Legea care interzice autostopul, promulgata de Presedinte

Soferii care vor transporta autostopisti, fara autorizatie de taxi, urmeaza sa fie sanctionati cu amenzi drastice, se mentioneaza intr-un proiect de lege promulgat miercuri prin decret prezidential.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a promulgat miercuri legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere. Aceasta dupa ce Camera Deputatilor a adoptat documentul la inceputul lunii mai, iar Senatul l-a aprobat in octombrie 2014.

Conform documentului, in varianta adoptata de deputati, transportul in regim de taxi sau transportul in regim de inchiriere urmeaza sa fie realizat numai de catre transportatorii autorizati care detin autorizatii taxi valabile, in cazul transportului in regim de taxi sau copii conforme cu normele valabile, in cazul transportului in regim de inchiriere, eliberate in conditiile prezentei legi, pentru fiecare autovehicul utilizat.

Mai mult decat atat, va fi interzis transportul public contra cost, de persoane, cu un autoturism, fara a detine pentru acesta, dupa caz, autorizatie taxi valabila sau copie conforma valabila.

De asemenea, va fi interzis si transportul public, contra cost, de marfuri sau de bunuri cu un autovehicul cu masa maxima autorizata de cel mult 3,5 tone, fara a detine pentru acesta autorizatie taxi valabila.

Persoanele fizice sau juridice care vor efectua, in mod repetat, transport public, contra cost, de persoane cu un autoturism sau de marfuri cu un autovehicul, fara sa respecte regulile de mai sus ar putea fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 lei.

Introducerea noilor dispozitii este necesara in conditiile in care exista practici ilicite in activitatile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fapt care afecteaza in mare masura atat transportul local, cat si transportul judetean de persoane, se precizeaza in expunerea de motive a documentului.

“Aceste practici ilicite determina efecte negative majore asupra activitatii economice a intreprinderilor autorizate, asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor incasate ca urmare a neplatii taxelor si impozitelor aferente activitatilor de transport rutier de persoane neautorizate, cat si asupra sigurantei circulatiei rutiere, se arata in documentul citat.

De asemenea, practicile ilicite existente in activitatile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor pun in dificultate asigurarea unui mediu concurential corect pe piata transportului rutier de persoane, se mentioneaza in acelasi document.

Potrivit expunerii de motive, prin proiectul de act normativ se urmareste crearea cadrului legal care sa asigure posibilitatea sanctionarii persoanelor fizice sau juridice care efectueaza activitati neautorizate de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fara respectarea dispozitiilor Legii nr.38/2003.

Proiectul de act normativ a fost lansat in dezbatere publica de Ministerul Transporturilor sub forma de proiect de ordonanta, insa a fost transformat in proiect de lege. In plus, ministerul a mai propus aceste reglementari si in decembrie 2013, insa nu au fost aprobate. AVOCATNET.RO

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime a reacționat după FC Botoșani - Rapid: ”Băiatul meu de suflet!”

Sunday, 6 October 2024

Valeriu Iftime a vorbit imediat după meciul cu Rapid și a ținut să puncteze faptul că portughezul Aldair l-a dat pe spate în urma evoluției sale împotriva giuleștenilor. De aseme...

FC Botoșani – Rapid 2-0, VICTORIE mare pe Municipal!

Sunday, 6 October 2024

Aproape 5000 de suporteri au fost prezenți la meci, suporterii înfruntând ploaia și aplaudând succesul fotbaliștilor botoșăneni, antrenați de Liviu Ciobotariu. Rapid a benefici...

Vești bune pentru șoferi: Modul de aplicare a amenzii pentru lipsa rovinietei va fi schimbat

Sunday, 6 October 2024

Documentul prevede o perioadă de 24 de ore pentru plata taxei pentru drumurile naționale. Proiectul de lege a primit deja aviz favorabil de la Comisia de Transport și Infrastructură și va ajun...