Legumicultor: Preţul seminţelor româneşti îl va depăşi pe cel al aurului!

Legumicultor: Preţul seminţelor româneşti îl va depăşi pe cel al aurului!
Seminţele din soiuri tradiţionale nu vor să capituleze în lupta cu hibrizii marilor companii. O adevărată mişcare pentru salvarea roşiilor, ardeilor sau a cartofilor româneşti este dusă de legumicultori din toată ţara.

Seminţele de roşii cu gustul copilăriei sunt cele mai cerute, a declarat pentru Agrointeligenţa Vali Cucu, unul dintre micii fermieri care de peste 30 de ani s-a dedicat perpetuării soiurilor vechi. Pentru un pliculeţ cu circa 50 de seminţe, cei care vor să-şi cultive singuri legume sănătoase plătesc 10 lei. La un calcul simplu, dacă un sâmbure de tomată cântăreşte 0,5 grame, rezultă că, în prezent, un kilogram de seminţe costă cel puţin 400 de lei!

"Preţul seminţelor îl va depăşi pe cel al aurului pur. În afară de preţul în bani, valoarea soiurilor tradiţionale este imposibil de evaluat. Până acum câţiva ani, la noi nu s-a dat mare atenţie seminţelor româneşti, dar acum tot mai mulţi oameni doresc să îşi cultive singuri legumele româneşti pe care le creșteau şi părinţii şi bunicii lor. În alte ţări, această mişcare pentru conservarea acestei comori naţionale a început mai demult, dar şi noi recuperăm acum destul de repede", a mai declarat legumicultorul din judeţul Neamţ.

Vali Cucu apreciază că marii producători de hibrizi fac tot posibilul pentru a-şi impune produsele de piaţă. "Anul trecut, la Bruxelles s-a pus în discuţie intezicerea soiurilor naţionale. Cu o astfel de directivă, ar dispărea legumele tradiţionale şi am deveni dependenţi de hibrizi. Cum de la hibrizi nu se recoltează seminţe, asta înseamnă că an de an, fiecare grădinar sau fermier ar cumpăra seminţe de la marile companii. De aceea, eu îi sfătuiesc pe toţi clienţii mei să îşi pună mereu deoparte câteva seminţe – măcar 20 din fiecare soi pe care îl cultivă. În aşa fel, indiferent dacă au recoltă mai slabă sau dintr-o calamitate pierd producţia, au mereu o rezervă pe care să se bazeze", mai explică colecţionarul de soiuri de legume.
 

Citeste mai mult pe Agrointel

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(P) Geamuri curate, fără pete și fără stres, în 5 pași simpli

astăzi, 11:52
8

Știi acel moment când soarele strălucește fermecător prin ferestre și scoate la iveală urmele inestetice ale degetelor, petele lăsate de picurii de ploaie sau urmele de la ultima sesiune ...

Incendiu în balconul unui apartament din Botoșani, proprietara a suferit un atac de panică! (Foto)

astăzi, 11:32
79

Deși era acasă, proprietara nu  și-a dat seama ca ard lucrurile din balcon. Un vecin a observat ca iese fum și a sunat la 112 după ajutor.La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detaș...

Părintele Vasile Gavrilă : „Mielul de Paşti nu face parte nici din rânduiala bisericească, nici din pregătirea duhovnicească de Paşti”

astăzi, 10:21
76

De Sfintele Pasti exista obiceiul sa se sacrifice miei. Pastile este o sarbatoare pe care o intalnim atat la evrei, cat si la crestini. Pentru evrei Pastile semnifica trecerea din robia egipteana la l...