Lacătul imposibil de spart, fabricat în România

Ioan Boarnă, în vârstă de 64 de ani, din Craiova, a inventat lacătul compact  fixat pe ansamblul toc-uşă, destinat împiedicării hoţilor care vor să pătrundă într-o locuinţă. Olteanul a fost premiat pentru descoperirea lui la sfîrşitul lunii trecute cu medalia de argint la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, scrie Adevarul.

Lacătul compact premiat la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva are 700 de grame, iar datorită modului în care este realizat, hoţii nu pot pătrunde în casă.

"Are două urechi care se fixează  pe toc şi nu pot fi tăiate decât cu flexul. Din punctul meu de vedere prezintă şi foarte multe avantaje, protejează  tija lacătului şi este făcut în aşa fel încât să nu plouă în el, iar acest lucru îi prelungeşte durata de viaţă. Am lucrat trei ani la acest proiect şi sunt bucuros că munca mea a fost răsplătită la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, acolo unde am primit medalia de argint pentru descoperirea făcută. Este adevărat că este foarte greu să reuşeşti la noi în ţară să introduci acest produs pe piaţă în serii mari, dar niciodată să nu zici niciodată. Nu mă grăbesc şi aştept oferte din partea firmelor interesate care vor să producă lacătul compact destinat împiedicării hoţilor", a spus Ioan Boarnă.
 
"AM VÂNDUT 15 BUCĂŢI"
 
Inventatorul lacătului compact destinat împiedicării hoţilor a declarat că s-a gândit să demareze un astfel de proiect în momentul în care magazinul de feronerie pe care l-a avut până anul trecut i-a fost spart. "M-am gândit atunci câteva zile ce să fac pentru a-i ţine la distanţă pe aceşti indivizi. Am început să pun pe hârtie proiectul, iar la final, după câteva luni bune, mi-am dat seama că încuietoarea de 700 de grame nu poate fi spartă. Am vrut să văd dacă oamenii sunt interesaţi de acest lacăt şi pot spune că am vândut 15 bucăţi. Pentru început, am cerut 70 de lei pe bucată. M-am oprit aici pentru că mi-am dat seama că nu am suficienţi bani să demarez eu singur pe cont propriu o astfel de afacere. Pot să spun că nu am rămas nici măcar cu un leu, are foarte multe piese care se montează pe lacăt şi care costă destul de mult", a mai spus craioveanul.
 
PLĂTEŞTE IMPOZIT PENTRU CERTIFICATUL DE BREVET
 
Ioan Boarnă susţine că fiecare inventator din România trebuie să achite în fiecare au o sumă pentru certificatul de brevet. "Eu dau 500 de lei impozit pentru dreptul de proprietate. Nu este o sumă mare, dar uneori noi, inventatorii, rămânem cu certificatul în sertar", spune Boarnă, care mai are două brevete de inventator, unul obţinut în anul 2007, iar altul în 2010. "Eu cred că este mult mai bine să cumperi un produs care prezintă garanţie, decât unul pe care în doi, trei ani trebuie să îl înlocuieşti, spune olteanul premiat la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, asigurând că lacătul compact destinat împiedicării hoţilor poate avea o durată de viaţă şi de 20 de ani".  
 
BOARNĂ CAUTĂ INVESTITORI
 
Bărbatul a declarat că se gândeşte serios să acceseze şi fonduri europene pentru a-şi vedea visul împlinit, iar lacătul antihoţi să fie montat pe uşile cât mai multor români. "Acum, că am primit medalia de argint la Geneva, ştiu sigur că pot depune un proiect pentru a primi banii la comunitatea europeană. Am fost contactat de cineva şi de la Fondul de Investiţii care mi-a propus să demarăm împreună o mică afacere. Eu nu vreau să bat la uşa nimănui, ştiu că invenţia mea este valoroasă şi aştept oferte. Nu vreau să vând titlul de proprietate pentru nimic. Decât să îl vând pe degeaba, mai bine îl ţin în sertar. Este dovada muncii mele de zeci de ani. O să încerc să promovez lacătul şi pe internet, vreau să văd cu exactitate ce spun oamenii. Cu siguranţă, cei care au avut probleme cu hoţii mă vor contacta", a mai precizat Ioan Boarnă.
 
CUM FUNCŢIONEAZĂ

 
Pentru folosirea lacătului compact, după închiderea uşilor, se scoate tija lacătului, se poziţionează încuietoarea pe cele două urechi, se introduce tija lacătului până se blochează şi se acţionează mecanismul, iar astfel se realizează o consolidare mecanică care nu permită accesul unor persoane străine într-o locuinţă.    
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect al Senatului: Medicamentele care conţin substanţe stupefiante şi psihotrope, puse sub control!

Tuesday, 5 November 2024

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat, în plen, că acest proiect de act normativ va da Poliţiei şi DIICOT un instrument mai eficient în lupta împotriva drogurilor. „A...

Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naţionale de Mediu, în control privind gestionarea deșeurilor!

Tuesday, 5 November 2024

În luna octombrie 2024 Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat un număr de 86 acțiuni de inspecţie și control: 44 de inspecţiile fiind neplanificate și 4...

Percheziții în două unități medicale din Moldova, ce au descoperit polițiștii!

Tuesday, 5 November 2024

Poliția a descins la spitalul de Psihiatrie Socola din Iași într-un dosar cu certificate false de handicap. Persoane din mediul medical au favorizat internări fictive, acordarea de concedii d...