Legea prin care 300.000 de bugetari nu vor mai restitui sporurile a trecut de Senat

Senatul a adoptat proiectul de lege initiat de UDMR, potrivit caruia sporurile acordate bugetarilor pana la intrarea in vigoare a legii 284 din 2010, adica 1 ianuarie 2011, sunt legale, drept care ele nu vor mai fi restituite la buget.

Obligatiile de plata aferente sporurilor incasate de bugetari intre 2008 si 2010, bani pe care Curtea de Conturi a decis ca trebuie sa-i dea inapoi la buget, vor fi stinse, potrivit proiectului de lege care tocmai a trecut de Senat. Informatia a fost confirmata pentru ecnomica.rtv.net de Attila Dezsi, Secretarul General al Guvernului si de Attila Korodi, ministrul Mediului, si unul dintre initiatorii proiectului de lege.

Bugetarii nu vor restitui sporurile daca le-au primit in baza unui contract colectiv de munca sau in baza hotararilor consiliilor locale si judetene.

Sporurile sunt legale si nu vor fi restituite atat in situatiile in care deciziile Curtii de Conturi (de restituire a sporurilor) au fost contestate in instanta (se afla pe rolul instantelor sau au hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, si sunt deja in executare), cat si in cazul in care deciziile Curtii de Conturi de restituire a sporurilor de catre bugetari nu au fost necontestate in instanta si sunt in prezent in executare, potrivit proiectului de lege.

Propunerea legislativa a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, care semnaleaza insa ca in cazul hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile s-ar incalca principiul separatiei puterilor in stat. Consiliului Legislativ mai spune ca in redactarea proiectului nu sunt suficiente norme pentru "pentru atingerea obiectivului pentru care a fost promovat, astfel incat trebuie completat corespunzator".

Proiectul de lege care a fost initiat de UDMR, vine in contextul in care Curtea de Conturi obliga aproximativ 300.000 de bugetari, cu precadere din administratia publica locala, sa restituie sporurile, impreuna cu dobanzi, penalitati si majorari de intarziere, obtinute in perioada 2008-2010.

Sporurile au fost acordate bugetarilor in baza contractelor colective de munca, cu incuviintarea Ministerului Muncii. Ministerul de resort, prin institutiile subordonate, a inregistrat aceste contracte colective, fara sa le semnaleze celor vizati de acestea ca ar incalca legea. Ministerul Muncii a consimtit acordarea acestor sporuri bugetarilor, in perioada 2008-2010. In absenta unei reactii din partea Ministerului Muncii, care sa le semnaleze ilegalitatea acordarii acestor sporuri, angajatorii au continuat sa ofere salariatilor, in baza contractelor colective negociate.

Sporurile au mai fost acordate la primarii, unele dintre ele frizand absurdul: sporuri pentru zambet si pentru xerox, precum si sporuri pentru tinuta decenta la functionarii din primarii. Iar lista continua.

Oricum nu putem gasi un vinovat pentru ce s-a intamplat, deci anulati deciziile Curtii de Conturi.

Cel mai interesant argument invocat de autorii proiectului de lege se refera la imposibilitatea stabilirii vinovatiei "vadite a unei persoane/institutii implicate pe tot parcursul procesului de negociere a contractelor colective de munca, al procesului de verificare a legalitatii contractelor, al procesului de control al intrebuintarii resurselor financiare ale statului si de luare a deciziei pe cale judecatoreasca", se precizeaza in expunerea de motive a proiectului de lege.

De asemenea, si practica neunitara a instantelor judecatoresti (deja un laitmotiv in Romania) in privinta deciziilor date in procesele de contestare a deciziilor Curtii de Conturi este invocata in expunerea de motive a proiectul de lege.

Autorii proiectului de lege sustin ca bugetarii nu vor putea achita integral sumele respective, ceea ce atrage in bulgare de zapada penalitati, dobanzi, majorari de intarziere la aceste sume, pe care oricum nu le pot plati.

Proiectul a fost prezentat in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, a fost trimis pentru aviz la Comisia de munca si protectie sociala si a primit raportul de la Comisia Juridica, de disciplina si imunitati.

Din 2010, legea salarizarii unice a limitat, cel putin declarativ, acordarea sporurilor

Legea salarizarii unice (legea 330 din 2009) pusa in aplicare etapizat din 2010 spune ca suma sporurilor, compensatiilor, primelor si indemnizatiilor individuale nu va depasi 30% din salariul de baza. Cu mentiunea ca Guvernul poate aproba in cazuri punctuale depasirea a 30% din salariul de baza, daca si numai daca suma sporurilor acordate cumulat pe bugetul total pentru fiecare ordonator principal de credite nu depaseste 30% din suma salariilor de baza (articolul 23,1 din Sectiunea a doua a Legii).

O serie de sporuri au fost incluse in salariul de baza, potrivit legii salarizarii unice.

Legea mai spune ca "pentru persoanele ale caror sporuri cu caracter permanent acordate in luna decembrie 2009 nu se mai regasesc in anexele la prezenta lege si nu au fost incluse in salariile de baza, in soldele functiilor de baza sau, dupa caz, in indemnizatiile lunare de incadrare, sumele corespunzatoare acestor sporuri vor fi avute in vedere in legile anuale de salarizare, pana la acoperirea integrala a acestora".

Legea 284 din 2010 vine sa simplifice sistemul de salarizare si ierarhizare, prin reducerea numarului de functii din sectorul bugetar, si imbunatatirea ierarhiilor in cadrul domeniilor bugetare si a sistemului de grade, gradatii si trepte salariale.

economica.rtv.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime la discuție cu Grozavu: ,,Le-am promis oamenilor din Botoșani că anul ăsta nu vor mai avea emoțiile de anul trecut”! (Video)

Saturday, 18 January 2025

Valeriu Iftime, finanțatorul clubului FC Botoșani, a postat, sâmbătă, 18 ianuarie, un clip video în care își arată mulțumirea către actualul antrenor al echipei FC Botoșani....

Creștinii ortodocși care respectă calendarul de stil vechi au marcat astăzi Ajunul Bobotezei și se pregătesc de sărbătorirea Botezul Domnului!

Saturday, 18 January 2025

Potrivit canoanelor bisericești, Mântuitorul Iisus Hristos a început să propovăduiască atunci când a împlinit 30 de ani, după ce a primit botezul în apa Iordanului d...

Elevii din clasele primare, excluși de la olimpiadele și concursurile școlare în 2025!

Saturday, 18 January 2025

Elevii claselor primare nu pot participa în anul școlar 2024-2025 la olimpiadele și concursurile școlare naționale ale căror calendare de desfășurare au fost anunțate recent de ministeru...