Legea educaţiei aduce alte tăieri de posturi

Legea educaţiei aduce alte tăieri de posturi

   www.evz.ro

Încărcarea orarului profesorilor cu vechime şi clasa a IX-a la gimnaziu vor trimite în şomaj mii de dascăli, susţin sindicaliştii din învăţământ.

Joi, 28 octombrie, executivul îşi va asuma răspunderea pe noua lege, după cum au stabilit, săptămâna trecută, Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. Potrivit deciziei parlamentarilor, amendamentele la proiectul pentru care guvernul îşi va asuma răspunderea mai pot fi depuse inclusiv astăzi, scrie evz.ro.

"Se pare că, în ultima vreme, nemulţumirile salariaţilor din sistemul de învăţământ s-au înmulţit culminând cu intenţia guvernului de a-şi asuma Legea Educaţiei. (...) Suntem extrem de îngrijoraţi de această intenţie grabnică a executivului, deoarece, în forma în care se găseşte în parlament, acest act normativ va produce efecte dezastruoase", este de părere Liviu Marian Pop, secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Pop susţine că principalele măsuri ale legii duc la dispariţia a mii de posturi din educaţie: aproximativ 3.500 în primul an de aplicare - prin adăugarea, de la 1 septembrie 2011, a două sau patru ore în orarul profesorilor cu gradul I didactic şi peste 25 de ani vechime -, şi alte 2.200 de posturi în următorii trei ani, prin trecerea clasei a IX-a la gimnaziu.

În plus, alţi 2.000 de dascăli, de pe fiecare nivel de studiu gimnazial vor rămâne fără un loc de muncă după ce se vor reduce planurile- cadru. Mai mult, sindicaliştii se opun şi titularizării care se va face în cadrul unităţii de învăţământ, şi nu în sistem, ca până acum. Aceştia spun că se va pierde şi al 13-lea salariu, care va însemna o nouă tăiere de 8% din venitul lunar al dascălilor.

Alte modificări prevăzute de noua lege sunt legate de intrarea în sistem a cadrelor didactice, care, pentru a ajunge la catedră, trebuie să fi absolvit şi un masterat didactic, şi un an de ucenicie pe lângă un profesor-mentor.

Pe de altă parte, părinţii elevilor chiulangii vor fi buni de plată, potrivit noii legi. Aceştia vor plăti absenţele copiilor cu sume de la 100 la 1.000 de lei, care vor fi colectate de primării. Pentru tinerii care nu vor să mai meargă la liceu, ci direct către piaţa muncii, vor exista cursuri gratuite de calificare, de cel puţin şase luni, care să le permită să se profesionalizeze într-o meserie, mai scrie evz.ro.

De schimbări au parte şi părinţii, care vor trebui să fie mult mai activi în viaţa şcolii şi să participe, în proporţie de 30%, în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Minivacanță de RUSALII 2025. Câte zile libere vor avea bugetarii!

astăzi, 15:51

După minivacanța de 1 Mai, angajații din sistemul public se pregătesc pentru un nou weekend prelungit. De data aceasta vorbim de liberele acordate pentru sărbătoarea creștină a Rusaliilor, cel...

Un șofer de numai 20 de ani, prins în timp ce ”zbura” pe un drum județean cu aproape 200 km/h!

astăzi, 14:57

Un tânăr de numai 20 de ani, din Măneuți, comuna Frătăuții Vechi, a fost prins de polițiștii de la Rutieră în timp ce ”zbura” cu aproape 200 km/h. Mai exact, radaru...

ANM anunță vreme rece în aproape toată țara. Valorile la care vor coborî temperaturile!

astăzi, 13:50

Vremea va fi foarte rece, sâmbătă, în cea mai mare parte a ţării, apoi îndeosebi în jumătatea nordică, potrivit unei informări a Administraţiei Naţionale de Meteorolog...