Liberalizarea preţurilor la gaze ne goleşte buzunarele

Liberalizarea preţurilor la gaze ne goleşte buzunarele
Creşterea preţului la gaze loveşte în consumatorul de rând. Aceasta, deoarece statul nu foloseşte cum ar trebui fondurile încasate din suprataxarea veniturilor suplimentare realizate de companiile energetice, ca urmare a majorării tarifelor.

Sursa: REUTERSÎn aceste condiţii, românul de rând va plăti facturi tot mai mari, fără să beneficieze de sprijin real din partea autorităţilor, după cum ne-a explicat Otilia Nuţu, specialist în domeniul energetic.

"În primă fază, statul ar fi putut să ia banii din suprataxă şi să acopere 90% din factura majorată. Apoi, putea să acopere o parte din costurile de transport pentru consumatorii săraci", a precizat aceasta.

Cine câştigă

Tariful la gazele consumate de populaţie va creşte, gradual, cu circa 40%, până în 2018. De pe urma acestei majorări, au de câştigat companiile de profil, cum sunt Romgaz, Transgaz, Petrom, E-On sau GDF Suez, care vor avea profituri mai mari. Spre exemplu, la preţurile reglementate valabile în 2012, Romgaz a realizat anul trecut un profit net de 1,24 miliarde de lei, în urcare cu aproximativ 20% faţă de 2011.

Totodată, şi statul va profita, în detrimentul contribuabilului de rând. Companiile energetice vor plăti mai mulţi bani la buget, ca urmare a aplicării suprataxei pe veniturile realizate în urma creşterii tarifelor la gaze.

Taxa va reprezenta 60% din veniturile suplimentare, din care se deduc redeven ţele aferente acestor venituri, precum şi o parte din investiţiile de dezvoltare şi extindere a zăcămintelor exis tente.

evz.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
793

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
187

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
473

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...