acest sens.

Ministerul Sănătăţii a publicat pe site-ul instituţiei proiectul privind pachetul de bază, defalcat în patru documente: pachet asistenţă medicală primară, pachet spital, pachet programe naţionale de sănătate şi pachet ambulator.

Obiectivul pachetul de servicii medicale de asistenţă primară constă în creşterea accesului la servicii esenţiale de bază a populaţiei vulnerabile. În acest sens, autorităţile îşi propun ca toate comunităţile din România să dispună de asistenţi medicali care, în colaborare cu medicii de familie, vor furniza servicii medicale de bază în special pentru grupurile vulnerabile, printre acestea se numără mamele şi copiii, pacienţii cu boli transmisibile. De asemenea, acest pachet de bază are drept scop evaluarea riscului de boli netransmisibile, dar şi de a furniza servicii de îngrijire la domiciliu.

De exemplu, femeile însărcinate vor fi luate în evidenţa unui medic în primul trimestru de sarcină. Acestea vor trebui să se prezinte la medic o dată pe lună din a treia lună până în a şaptea. Din al treilea trimestru, femeile însărcinate vor trebui să vină la control de două ori pe lună. Apoi, după venirea pe lume a copilului, medicul trebuie să urmărească lăuza din ziua externării până în săptămâna a patra de la naştere.

Citeste aici materialul complet!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii de frontieră continuă să curățe Prutul de plase monofilament interzise de lege!

astăzi, 11:35
6

În ultima săptămână, poliţiştii de frontieră botoșăneni care executau misiuni de patrulare pe râul Prut sau în cooperare cu reprezentanți ai A.J.V.P.S. Botoșani, cu a...

Doliu în Educația botoșăneană: ”Cuvintele sunt de prisos acum, în fața unei astfel de vești…” (Foto)

astăzi, 10:35
801

Cu profundă tristețe, colectivul Grădiniţei cu Program Prelungit ”Şotron” din Botoşani anunță dispariția unei colege. Educatoarea Gica Stanciu s-a stins din viață după o carier...

Lecția de viață a afaceriștilor cu magazin în Botoșani: ”Frații noștri mai mici s-au sacrificat pentru ca noi să putem face o facultate!”

astăzi, 10:11
168

Firma Dedeman a fost ridicată de doi frați, Dragoș și Adrian Pavăl, născuți într-un sătuc din județul Suceava. Dragoș, cel mai mare dintre frați, a fost îndemnat să meargă la ...