Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, reținută de DNA pentru fapte de corupție

Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, reținută de DNA pentru fapte de corupție
Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova a fost reținută pentru 24 de ore de Direcția Națională Anticorupție într-un dosar de corupție, după ce a fost audiată la sediul din Capitală al DNA.

Procurorii DNA au dispus reținerea pentru 24 de ore față de inculpata Lia Olguța Vasilescu, sub aspectul infracțiunilor de luare de mită (4 infracțiuni), folosirea neautorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenit (3 infracțiuni) și spălare de bani.

Totodată, în același dosar, au fost puși sub control judiciar inculpații Radu Cosmin Preda, administratorului public al Craiovei, pentru săvârșirea a doua infracțiuni de luare de mită, și Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociații non profit, pentru săvârșirea a patru infracțiuni de complicitate la luare de mită.

Potrivit ordonanțelor întocmite de procurori, în cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Lia Olguța Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări.

În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic. Donațiile respective, estimate la 135.907 euro, făcute în condițiile de mai sus, s-au concretizat atât în realizarea de materiale electorale, dar și pentru organizarea unor spectacole în susținerea campaniei inculpatei. Materialele respective au fost folosite de inculpată, cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunii de folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Într-un context diferit, în cursul anului 2014, Lia Olguța Vasilescu a pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, pentru și printr-o asociație non profit, cu titlu de mită, suma totală de 544.209, 33 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu. Concret, în perioada respectivă, Lia Olguța Vasilescu, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, să efectueze sponsorizări către asociația reprezentată de Elena Daniela Popescu, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a fațadelor unor clădiri din municipiul Craiova.

Oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de Lia Olguța Vasilescu în considerarea atribuțiilor pe care aceasta le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăți în buna desfășurare a contractelor, în efectuarea plăților și în recepționarea lucrărilor.

De asemenea, edilul a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja în spațiul public într-o emisiune televizată din data de 02 martie 2016. Primarul din Craiova le-a declarat jurnaliștilor, la intrarea în sediul DNA, că nu știe despre ce este vorba, acesta fiind însoțit de un avocat.

Aceasta a precizat că citarea sa în fața procurorilor anticorupție ar putea avea legătură cu denunțul lui Adrian Mititelu.

sursa: realitatea.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
819

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

Sâmbătă, 4 Mai 2024
384

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
107

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...