Lemnul – cel mai bun inlocuitor al oaselor

Lemnul – cel mai bun inlocuitor al oaselor
Peste numai cativa ani, grefele osoase ar putea fi realizate pornind de la niste bucati de lemn: cercetatorii de la laboratorul de bioceramica din Faenza, Italia, au reusit sa puna la punct un procedeu de transformare a lemnului de rattan intr-un material aproape identic cu tesutul osos uman.

Dupa ce au testat mai multe tipuri de lemn, cercetatorii s-au oprit la rattan - furnizat de cateva specii de plante tropicale - datorita structurii sale poroase, care permite trecerea nervilor si a vaselor de sange.

Bucatile de lemn de rattan sunt supuse intai incalzirii intr-un cuptor, adaugandu-se calciu si carbon.

Apoi, sunt incalzite din nou, la presiune inalta, adaugandu-se o solutie de fosfati.

Dupa 10 zile, lemnul astfel tratat se transforma intr-un material foarte asemanator cu osul, perfect acceptat de organism.

Metoda reprezinta un mare pas inainte deoarece, spre deosebire de substitutele utilizate pana acum, lemnul transformat fuzioneaza, in timp, cu osul natural, formand o structura solida.

In acelasi timp, este rezistent si durabil.

Testele se desfasora la Spitalul Universitar din Bologna, deocamdata pe oi, dar medicii cred ca tehnologia este foarte promitatoare si ar putea fi disponibila si in medicina umana peste aproximativ cinci ani.

Sursa: BBC
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

astăzi, 21:23
5

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

astăzi, 19:12
310

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...

O tânără rănită după ce a căzut de pe bicicletă, ajutată de pompierii militari să ajungă la ambulanță! (Foto)

astăzi, 18:12
134

La caz s-a deplasat, inițial, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Cadrele medicale au constatat faptul că nu o pot transporta la ambulanță și au solicitat...