Licitația pentru manuale: o catastrofă administrativă

Federația Editorilor din România (FER) consideră că rezultatele licitației de manuale pentru clasele I și a II-a sunt profund viciate de evaluarea inadecvată și eronată, fapt pentru care solicită anularea licitației și asumarea răspunderii de către cei vinovați.

Iată mai jos motivele care au condus către o astfel de concluzie.

1. Utilizarea unor criterii eliminatorii inexistente în caietul de sarcini al licitației: CNEE a invocat, în majoritatea comunicărilor de respingere a ofertelor trimise participanților, două praguri eliminatorii, care nu sunt prevăzute în caietul de sarcini și nici în alte documente ale licitației. Ele sunt prevăzute în OMEN 5559/2013 (un ordin de ministru foarte controversat, ascuns publicului între data semnării sale – 22 noiembrie 2013 – și data publicării sale, la 14.03.2014), care nu se regăsește printre documentele licitației. Mai mult, în cadrul clarificărilor cerute de posibili ofertanți, CNEE răspunde: "Ofertele câștigătoare vor fi acele oferte care respectă cerințele din caietul de sarcini și care se clasifică în ordinea punctajelor pe primele 6 locuri". Așa cum precizam, caietul de sarcini nu conține nicio trimitere la OMEN 5559/2013 sau la praguri eliminatorii.

Cele două paragrafe din OMEN 5559/2013 sunt:

a) Articolul 9, alineatul 3: prevede eliminarea din licitație a acelor oferte care nu obțin minimum 43 de puncte din 50 pe criteriul prețului. Unii ofertanți (mai ales Siveco+Litera și CD Press) au venit cu prețuri mult mai mici decât prețurile și așa reduse estimate de CNEE și au fost în măsură să ia cele mai mari punctaje la criteriul preț, eliminând astfel, de facto, pe ceilalți concurenți, care nu au mai putut obține cel puțin 43 de puncte. Prețurile suspecte de dumping au împins astfel, conform acestui alineat neinclus în licitație (dar invocat ulterior), restul participanților în afara licitației.

b) Articolul 8, alineatul 5: care prevede același prag eliminatoriu de minimum 43 de puncte în privința punctajul tehnic, rezultat din evaluarea tehnică și de conținut a proiectului de manual propus. Nici acest criteriu nu a fost inclus în documentele licitației.

2. Greșeli de calcul care au calificat eronat doi dintre câștigători (Siveco+Litera în două cazuri și CD Press într-un alt caz)

Citeste mai departe

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Inițiativă de suflet a unor eleve de la un colegiu renumit din Botoșani!

astăzi, 11:00

Patru liceene din clasa a X-a de la Colegiul Național „A.T. Laurian” din Botoșani au demarat o acțiune caritabilă, marcând astfel Ziua Mondială a Alimentației, sărbătorită l...

(P) 3 sfaturi de care să ții cont când alegi scaunul de birou

astăzi, 10:48

Scaunul de birou influențează sănătatea, mai ales când stai mai mult de opt ore pe el. Din acest motiv alegerea produsului potrivit este mai mult decât o chestiune de confort. Postura ...

(P) Cum arată piața jocurilor de noroc din România

astăzi, 10:42

Piața jocurilor de noroc din România a cunoscut o ascensiune fulminantă în ultimii ani de zile, atât datorită avansului tehnologic cât și datorită pandemiei de COVID-19, c...