Lăzăroiu: Băsescu ar putea negocia renunţarea la doi ani de mandat pentru Parlament unicameral

Lăzăroiu: Băsescu ar putea negocia renunţarea la doi ani de mandat pentru Parlament unicameral

 Sebastian Lazaroiu  

Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu crede că Traian Băsescu poate propune partidelor "dealul" ca el să renunţe la doi ani de mandat la schimb cu trecerea la Parlament unicameral de maximum 300 de membri.

Invitat la RFI, Lăzăroiu a fost chestionat cu privire la şansele pe care el le dă trecerii unei noi Constituţii prin Parlament. "În condiţiile date, nu (poate trece propunerea de revizuire, n.r.), în mod evident, pentru că e nevoie totuşi de două treimi (din voturile parlamentarilor-n.r.), dar preşedintele a introdus şi elemente de negociere, inclusiv scurtarea propriului mandat. Până la urmă, se poate ajunge la un deal de genul: voi acceptaţi ce a vrut poporul la referendum, şi eu vă dau satisfacţie, că tot mă contestaţi în fiecare zi, şi renunţ la doi ani de mandat. A sugerat asta preşedintele, că durata mandatului poate fi subiect de negociere cu partidele din Opoziţie. Aş vedea posibil ca preşedintele să ajungă la o astfel de negociere", a spus Lăzăroiu.

Fostul consilier prezidenţial a amintit şi că "nici în PDL nu sunt toţi fericiţi" cu ideea unui Parlament unicameral.

Întrebat dacă el vede posibilă modificarea Constituţiei în acest an, Lăzăroiu a negat: "Nu, anul acesta în niciun caz. La anul ar avea şanse, dar trebuie să intervină elemente spectaculoase de negociere între Putere şi Opoziţie, altfel nici la anul nu cred că e posibil".

Traian Băsescu a declarat, miercuri, că nu a inclus în proiectul de modificare a Constituţiei recuplarea alegerilor prezidenţiale cu cele parlamentare pentru a nu se duce "fără nimic în buzunar" la negocierile din Parlament.

Preşedintele a fost întrebat dacă a renunţat la ideea cuplării alegerilor prezidenţiale cu cele parlamentare, care ar putea fi făcute prin revenirea la un mandat de 4 ani pentru şeful statului. "Poate fi subiect de negociere, de discuţie între mine şi Parlament, o soluţie de recuplare a alegerilor. Nu puteam să înscriu aici acest lucru, dar este un element pe care sunt dispus să-l negociez cu Parlamentul", a spus Băsescu.

"Nici eu nu mă pot duce în faţa Parlamentului fără nimic în buzunar", a adăugat preşedintele zâmbind.

Anterior, el afirmase că mandatul său nu este vizat de această revizuire a Constituţiei, însă nu a respins posibilitatea ca, "într-o negociere cu partidele", nu s-ar putea ajunge la concluzia recuplării alegerilor, "pentru a nu mai fi în fiecare an în tot soiul de alegeri". În proiectul de revizuire al Constituţiei, durata mandatului preşedintelui rămâne nemodificat, de 5 ani.
 

 

NewsIn

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
258

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
317

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
713

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...