Lista actualizată a medicamentelor care te pot lăsa fără permis de conducere. Ce ai de făcut pentru a trece cu bine de drug test!

Lista medicamentelor care îți pot influența capacitatea de a conduce autovehicule a fost actualizată de Ministerul Sănătății.

Pe listă apar medicamente noi, precum Tramadolul, Tramadol în combinație cu Paracetamol sau pastile indicate în cazul tulburărilor de somn. Vorbim despre medicamente care conțin substanțe stupefiante și psihotrope și care pot face ca testul rapid al polițiștilor rutieri – drug test – să iasă pozitiv.

Ministerul Sănătății a introdus, recent, pe lista medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope, câteva medicamente noi. E vorba despre medicamentele care conțin substanța Tramadol, combinații de Tramadol și Dexketoprofen, precum și combinația Tramadol – Paracetamol, dar și medicamente indicate în tulburările de somn, precum Gerodorm, Imovane și Sonlax.

Având în vedere că mulți conducători auto iau aceste medicamente pentru afecțiuni acute sau cronice, ele nu sunt contraindicate propriu-zis pentru șoferi. Soluția este ca ele să fie luate doar cu recomandare și rețetă de la medic și nu „la liber” din farmacie.

În cazul în care sunteți oprit de polițiștii rutieri și ieșiți pozitiv la drug test, rețeta de la medic vă poate ajuta să vă păstrați permisul de conducere, scrie Hotnews.ro.

Lista medicamentelor (denumirea comercială) care conțin substanțe stupefiante și psihotrope, actualizată de Ministerul Sănătății în Monitorul Oficial:

Tramadol

Tramag

Tramal Retard

Skudexa

Doreta

Tramadol/Paratemamol

Zeldiar

Gerodom

Imovane

Sonlax

Lista publicată de Ministerul Sănătății în Monitorul Oficial ne arată care sunt substanțele „susceptibile de a afecta capacitatea de a conduce”.

Soluția șoferilor care au nevoie de un medicament din listă pentru o problemă de sănătate acută sau cronică nu este însă neapărat să aleagă între tratament și șofat, spune medicul: „Toate aceste medicamente ar trebui luate cu rețetă, după o informare prealabilă a pacientului de către medic. Medicul este cel care ar trebui să prescrie medicamentul și tot el să explice pacientului reacțiile adverse, precauțiile și contraindicațiile. Pacientului trebuie să i se explice foarte clar riscurile pe care le are atunci când i se eliberează această rețetă. Iar în farmacii, ele nu ar trebui eliberate fără rețetă.”

Ordinul Ministerului Sănătății „este bun”, însă pe baza acestui Ordin „mai trebuie lucrat”, afirmă medicul legist, care consideră că ar trebui stabilite și niște valori de referință peste care aceste medicamente devin periculoase, și nu doar o listă a substanțelor.

Nivelul terapeutic al unui medicament poate fi sub această valoare de referință sau peste ea, iar acest lucru ar trebui stabilit clar, consideră Sorin Flaviu Lesnic.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O conductă avariată lasă fără apă la robinete locuitorii de pe două străzi din Botoșani!

astăzi, 18:48

Pentru remedierea unei avarii survenite pe conducta de alimentare cu apă din OL cu diametrul de 200 mm, de pe strada Curcubeului (Școala Gimnazială nr.13) din municipiul Botoșani, echipele S.C. No...

Echipa Bolojan pentru PNL în alegerile parlamentare din 1 decembrie: „Credem în seriozitate și rezultate. Pentru România și pentru Partidul Național Liberal!”

astăzi, 18:40

„Partidul Național Liberal are o nouă echipă la vârf. Alături de mine, Ilie Bolojan, se află primarul Clujului, Emil Boc, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, ...

Manifestări culturale la Casa Memorială „Nicolae Iorga” din Botoșani!

astăzi, 18:15

Programul manifestărilor: - depunere de flori la bustul lui Nicolae Iorga, opera sculptorului Oscar Han; - vernisajul expoziției foto-documentare „Nicolae Iorga – elev la Botoșani...