La mulţi ani, Marcel Mănăstireanu!

La mulţi ani, Marcel Mănăstireanu!

 Marcel Manastireanu alaturi de Valentin Ciuca  

Nascut pe 1 martie 1950, Marcel Manastireanu a slujit cu sfintenie la altarul Culturii, a sculptat zeci de busturi, a pictat sute de tablouri.

Marcel Manastireanu sculpteaza de cand nu avea nici 20 de ani, lucrarile sale facand obiectul a peste 15 expozitii. A renuntat insa la pensule si acuarele, dedicandu-si viata sculpturii. Din 1993 a renuntat la expozitiile de pictura. A dat pensulele si acuarelele baiatului sau, care i-a mostenit talentul si care ii face cinste prin aura artistica care il inconjoara pe tanarul Manuel Manastireanu.

Marcel Manastireanu a ramas la sculptura. Si nu regreta. Nu mai stie numarul busturilor si statuietelor lucrate de el. Cele mai multe il reprezinta pe Mihai Eminescu. Multe dintre ele au ajuns si in afara granitelor tarii. Una dintre ele a ajuns la Edinet, in Republica Moldova. Este vorba despre o statuie a lui Stefan cel Mare si Sfant, realizata in marime naturala. Busturile de pe Aleea Personalitatilor, din Parcul Mihai Eminescu Botosani, sunt tot de el realizate. Scriitori, istorici, botanisti sau pictori, botosaneni la origine.

Marcel Manastireanu isi plimba anii pe aleile Botosanilor, in cautarea aerului sfant de altadata. Trecut prin boema anilor 70, imbalsamat artistic de inmiresmatele amintiri legate de artistii traitori sau trecatori ai Botosanilor, Marcel Manastireanu inmagazineaza si gestioneaza zi de zi scene din viata noastra, a tuturor. Unele frumuseti se regasesc apoi in arta sa. Altele raman in sufletul sau, pentru vremurile ce se vor naste.

Stiri Botosani ii ureaza LA MULTI ANI, SANATATE SI MULTE IMPLINIRI IN DOMENIUL ARTISTIC SI PERSONAL!


Sculpturi ce poartă semnătura Marcel Manastireanu:

-Bustul patriarhului Teoctist, dezvelit în 7 februarie 2009 în fața Bisericii "Nașterea Maicii Domnului" din satul Victoria din județul Botoșani.
-Rotonda personalităților din parcul Mihai Eminescu din Botoșani, compusă din 15 lucrări reprezentând scriitori, istorici, botaniști sau pictori, botoșăneni la origine. Între ele se numără și cele ale lui Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga, Ștefan Luchian
-Bustul lui Mihai Eminescu din Odesa, Ucraina. Bustul, donat cu sprijinul financiar al Primăriei din Botoșani, a fost transportat, la Odesa în 2003 și a fost dezvelit la 31 mai 2011, cu prilejul celei de-a 17-a ediții a "Deniilor eminesciene".
-Statuia lui Alexandru cel Bun din Cernăuți.
-Efigia lui Ciprian Porumbescu, basorelief în profil, amplasat pe fațada Societății Culturale "Mihai Eminescu" din Cernăuți.
-Bustul lui Mihai Eminescu de lângă Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Călinești-Cuparencu, dezvelit la 19 iunie 2005.
-Statuia lui Ștefan cel Mare și Sfânt, inaugurată la Edineț, în Republica Moldova în 20 august 2006. Monumentul cu o înălțime de 2,85 m, este turnat în praf de piatră și este instalat pe un soclu înalt de 3m.
-Bustul lui Iancu Flondor din Rădăuți, inaugurat pe 28 noiembrie 2009, la Rădăuți, în parcul central, în memoria lui Iancu Flondor, fost deputat în Dieta Bucovinei.
-Bustul lui Grigore Vieru, realizat din piatră, dezvelit pe 14 februarie 2010 în orașul Strășeni din Republica Moldova, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la nașterea poetului moldovean.
-Bustul scriitorului și omului politic Dimitrie Iov, dezvelit în 13 august 2010 în holul Primăriei Flămânzi.
-Bustul generalului erou Gheorghe Avramescu, dezvelit la Botoșani la 25 octombrie 2010, de Ziua Armatei.
-Bustul lui Adrian Păunescu dezvelit pe 18 decembrie 2010 în comuna Dumbrăveni, în centrul comunei, alături de bustul lui Mihai Eminescu și al prințului Leon Ghika. Bustul a fost amplasat în fața Ateneului din Dumbrăveni.
-Bustul lui Mihai Eminescu din parcul comunei Durnești, din județul Botoșani, dezvelit la 13 iunie 2013.
-Bustul profesorului Gheorghe Chipail, chirurg din parcul comunei Durnești, din județul Botoșani, dezvelit la 6 decembrie 2013.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Aștepți un copil? Un medic din Botoșani îți spune când este momentul să mergi la spital!

astăzi, 10:42

Nașterea naturală poate debuta oricând între 38 şi 41 săptămâni. Însă, indiferent de calea de naștere, se poate întâmpla să apară înainte de termen d...

Vești bune pentru bugetari și elevi. Statul a adăugat încă 4 zile libere în calendarul oficial din 2025!

astăzi, 10:30

Românii primesc vești excelente de la Guvern: cetățenii vor avea parte în 2025 de încă 4 zile libere. Vorbim de o minivacanță, în primăvară. Anul 2025 se anunță un...

Liturghie arhierească în Parohia „Sfântul Ilie” Manolesti Vale, va fi hirotonit un preot cu studii la Cambridge!

astăzi, 10:10

Duminică, 2 martie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, va oficia Sfânta Liturghie în Parohia „Sfântul Ilie” Manol...