Leii regionali şi judeţele bolnave

Regionalizarea României va ajuta la reducerea decalajului dintre regiunile slab dezvoltate şi cele dezvoltate, susţin oficialii guvernului. În actuala schemă de dezvoltare regională, cea peste care se va suprapune, cel mai probabil, viitoarea hartă administrativă a României, sunt cuprinse echilibrat judeţele care conduc regiunile şi cele care le trag în jos, scrie Economica.net.
 
"Din păcate, în România, de 23 de ani sistemul administrativ a fost blocat. L-am moştenit aşa de dinainte de revoluţie şi am rămas cu el în aceeaşi formă. Vrem să facem un sistem funcţional, un sistem care să ajute cetăţeanul să o ducă mai bine. Regionalizarea are două obiective: reducerea decalajului de dezvoltare dintre sat şi oraş, dintre regiunile slab dezvoltate şi cele dezvoltate şi asigurarea unor standarde de calitate înaltă a serviciilor publice pentru cetăţeni", a declarat săptămâna aceasta  Liviu Dragnea, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice .
 
Cu alte cuvinte, actualele judeţe care produc, ar urma să le tragă în sus pe cele sărace. Diferenţa de dezvoltare între judeţele aceleiaşi regiuni este în unele cazuri foarte mare. 
 
Liderii regionali, luaţi după produsul intern brut pe cap de locuitor sunt Cluj pentru regiunea Nord-Vest, Braşov pentru regiunea Centru, Iaşi pentru Nord-Est, Constanţa pentru Sud-Est, Argeş pentru Muntenia, Gorj pentru Sud-Vest şi Timiş pentru Vest.
 
Pe aceleaşi criterii, judeţele care-şi trag regiunile în jos, fiind cele mai slab dezvoltate, sunt Maramureş în Nord-vest, Covasna în Centru, Vaslui în Nord-Est, Vrancea în Sud-Est, Teleorman în Muntenia, Mehedinţi în Sud-Vest şi Hunedoara în Vest.
 
România este împărțită în opt regiuni de dezvoltare, numite după poziția geografică în țară - Nord-Vest, Nord-Est, Sud-Vest, Sud-Est, Sud, Vest,Centru, București și Ilfov. Guvernul vrea să suprapună regiunilor de dezvoltare, harta administrativă a României. Potrivit ultimelor declaraţii acestea ar urma să fie funcţionale până la sfârşitul acestui an.
 
Regiunile de dezvoltare sunt deocamdată opt mărimi statistice, fără personalitate juridică, create în anul 1998 prin asocierea consiliilor județene din România pentru a coordona dezvoltarea regională necesară pentru ca România să adere la Uniunea Europeană.
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ATOP Botosani: În atenția persoanelor care circulă pe trotinete!

Tuesday, 1 July 2025

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Botoșani solicită Inspectoratului de Poliție Județean luarea de măsuri împotriva celor care încalcă prevederile legale. În...

Expoziția de grafică și pictură „Petra”, în spațiul Colecției de Artă din Botoșani!

Tuesday, 1 July 2025

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 2-14 iulie 2025, în spațiul Colecției de Artă, expoziția de artă plastică ”Petraˮ, cu lucrări de pictură și grafică se...

Ministrul Culturii, mesaj către profesioniștii din domeniu: Apel la răbdare și solidaritate!

Tuesday, 1 July 2025

Ca urmare a aprobării Ordonanței de Urgență privind plafonarea sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare la un nivel de maximum 300 de lei brut, Ministerul Culturii transmite că a ...