Legea pensiilor. Pensionarea pentru limită de vârstă în 2021. Cine se poate pensiona anul acesta

Legea pensiilor. Pensionarea pentru limită de vârstă în 2021. Cine se poate pensiona anul acesta

Parlamentul a doptat o lege prin care legea pensionării anticipate va fi modificată radical, începând cu luna septembrie 2021. Iată ce trebuie să știi însă despre pensionarea în 2021 pentru limită de vârstă, până la această modificare din luna septembrie.

Când atingi vârsta standard de pensionare te poți pensiona pentru limită de vârstă, dar doar dacă este îndeplinit și stagiul minim de cotizare în sistemul public de pensii. Legea 263/2010 reglementează pensionarea pentru limită de vârstă. Stagiul de cotizare este de minimum 15 ani. Cel complet este de 35 de ani.

Pensionare pentru limită de vârstă în 2021 pentru FEMEI

Vârsta de pensionare diferă la bărbați și femei. În cazul femeilor aceasta este de 63 de ani, care va fi atinsă prin eșalonare. În 2021, de exemplu, femeile vor putea să se pensioneze la vârsta la 61 de ani trecuți, după cum arată avocatnet.ro. Astfel, se pot pensiona în ianuarie-martie 2021, femeile care au împlinit 61 de ani și 6 luni, cu stagiu minim de cotizare 31 de ani și 6 luni, în mai-iulie 2021, se adaugă încă o lună la vârstă și la stagiul de cotizare, iar pentru septembrie-noiembrie 2021 se adaugă încă 2 luni, adică 61 de ani și 8 luni, respectiv 31 de ani de cotizare și 8 luni.

Pensionare pentru limită de vârstă în 2021 pentru BĂRBAȚI

În cazul bărbaților, cei care împlinesc 65 de ani în 2021 și condițiile de cotizare, adică cel puțin 15 ani munciți legal, se pot pensiona la vârstă în acest an. Excepție fac persoanele care au lucrat în condiții grele. Acele persoane au o reducere a vârstei de pensionare proporțională cu perioada de timp lucrată în condiții grele.

Și femeile beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare, la fel ca bărbații, proporțional cu perioada de timp muncită în condiții grele. În același timp, femeile au și opțiunea de a munci până la 65 de ani.

Mai multe despre acest subiect pe DC News.ro

 

Spune-ne opinia ta