La doi pași de granița cu Botoșaniul: Etnicii români acuză autoritățile ucrainene că mobilizează bărbații forțat și în condiții umilitoare! (Video)

Satul este situat la câțiva kilometri de granița cu România, în zona punctului de trecere a frontierei de la Racovăț, din județul Botoșani.

La doi pași de granița cu Botoșaniul: Etnicii români acuză autoritățile ucrainene că mobilizează bărbații forțat și în condiții umilitoare! (Video)


Foto: monitorulsv.ro

Nervi întinși la maximum în regiunea Cernăuți, cu ocazia mobilizărilor pe care autoritățile din țara vecină le fac în rândul populației pentru a putea suplimenta numărul forțelor armate care luptă pe front împotriva Rusiei. Etnicii din satele cu populație românească acuză autoritățile că îi mobilizează pe bărbați ”noaptea ca hoții” și în condiții umilitoare.

Imaginile surprind scene din seara zilei de sâmbătă, 13 aprilie, din satul Mogoșești (Bairachi), din ținutul Herța. Satul este situat la câțiva kilometri de granița cu România, în zona punctului de trecere a frontierei de la Racovăț, din județul Botoșani.

Mai multe persoane sunt filmate în timp ce se află la pământ, inclusiv în genunchi, cu cătușe, iar în jurul lor oamenii din sat care ripostează față de ridicarea celor patru bărbați.

O femeie din Bairachi a povestit că cei patru bărbați încătușați de echipele de recrutare se întorceau de la muncă, și nu cum susțin autoritățile ucrainene că ar fi încercat să fugă în România pentru a scăpa de război. Unul din ei, care avea acasă o situație mai grea, a fost eliberat în cursul zilei de duminică și a revenit acasă, scrie Monitorul de Suceava.

”Se poartă cu noi, românii, mai rău ca cu un câine. Eu am ajuns prima acolo și unul din băieți era plin de sânge, de cum l-au bătut. L-au șters pe față să nu se vadă că e bătut. Le-au luat telefoanele și nu au mai putut anunța familiile ce s-a întâmplat cu ei. Au spus că au vrut să fugă în România, dar de aici până la graniță sunt mulți kilometri. Dar au spus asta ca să aibă acoperire”, a povestit o femeie din sat.

O alta a descris starea de spirit din Bairachi ca fiind extrem de tensionată.

”Sunt mai mulți bărbați de la noi din sat care au fost trimiși pe front. Până acum nu a murit nimeni și vrem să se întoarcă acasă cu toții vii și nevătămați. Chiar și directorul școlii a fost mobilizat încă din primele zile de război. A fost acasă în permisie și apoi a plecat înapoi, dar între timp a fost dat dispărut. Au venit să-l caute acasă de mai multe ori, dar nimeni nu știe nimic de el”, a povestit o femeie din satul aflat în ținutul Herța.

Oamenii spun că incidentul de sâmbătă seară nu este un caz izolat și că situații similare se petrec în mai toate satele, mai puțin în orașe, iar când vine vorba de populația de etnie română autoritățile din țara vecină dau dovadă de un zel cu totul deosebit.

”Da, e adevărat, suntem cetățeni ucraineni. Avem și drepturi, și obligații, dar noi, oamenii simpli, suntem cei mai expuși. Bărbații noștri sunt luați și trimiși la război, în timp ce aceia care au bani stau liniștiți și se plimbă fără nici o grijă”, a mai spus femeia din Bairachi, care a mărturisit că numărul bărbaților rămași în sat este foarte mic.

În filmările transmise se vorbește atât în română, cât și în rusă și ucraineană. La un moment dat, un militar întreabă o persoană de ce îl filmează și aceasta îi răspunde pentru că e pe domeniul public.

Continuarea pe Monitorul de Suceava…

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cosmin Andrei a anunțat că va continua construcția de locuințe și programele de reabilitare termică a blocurilor

astăzi, 13:02
7

Primarul Municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a anunțat că va continua și în mandatul următor programele de investiții pentru construcția de locuințe noi și pentru anveloparea termică...

Șapte ani de la plecarea scrimerului botoșănean care a participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice!

astăzi, 12:52
30

Fost campion național, medaliat la Campionatul Mondial cu echipa României, Dan Găureanu a participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice.În ultima parte a vieții a activat ca an...

Turiștii români vor putea să călătorească în Turcia doar cu buletinul!

astăzi, 12:50
27

Cetățenii români pot călători în Turcia doar cu buletinul, potrivit unui decret prezidențial semnat de Recep Tayyip Erdogan și publicat în Monitorul Oficial al Turciei.Marc...