Lege votată în Senat: Salariile asistenţilor sociali vor creşte cu 25 la suta

Lege votată în Senat: Salariile asistenţilor sociali vor creşte cu 25 la suta
Salariile si sporurile personalului din sistemul public de asistenţă socială vor fi majorate cu 25%, potrivit unui proiect de act normativ adoptat luni de senatori.

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.35/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015 a fost adoptat luni de Senat, ca primă Cameră, ceea ce înseamnă că, pentru a se aplica, documentul mai trebuie să primească votul final al deputaţilor, arata avocatnet.ro.

Concret, potrivit proiectului de act normativ, de măsura creşterii salariilor cu 25 de puncte procentuale urmează să beneficieze şi asistenţii sociali, pe lângă personalul din sistemul public sanitar, ca urmare a unui amendament admis de comisia sesizată în fond, respectiv Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială din cadrul Senatului, care completează astfel prevederile OUG nr. 35/2015, publicată la începutul lunii septembrie în Monitorul Oficial.

"Începând cu data de 1 octombrie 2015 (...), cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din sistemul public sanitar, sistemul public de asistenţă socială, precum şi personalul din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi al serviciilor teritoriale de expertiză medicală aflate în subordinea caselor teritoriale de pensii se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna septembrie 2015", scrie în proiectul de lege adoptat ieri de senatori.

Practic, dacă documentul va trece şi de Camera Deputaţilor, ca for decizional, asistenţii sociali ar urma să primească salarii majorate cu 25% chiar cu luna octombrie, exact cum se întâmplă în prezent cu personalul medical.

Totodată, într-un alt amendament care a primit aviz favorabil, este stipulat că vor beneficia de majorarea cu 25% amintită anterior inclusiv personalul militar şi civil de specialitate medico-sanitar şi de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare şi auxiliar sanitare din unităţile sanitare aflate în subordinea ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, personalul din reţeaua de medicină şcolară şi asistenţă medicală comunitară, precum şi personalul din cadrul altor unităţi sanitare şi medico-sociale publice.

De la 1 octombrie, personalul medical primeşte salarii mărite

Salariile şi sporurile personalului din sistemul public de sănătate au crescut de la 1 octombrie cu 25%, după publicarea în Monitorul Oficial a OUG nr. 35/2015.

La acel moment, Guvernul a explicat că majorarea are drept scop creşterea motivării personalului din sistemul public sanitar şi stoparea migraţiei medicilor în străinătate.

Potrivit actului normativ menţionat, creşterea de 25% se aplică şi pentru sporuri, indemnizaţii, compensaţii şi celelalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut, solda lunara brută/salariul lunar brut, indemnizaţia brută de încadrare, dacă personalul medical îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii (din acest articol puteţi afla exact cui i se aplică aceste majorări).

Atenţie! Proiectul de lege a fost aprobat doar de Senat, în calitate de primă cameră sesizată. Pentru a se putea aplica, documentul trebuie adoptat şi de Camera Deputaţilor, trimis spre promulgare preşedintelui României si apoi publicat în Monitorul Oficial.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Ap. Andronic şi soţia sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie şi Teofan (Dezlegare la peşte)

astăzi, 07:00
9

Sfinţii Andronic şi Iunia (sec. I) erau rude cu Sfântul Apostol Pavel şi au crezut în Hristos îna­intea Apostolului Neamurilor, precum însuşi mărturiseşte el în...

Sindicatele din Învățământ nu vor pentru profesori salarii diferențiate după performanță!

Joi, 16 Mai 2024
153

Sindicatele din Învățământ au început negocierile cu Ministerul Educației pentru criteriile care vor sta la baza salarizării diferențiate a profesorilor. Amintim că pe 1 april...

Un incendiu provocat de o oală uitată pe foc a creat panică într-un bloc din Botoșani!

Joi, 16 Mai 2024
415

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani cu autospecială de stingere cu apă și spumă și una de descarcerare, dar și o ambulanță aparți...