LECȚIE: Bulgarii pregatesc o rascoala impotriva explorarii gazelor de sist din Romania

LECȚIE: Bulgarii pregatesc o rascoala impotriva explorarii gazelor de sist din Romania
Bulgarii din orașul Dobrich, situat in zona de nord-est a tarii, vor organiza un nou val de proteste împotriva utilizării tehnologiei fracturării hidraulice în România, potrivit Novinite, citat de incomemagazine.ro.
 
Organizatorii protestelor spun că au de gând să se revolte împotriva capitalului și in favoarea protejarii naturii. Unul dintre protestatari, Sintiya Nedyalkova, citata de publicatia Standard, spune ca isi va dedica întreaga viață pentru impunerea unui moratoriu complet pe explorarea si exploatarea gazelor de șist.
 
Marți, Agenția pentru Protecția Mediului din România a eliberat permise gigantului american Chevron pentru explorarea gazelor de șist în două blocuri în apropiere de granița cu Bulgaria.
 
Permisele de explorare a zăcămintelor de gaze de șist utilizând metoda fracturării hidraulice (fracking), au fost acordate pentru blocurile de la Costinesti si Vama Veche (situata chiar la granita cu Bulgaria), potrivit Ministerului Mediului român.
 
Permisele dau undă verde companiei Chevron sa efectueze explozii controlate, la o adâncime de 10-15 metri pe o suprafata de 1.800 de kilometri pătrați.
 
Tehnologia fracking reprezinta o problemă spinoasă în multe țări, inclusiv SUA, fiind chiar interzisa in unele state (ex Franta).
 
Bulgarii care locuiesc in zona de langa granita cu Romania si-au exprimat temerile in legatura cu ridicarea moratoriului românesc privind exploararea gazelor de sist, sustinand că explorarile si exploatarile din Romania vor afecta zonele bulgare de granița, unde vor distruge solul, vor otrăvi apele, și vor duce la depopularea regiunii.
 
Parlamentul bulgar a adoptat pe 18 ianuarie 2012 un moratoriu pe perioada nedeterminată privind folosirea tehnologiei fracturării hidraulice. Astfel, Bulgaria a devenit a doua țară din UE care interzice forajul dupa gaze de șist.
 
Cu o zi mai devreme, pe 17 ianuarie 2012, guvernul bulgar a anulat autorizația de explorare de gaze de șist acordata Chevron pentru depozitele din nord-estul Bulgariei, invocand insuficientele dovezi privind exploatarea in siguranta prin metoda fracturarii hidraulice.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii din Botoșani au oprit un șofer care circula cu viteză, dar au înțeles imediat motivul. ”Bravo, Poliția Română!” (Video)

astăzi, 15:52
308

Fratele adolescent al botoșăneanului a suferit un accident grav în timp ce mânuia drujba în gospodărie. A fost urcat imediat în mașină pentru a ajunge cât mai repede...

”Pictorița” de la Poliția de Frontieră, din nou aproape de copiii din Botoșani! (Foto)

astăzi, 15:32
76

În astfel de momente, politiștii de frontieră au venit din nou în ajutorul celor față de care soarta nu a fost deloc darnică.Poliţiştii de frontieră botoşăneni au răspuns &i...

Iftime răspunde la acuzațiile de blat: „Ori suntem o națiune de proști, ori suntem duși de tot de acasă!”

astăzi, 14:37
638

Finanțatorul echipei FC Botoșani a răspuns acuzațiilor lansate de Nicu Grameni, crainicul meciurilor de acasă ale lui Dinamo. Grameni a sugerat că există îndoieli cu privire la corectitud...