La stabilirea ajutoarelor sociale nu se vor lua in calcul veniturile obtinute ca zilier

La stabilirea ajutoarelor sociale nu se vor lua in calcul veniturile obtinute ca zilier, se arata intr-un act normativ adoptat recent de parlamentari. Pentru ca noile reglementari sa se aplice, ele mai trebuie doar promulgate de presedintele Romaniei si publicate in Monitorul Oficial.

Ajutorul social reprezinta, in fapt, un ajutor financiar din partea statului, care se plateste lunar familiilor si persoanelor singure, cetateni romani. Potrivit Legii nr. 416/2001, actul normativ care reglementeaza ajutorul social, termenul familie desemneaza sotul si sotia sau sotul, sotia si copiii lor necasatoriti, care au domiciliul ori resedinta comuna prevazuta in actele de identitate si gospodaresc impreuna. Se considera familie si persoana care locuieste impreuna cu copiii aflati in intretinerea sa si se afla in una dintre urmatoarele situatii:

-este necasatorita;
-este vaduva;
-este divortata;
-al carei sot/sotie este declarat/declarata disparut/disparuta prin hotarare judecatoreasca;
-nu a implinit varsta de 18 ani si se afla in una dintre situatiile prevazute mai sus.

Conform legii, acest ajutor social acordat lunar familiilor vulnerabile se stabileste ca diferenta intre nivelul venitului minim garantat si venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.

Astfel, in ceea ce priveste nivelul venitului minim garantat, acesta este, incepand cu 1 ianuarie 2014, dupa cum urmeaza:

-255 lei pentru familiile formate din 2 persoane
-357 lei pentru familiile formate din 3 persoane
-443,5 lei pentru familiile formate din 4 persoane
-527 lei pentru familiile formate din 5 persoane

Referitor la venitul net lunar, la stabilirea acestuia se iau in considerare toate veniturile pe care membrii familiei le realizeaza, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurari sociale de stat, asigurari de somaj, indemnizatii, alocatii si ajutoare cu caracter permanent, indiferent de bugetul din care se suporta, obligatii legale de intretinere si alte creante legale, cu exceptia alocatiei pentru sustinerea familiei, a burselor de studiu si a burselor sociale, precum si a sprijinului financiar ce se acorda elevilor in cadrul Programului national de protectie sociala «Bani de liceu».

Aceasta prevedere va fi modificata, insa, in perioada urmatoare, dupa ce Parlamentul a adoptat un proiect de lege in acest sens. Este vorba despre propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri.

Mai precis, conform noilor reglementari adoptate de parlamentari, la stabilirea venitului net lunar NU se vor lua in considerare nici veniturile obtinute din activitatile desfasurate de zilieri.

"Veniturile realizate de persoanele fizice apte de munca din familiile beneficiare de ajutor social din activitati necalificate cu caracter ocazional nu se iau in considerare la mentinerea dreptului de ajutor social", se precizeaza in expunerea de motive a proiectului de lege adoptat marti de parlamentari. 

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri a primit aviz pozitiv din partea senatorilor in  noiembrie 2013, iar in 11 februarie 2014 el a fost avizat si de deputati, cu 260 voturi "pentru" si 12 "impotriva".

Avand in vedere ca Camera Deputatilor este for decizional, proiectul si-a incheiat, practic, traseul legislativ in Parlamentul Romaniei, iar pentru ca prevederile sale sa intre in vigoare, el mai trebuie doar promulgat de presedintele Traian Basescu si publicat in Monitorul Oficial.

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu“ Botoșani organizează concurs de creație literară! (foto)

astăzi, 20:08

Lucrările pot fi trimise pe adresa de e-mail: lecturabjme@gmail.com sau pot fi depuse la Sala de Lectură a Bibiotecii, sediul central din Calea Națională, nr. 64. Termenul limită de predare es...

Elevii unei școli din Botoșani învață despre leadership și educație financiară la Târgul anotimpurilor! (foto)

astăzi, 19:40

"It takes a village to raise a child" spune un proverb și asta au reușit educatorii, învățătorii și profesorii Școlii Gimnaziale „Sfânta Maria” din Botoșani: ...

Eveniment de excepție marca BIZZ CLUB Botoșani (foto)

astăzi, 19:17

Pe 25 septembrie 2024, Hotelul Rapsodia din Botoșani a fost gazda workshop-ului „Vânzări cu IMPACT: Convinge Creierul Instinctual să spună DA”, susținut de Răzvan Curcubătă, ...