Liderii de sindicat indeamna profesorii sa aiba rabdare, si ameninta cu plangeri penale!

Liderii de sindicat indeamna profesorii sa aiba rabdare, si ameninta cu plangeri penale!
Liderii de sindicat s-au intalnit luni cu reprezentatul Guvernului in teritoriu, discutii in urma carora atat sindicalistii, cat si prefectul judetului Botosani, au facut declaratii de presa.

Liderul SIP nu a ezitat chiar sa anunte ca, in cazul in care problemele salariale ale profesorilor nu vor fi rezolvate, vor fi inaintate plangeri penale impotriva Ministerului Educatiei, a ISJ si a trezoreriilor care, spune Maria Tiprigan, incalca legea atunci cand solicita state de plata avizate de ISJ. Mai mult, Tiprigan spune ca profesorii ar putea sta acasa si doua luni, pana cand se vor gasi bani la buget pentru sustinerea salariilor din invatamant.

"Am vorbit ce trebuia vorbit cu domnul prefect, care a avut amabilitatea sa ne asculte si sa ne ajute. Am vorbit sa reglementam actuala situatie din invatamant, care este o situatie iesita din comun. Cei care isi bat joc de oamenii scolii si de invatamant trebuie sa aiba in vedere ca au trecut prin scoala romaneasca si au ajuns oameni datorita celor care i-au invatat. Vom face tot ce ne sta in putinta pentru ca procesul de invatamant sa functioneze normal, sa se aplice legea Educatiei, dar nu oricum, ci cu o salarizare corespunzatoare, asa cum scrie in lege. Multi profesori spun ca daca nu vor fi bani la buget vor sta o luna-doua acasa, iar copiii vor sta singuri in clase. Ministerul sa isi vada de treaba lui si sa nu dea ordine ISJ, iar ISJ sa stie ca are parteneri de dialog in sindicate. Daca vrei invatamant de calitate plateste oamenii! Si Trezoreria sa isi vada de treaba ei, sa nu motiveze ca nu sunt statele de plata vizate de ISJ. Nu e treaba Trezoreriei asta, Trezoreria incalca astfel legea. Daca nu vom gasi intelegere, vom face plangeri penale impotriva Ministerului Educatiei, a ISJ si a tuturor trezoreriilor din judet", a precizat Maria Tiprigan, lider SIP Botosani.

Si liderul LSI a facut apel la prefect pentru rezolvarea situatiei, insa solicita cadrelor didactice sa aiba rabdare 1-2 zile, in speranta ca problemele se vor rezolva.

"In urma discutiilor cu domnul prefect, speram sa gasim o rezolvare pentru aplicarea legii Educatiei. Iar singura solutie este aceea a respectarii tuturor legilor si a hotararilor judecatoresti. As solicita colegilor sa mai aiba rabdare o zi-doua, in care speram sa se rezolve problema salariilor, asa cum prevede legislatia si cum prevad hotararile judecatoresti", a declarat Liviu Axinte, liderul sindicatului FSLI Botosani.

La finalul discutiilor, prefectul Cristian Roman nu a oferit o solutie clara, insa exclude categoric orice actiune de oprire a cursurilor in scoli, apreciind totodata ca liderii de sindicat au dat dovada de echilibru in situatia creata.

"In urma acestei intalniri cu liderii de sindicat din invatamant s-au desprins doua concluzii: legea trebuie respectata, indiferent de cei care se afla in sistem, iar cheltuielile cu personalul nu pot depasi cele alocate prin ordin comun al Ministerului de Finante si al Ministerului Administratiei si Internelor. Prin dialog si intelegere vom rezolva problema in cel mai scurt timp posibil. Nu o sa accept insa sa vorbim la masa discutiilor despre oprirea sau intreruperea anului scolar, pentru ca pana la urma copiii sunt cei mai importanti, iar liderii de sindicat au manifestat un echilibru in ceea ce priveste aceasta situatie", a mentionat prefectul Cristian Roman.

Liderii de sindicat au solicitat, dupa discutia de la preect, o intalnire cu directorul Directiei de Finane Botosani.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
144

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
522

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
213

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...