Legea pensiilor speciale pentru primari, modificata in comisii: De cand se aplica

Comisiile juridica si de administratie din Camera Deputatilor au adoptat, in sedintele de miercuri si joi, modificari la Legea pensiilor speciale ale alesilor locali, dupa decizia CCR, printre care stabilirea unei noi surse de finantare, urmand ca legea sa se aplice de la 1 ianuarie 2017.

Toate modificarile au fost adoptate, miercuri, de Comisia pentru administratie, aceste amendamente fiind "insusite" fara dezbateri, joi, de catre deputatii juristi, arata News.ro.

Potrivit deputatului PSD Florin Iordache, au fost rezolvate criticile aduse de CCR. In continuare, legea nu se va aplica consilierilor locali si judeteni, ci doar primarilor, viceprimarilor, sefilor de Consilii Judetene si vicepresedintilor acestora.

Vicepresedintele Comisiei Juridice, Ciprian Nica, a declarat ca judecatorii CCR au facut o recomandare doar cu privire la includerea tuturor categoriilor de alesi locali, astfel incat nu se poate pune problema unei noi decizii negative.

Deputatii au modificat si prevederile pe care CCR le-a considerat neclare in lege. "Am prevazut foarte clar ca, pentru a primi aceasta indemnizatie, este necesar minimum un mandat intreg. Restul primesc fractie in functie de cate luni a avut respectivul ales. Daca un ales local a fost si parlamentar, nu poate primi aceasta indemnizatie concomitent cu indemnizatia de parlamentar", a explicat Florin Iordache.

Sursa de finantare o constituie bugetele autoritatilor locale, si nu cel al Ministerului Dezvoltarii, asa cum se prevedea initial.

"Era discriminatoriu pentru alesii locali. Le cerem performanta, le cerem sa isi conduca bine comunitatile. (...) Sa primeasca aceste indemnizatii", a motivat Iordache necesitatea legii.

Legea va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2017, acela fiind momentul in care fostii alesi locali isi vor putea cere drepturile. Intre timp, Guvernul va elabora si normele de aplicare.

Modificarile aduse de comisiile din Camera Deputatilor vor fi votate saptamana viitoare in plen, urmand ca proiectul sa mearga apoi la Senat, pentru votul decisiv.

Curtea Constitutionala a aratat, in motivarea deciziei de neconstitutionalitate a Legii pensiilor alesilor locali, ca aceasta discrimineaza intre diferitele categorii de alesi locali, excluzand, de exemplu, consilierii locali si judeteni, si nu precizeaza clar sursa de finantare.

CCR nu a retinut insa si critica Guvernului potrivit careia aceasta lege intra in categoria celor cu efecte de retroactivitate, arata sursa citata.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Leo Grozavu, după 1-1 cu CFR Cluj: ”Nu aș vrea să fiu arogant, dar am fost mai buni!”

astăzi, 21:37

Meriton Kirenica a deschis scorul pentru ardeleni rapid (minutul 10), însă moldovenii au avut forța să egaleze pe final prin Enzo Lopez (minutul 85). ”Cred că puteam să obținem ma...

FC Botoșani - CFR Cluj 1-1. Cu Leo Grozavu pe bancă, botoșănenii scot un punct și impresionează în jocul cu „feroviarii”!

astăzi, 20:10

FC Botoșani a „smuls” un punct pe final, punându-i o nouă piedică CFR-ului, 1-1. „Feroviarii” n-au excelat în Moldova și irosesc puncte importante în lupt...

O nouă căsuță ridicată de o asociație din Botoșani oferă noi speranțe pentru persoanele aflate în dificultate!

astăzi, 17:50

După o săptămână de muncă dedicată amplasării acestei casute, în săptămâna următoare va fi amenajat interiorul, astfel încât să poată fi oferit un cămin pent...