Legea privind situatia minorilor ai caror parinti muncesc in strainatate, adoptata tacit!

Propunerea legislativa initiata de parlamentarii PD-L care reglementeaza situatia copiilor ai caror parinti pleaca din tara pentru a munci in strainatate a trecut prin adoptare tacita de Senat, fiind depasit termenul de 29 iunie.

Potrivit propunerii legislative, cetatenii romani care au copii minori in ingrijire si doresc obtinerea unui contract de munca in strainatate au obligatia de a notifica Serviciul Public de Asistenta Sociala (SPAS) al primariei de la domiciliu intentia de a pleca la munca in strainatate cu 40 de zile inainte de a parasi domiciuliul stabil.

Textul prevede obligativitatea nominalizarii persoanei in a carei intretinere si ingrijire raman copii. Nerespectarea acestor prevederi se pedepseste cu amenda de la 2.500 la 10.000 de lei.

Persoana nominalizata pentru a avea grija de copil trebuie sa faca parte din familie, adica sa fie ruda de gradul IV inclusiv, iar nominalizarea se face in baza unui act intocmit in prealabil si legalizat la notariat.

In momentul solicitarii ajutorului sau, persoana nominalizata trebuie sa nu aiba in ingrijire mai mult de trei copii cu varste cuprinse intre 1-18 ani si sa fie cu cel putin 18 ani mai mare decat copilul care urmeaza a-i fi incredintat.

Serviciul Public de Asistenta Sociala, persoanele cu atributii de asistenta sociala din aparatul propriu al Consiliilor Locale din unitatea administrativ-teritoriala unde se afla copilul, precum si Directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului de la nivelul sectoarelor municipiului Bucuresti, au obligatia de a intocmi lunar rapoarte de evaluare pentru copiii ai caror parinti sunt plecati in strainatate si aflati in grija persoanelor nominalizate.

Daca in urma raportului se constata ca dezvoltarea minorului este pusa in pericol, atunci se anunta Directia Generala de Asistenta Generala si Protectia Copilului, copilul putand fi mutat intr-un centru de plasament.

Propunerea legislativa prevede ca primariile au obligatia de a monitoriza parintii care intentioneaza sa plece la munca in strainatate si de a organiza, prin intermediul SPAS, de doua ori pe an, campanii de informare a parintilor.

Proiectul reglementeaza si implicarea cadrelor didactice in monitorizarea situatiei copilului ai carui parinti sunt plecati la munca in strainatate.

Presedintele Comisiei de munca, senatorul PD-L Cristian Radulescu, a precizat ca oricum proiectul a primit un raport favorabil, subliniind importanta acestuia.

Unul dintre initiatori, senatorul PD-L Anca Boagiu, le-a multumit colegilor pentru sustinere si si-a exprimat speranta ca si colegii deputati sa manifeste aceeasi intelegere. Guvernul a sustinut initiativa.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Poli Iași, mâine de la ora 17:30

astăzi, 19:08

Meciul retur dintre FC Botoșani și Poli Iași se va juca mâine, în etapa cu numărul 17 a Superligii. Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Poli Iași! Până în preze...

Sancțiuni aplicate de polițiști alegătorilor din județ „certați” cu ordinea!

astăzi, 19:05

Au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale în valoare de peste 11.000 de lei persoanelor care au continuat propaganda electorală, au fotografiat buletinul de vot, au comercializat băutur...

Cine sunt cei mai harnici votanți din județul Botoșani!

astăzi, 18:51

Cei mai mulți votanți din județul Botoșani provin din mediul rural - 80.000 de cetățeni, față de urban – 63.000 de alegători. După gen, cele mai multe buletine de vot au fost băgat...