Legea societatilor comerciale ar urma sa fie modificata. Ce schimbari se preconizeaza?

Legea societatilor comerciale ar urma sa fie modificata in perioada urmatoare, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta publicat in dezbatere publica de Ministerul Finantelor. Va spunem astazi ce modificari propun Finantele pentru acest act normativ.

Finantele propun, printr-un proiect de OUG publicat in dezbatere publica saptamana trecuta, modificari la mai multe acte normative. Printre acestea se numara Codul fiscal si Codul de procedura fiscala (despre modificarile din legislatia fiscala va scriam joi in acest articol).

Pe langa aceste doua acte normative, proiectul de OUG ar urma sa modifice si Legea societatilor comerciale (legea nr. 31/1990).

Mai exact, proiectul propune reglementari mai clare in situatia in care dividendele cuvenite unui asociat nu sunt platite la timp.

Astfel, in prezent, prin art.67 alin.(2) din Legea nr.31/1990 privind societatile comerciale, se prevede ca plata dividendelor cuvenite actionarilor sa se faca in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea comerciala va plati daune-interese pentru perioada de intarziere, la nivelul dobanzii legale, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor care a aprobat situatia financiara aferenta exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.

Ministerul Finantelor precizeaza, insa, in nota de fundamentare a proiectului ca "s-a constatat ca nu exista cadru legal pentru calculul de daune interese pentru plata cu intarziere a dividendelor, avand in vedere ca termenul de dobanda legala nu se mai regaseste in legislatia in vigoare odata cu abrogarea prevederilor Ordonantei Guvernului nr.9/2000 privind nivelul dobanzii legale pentru obligatii ".

Proiectul de OUG publicat de Finante ar urma sa remedieze situatia stabilind ca daca societatea comerciala nu plateste dividendele in termenul agreat de lege, ea va datora asociatilor o dobanda penalizatoare calculata conform art. 3 din OG nr.13/2011, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor care a aprobat situatia financiara aferenta exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.

Art. 3 din OG nr. 13/2011 prevede ca rata dobanzii legale penalizatoare se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta plus 4 puncte procentuale.

Conform Bancii Nationale a Romaniei, rata dobanzii de referinta este in momentul de fata de 5.25%.

avocatnet.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acțiune a polițiștilor botoșăneni pentru reducerea accidentelor rutiere, pe sectorul de drum Flămânzi – Copălău!

astăzi, 15:55

Având în vederea faptul că pe sectorul de drum DE 58, Flămânzi – Copălău, în luna decembrie 2024 au fost înregistrate mai multe accidente rutiere, ca urmare a n...

Început de an în forță pentru Poliția Botoșani. Unsprezece persoane reținute într-o săptămână!

astăzi, 15:15

În perioada 13 -19 ianuarie 2025, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Botoșani, împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală Botoșani și Hlipiceni, au acționat î...

Produse din Botoșani promovate la Săptămâna Verde de la Berlin!

astăzi, 14:55

În perioada 17 – 26 ianuarie 2025, se desfășoară la Berlin, Germania, cea de-a 89-a ediție a expoziției „Săptămâna Verde” (Grüne Woche). Anual, Ministerul ...