Legea terenurilor agricole a fost promulgată. Cum îşi pot vinde ţăranii pământurile către străini

Legea terenurilor agricole a fost promulgată. Cum îşi pot vinde ţăranii pământurile către străini
Noua lege a terenurilor agricole, promulgată miercuri de preşedintele Traian Băsescu, aduce unele simplificări la procedurile de vânzare către cetăţeni străini a proprietăţilor funciare deţinute de români. Pe scurt, sunt mai puţini paşi de urmat pentru vânzătorii persoane particulare şi mai multă bătaie de cap pentru primării.

Condiţiile ce trebuie îndeplinite – în special cele referitoare la drepturile de preempţiune (de a achiziţiona primii) ale unor categorii de cumpărători – sunt aceleaşi, dar de respectarea lor nu se mai ocupă vânzătorul, ci autoritatea locală.

Ce acte trebuie prezentate la primărie

În momentul în care va primi o ofertă de la un cetăţean străin (şi, desigur, dacă doreşte să-şi vândă terenul), vânzătorul este obligat să meargă la primărie cu o cerere prin care solicită notificarea preemptorilor şi afişarea ofertei de vânzare a terenului agricol.

Cererea va fi însoţită de oferta de vânzare a terenului agricol, care va cuprinde, pe lângă preţul cerut pentru teren, numele şi prenumele vânzătorului, adresa completă a domiciliului acestuia, amplasamentul terenului, suprafaţa, categoria de folosinţă şi documentele cadastrale.

"Cetăţeanul care doreşte să vândă nu trebuie să facă decât un singur drum la primărie, unde trebuie să meargă cu oferta pe care o are pentru vânzarea terenului respectiv, după care aşteaptă acasă. Primăria îi va transmite acasă, pe cale poştală, avizul pentru vânzare sau dacă sunt alte probleme. Sub aspectul vânzătorului, procesul se simplifică şi prin faptul că nu se plăteşte niciun fel de taxă, totul revine în sarcina primăriilor", a precizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Citeste mai departe

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sindicatele din Învățământ nu vor pentru profesori salarii diferențiate după performanță!

Joi, 16 Mai 2024
116

Sindicatele din Învățământ au început negocierile cu Ministerul Educației pentru criteriile care vor sta la baza salarizării diferențiate a profesorilor. Amintim că pe 1 april...

Un incendiu provocat de o oală uitată pe foc a creat panică într-un bloc din Botoșani!

Joi, 16 Mai 2024
366

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani cu autospecială de stingere cu apă și spumă și una de descarcerare, dar și o ambulanță aparți...

Sucevean amendat la Botoșani pentru transport ilegal de lemne!

Joi, 16 Mai 2024
67

În cursul zilei de miercuri,15 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au oprit pentru control, pe drumul comunal din comuna Havârna, o autoutilitară...