Limitarea platilor cash chiar si pentru persoanele fizice. Ce efecte va avea implementarea unui astfel de proiect?

Limitarea platilor cash chiar si pentru persoanele fizice. Ce efecte va avea implementarea unui astfel de proiect?
Un proiect recent de ordonanta doreste limitarea platilor cash chiar si intre persoanele fizice.

Potrivit Capital.ro, obiectivul ar fi acela de a aduce cat mai multi clienti bancilor. Ministerul de Finante, insa, initiatorul proiectului, sustine ca masura face parte dintr-un pachet legislativ menit sa reduca evaziuna fiscala si sa imbunatateasca colectarea veniturilor la bugetul de stat.

Principalele prevederi ale proiectului legislativ sunt:

-Platile in numerar efectuate de catre societatile comerciale intre ele sau catre persoane fizice sunt limitate la 2000 lei /zi de la 10.000 lei in prezent.

-Societatile comerciale nu vor putea incasa cash, intr-o zi, de la persoanele fizice, in schimbul serviciilor prestate, mai mult de 10.000 lei/persoana.

-Persoanele fizice intre ele, nu vor putea efectua plati in numerar, mai mult de 10.000 lei/zi, chiar si in cazul achizitiilor de masini, case, terenuri.

-Tranzactiile care nu vor fi efectuate prin banca, conform prevederilor proiectului legislativ, vor fi penalizate cu amenzi de pana la 20% din valoarea tranzactiei.

Reactia comerciantilor a fost una de protest, acestia fiind de parere ca limitarea platilor in numerar si promovarea platilor prin intermediul bancilor nu va face decat sa determine o crestere a costurilor: "Decontarea platilor cu ajutorul cardurilor ne costa de 10 ori mai mult decat folosirea numerarului si de 5 ori mai mult decat sunt costurile similare in vestul Europei" este declaratia reprezentantului unui dintre cei mai importanti producatori si comercianti de mobila din Romania.

In acelasi timp cu noul proiect legislativ, un alt proiect de ordonanta de urgenta este propus si vizeaza limitarea comisioanelor interbancare pe care banca emitenta a cardului le poate percepe de la banca acceptatoare a platii la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cardurile de credit.

Pentru persoanele fizice care, de asemenea, vor fi obligate sa lucreze cu banca nu exista un proiect legislativ care sa le protejeze de costurile ce urmeaza a le suporta. Astfel, persoanele fizice care vor dori sa vanda sau sa cumpere un imobil, un autovehicul, vor trebui sa isi deschida cont la banca in vederea efectuarii tranzactiei si vor fi nevoiti sa suporte costurile serviciilor bancare.


Mai multe informatii despre efectual masurii legislative ce limiteaza platile in numerar, pe www.capital.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
115

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
465

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
177

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...