Liderii FSLI la Botoșani: Vrem să scăpăm complet de sub papucul politicii privind numirile în sistemul de învățământ

Liderii FSLI la Botoșani: Vrem să scăpăm complet de sub papucul politicii privind numirile în sistemul de învățământ
Liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, prezenți vineri la Botoșani, au declarat că una dintre principalele direcții în care se acționează pe linie sindicală este depolitizarea sistemului de învățământ și numirea pe funcții de conducere doar pe criterii de profesionalism și nu politice, așa cum se întâmplă în prezent.

Simion Hancescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, a spus că un prim pas îl reprezintă clarificarea structurii Consiliilor de Administrație din școli.

"Vom duce o luptă serioasă pentru depolitizarea sistemului de învățământ și nu vom abandona această luptă. Trebuie lămurită, în primul rând, problema cu Consiliul de Administrație. Așa cum apare în actuala lege CA trebuie să facă concursuri și să angajeze directorii. Din această structură jumătate plus unu sunt din afara unității de învățământ. Am discutat inclusiv cu domnul Ponta și este posibil ca în perioada următoare să se găsească o soluție legată de structura Consiliului de Administrație", a pus Hancescu, care a precizat ca exista solutii si pentru cazul in care componenta acestor CA nu va fi schimbata.

"Dacă rămâne actuala structură, așa cum doresc partidele politice, mai avem o soluție care poate fi prinsă în lege. În momentul în care se demarează concursul pentru ocuparea funcțiilor de conducere, pentru că nu a mai fost din anul 2008 și cele mai multe numiri se fac pe alte criterii, decât cele profesionale și soluția este de a implica Consiliul profesoral în această ecuație. Dacă sunt mai mulți candidați Consiliul profesoral să avizeze dosarele și CV-urile celor care vor să participe, după care să fie concursul. Aceasta este varianta pe care o vedem pentru a scăpa complet de sub papucul politicii", a adăugat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Unul dintre colegii săi este mai sceptic în ceea ce privește rezolvarea acestei probleme, a numirilor politice.

"E o dorință majoră a multora dintre noi depolitizarea sistemului de învățământ dar pe care eu o văd destul de greu de combătut pentru că și condiția acestui aviz conform carora în primul rând profesorii vor avea tendința să dea avize la toți cei care vor veni, iar concursul tot politica îl va organiza și ISJ își va pune oamenii. Până când școala nu își va alege gospodarul, cei care lucrează în școală să decidă cine îi reprezintă administrativ, politicul își va băga coada indiferent câte avize vor da unii sau alții", a declarat Puiu Nanoș, consilier al FSLI. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
197

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
192

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
279

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...