Liderii europeni au decis: Grecia va fi salvata

Liderii europeni au decis: Grecia va fi salvata
Liderii europeni au ajuns la un acord pentru salvarea Greciei, aceasta urmand sa primeasca un nou imprumut la o dobanda mai mica si pe mai multi ani. La acest moment, datoriile totale ale Greciei se apropie de 500 de miliarde de dolari.

Imprumutul acordat este de 135 de milioane de euro, pe 30 de ani.

"Am avut si lideri de banci care au venit si au lucrat cu noi si care au vrut sa afle cum au mers negocierile. A fost o negociere dificila. (...) Ieri seara (n.red. miercuri) am luat legatura cu bancile private si aceste discutii au continuat pana azi. Toata lumea trebuie sa depuna efort. Trebuie sa ne asiguram ca toate aceste discutii, ca toate decizile luate sunt normale. Sunt discutii complexe si a trebuit sa cadem de acord asupra detaliilor tehnice. Datoria greaca este echivalenta cu 160% din PIB. (...) Am ajuns in cele din urma la o solutie, nu ni se pare ca a durat atat de mult, pana la urma am facut-o intr-un timp rezonabil", a declarat presedintele francez Nicolas Sarkozy.

Liderul de la Elysee a aratat ca, ajutand Grecia, se elimina riscul de contagiune pentru restul Europei.

"Ajutand Grecia, eliminam riscul raspandirii crizei si catre alte state europene. Am reusit sa ajungem la un compromis pentru implicarea sectorului privat in salvarea Greciei", a mai spus presedintele francez.

Sarkozy a aratat ca s-a ajuns la o concluzie si in privinta Irlandei si Portugaliei.

"Cu privire la celelalte doua tari: Irlanda si Portugalia vom reduce dobanzile imprumuturilor oferite de FMI si de Institutiile Intertnationale, dar vom exclude participarea sectorului privat", a mai spus Sarkozy.


Adrian Vasilescu: Nu Grecia a fost salvata, ci Uniunea Europeana

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a explicat, la Realitatea Tv, ca decizia a fost luata nu atat pentru a salva Grecia, cat intreaga Uniune Europeana.

"Pe noi nu ne afecteaza direct, dar indirect ne afecteaza pentru ca nu este vorba despre salvarea Greciei, ci despre salvarea Uniunii Europene, deci ne afecteaza. Cat priveste Grecia, nu va fi vorba de vreo incetare de plati, dar presiunea pe Grecia pentru ajustari bugetare foarte severe va fi foarte puternica de aici inainte.

Cred ca va inspira si America, pentru ca si America a cam intrat in capcanele in care a intrat si Grecia. Grecia este o carte deschisa pentru noi si toata Europa, ar trebui sa intelegem foarte bine ca cine face ca Grecia, ca Grecia o sa plateasca. Ue a invatat o lectie importanta si platita scump si intr-un viitor foarte apropiat va trebui sa existe centralizare pe axa relatiilor fiscale", a spus Vasilescu.

 


ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

”LOC DE DAT CU ... EPIGRAMA” - 300

astăzi, 08:41
23

Georgică Manole, în recentul volum, publicat la Editura Stef, Iași, ”Cu, de, la, în, pe, prin, sub, către, contra... cărților epigramiștilor”, zici - undeva - că ”...

Eduard Florescu rupe tăcerea după acuzațiile de blat: ”Oameni de nimic!”

astăzi, 08:12
153

Dinamo a avut de suferit cel mai rău de pe urma acestui rezultat pentru că a coborât pe loc direct retrogradabil, iar suporterii au răbufnit. Ulterior, pe rețelele sociale, a părut un scurt...

Calendar ortodox: Cinstim astăzi Învierea Domnului (Sfintele Paşti)

astăzi, 07:58
25

Numim sărbătoarea de azi Paști, după cuvântul care în vechiul grai evreiesc însemnează trecere; fiindcă aceasta este ziua în care Dumnezeu a adus, la început, lumea...