Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) sărbătorește, pe 15 decembrie 2024, 20 de ani de activitate dedicată protecției și siguranței cetățenilor.
Înființat în 2004 prin comasarea Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari și Comandamentului Protecţie Civilă, IGSU a devenit o instituție esențială în gestionarea situațiilor de urgență, oferind un răspuns prompt și eficient în fața provocărilor din România.
Începând cu aceeași dată, la Botoșani, a fost înființat Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, prin fuzionarea Grupului de Pompieri cu Inspectoratul Judeţean de Protecţie Civilă.
Misiunile celor două structuri s-au întrepătruns, devenind o instituție modernă, flexibilă, capabilă să asigure creșterea gradului de siguranță al cetățeanului. Complexitatea, intensitatea şi dinamismul diverselor situații cu care ne confruntăm zi de zi impun adoptarea rapidă şi implementarea celor mai bune practici menite să ofere dezvoltarea instituțională pe cele trei paliere: prevenire, pregătire şi intervenție.
I.S.U. Botoşani are în subordine cinci gărzi de intervenție la Botoşani, Dorohoi, Ștefănești, Săveni, Trușești și trei puncte de lucru la Flămânzi, Darabani și Coțușca, care deservesc o populație de 455 238 locuitori, pe o suprafață de 4.986 km².
Dacă în primul an de funcționare sub noua siglă, salvatorii botoșăneni au fost solicitați şi au intervenit la 298 de evenimente, în 2024, numărul misiunilor a ajuns la 8.296, ceea ce reprezintă o creștere de peste 2.700%.
Față de 2005, când pompierii botoşăneni nu plecau zilnic în misiune, anul acesta au avut, în medie, 25 intervenții de salvare a vieții şi bunurilor pe zi.
De-a lungul celor 20 de ani, militarii în termen au fost înlocuiți cu profesioniști în urma celor două etape de profesionalizare din 2006 şi 2007, iar numărul mijloacelor tehnice de intervenție s-a triplat, de la 30, câte aveau la dispoziție forțele I.S.U. Botoşani în 2005, la peste 100, astăzi.
Pe 16 decembrie 2010, la cinci ani de la înființarea ISU Botoşani, a fost operaționalizat Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), inspectoratul fiind dotat cu două ambulanțe de tip B2, repartizate la Detașamentele de Pompieri Botoşani şi Dorohoi.
Pe 9 mai 2012, în județul Botoşani au fost deschise alte două substații SMURD la Săveni şi Ștefănești.
În ziua de 17 septembrie 2013 a fost operaționalizat echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD.
Pentru eficientizarea acțiunilor de intervenție prin reducerea timpului de răspuns, au fost operaționalizate trei puncte de lucru, astfel:
- 21 decembrie 2016, la Darabani;
- 01 octombrie 2017, la Flămânzi;
- 16 iunie 2023, la Coțușca.
În cei aproape 20 ani, I.S.U. Botoşani s-a dezvoltat continuu şi a ajuns o structură eficientă, aliniată la standardele impuse de statutul de țară membră a Uniunii Europene, capabilă să ofere o creștere a nivelului de securitate a vieții cetățenilor, proprietății şi mediului.
,,Cu această ocazie, mulțumim tuturor celor care au contribuit la construirea unei instituții de elită, care, de-a lungul anilor, au salvat vieți, au protejat comunități și au demonstrat un angajament necondiționat față de misiunea lor. Mulțumim și partenerilor instituționali, dar și comunităților locale, care au sprijinit activitatea ISU Botoșani. Privind spre viitor, ne reafirmăm misiunea de a rămâne un pilon de siguranță și încredere pentru toți cetățenii. Pentru mai multe informații despre activitățile ISU Botoșani, vă invităm să accesați site-ul oficial www.isubotosani.ro, pagina oficială de facebook: https://www.facebook.com/isubotosani sau instagra isu.botosani.” au transmis reprezentanții ISU Botoșani.