La cererea donatorilor care vin în sprijinul medicului Radu Malancea, Centrul de Transfuzie Sanguină Botoșani va fi deschis și luni

La cererea donatorilor care vin în sprijinul medicului Radu Malancea, Centrul de Transfuzie Sanguină Botoșani va fi deschis și luni

Numărul solicitărilor primite din partea botoșănenilor care vor să doneze sânge pentru medicul Radu Malancea, aflat în stare critică la Institutul de Boli Cardiovasculare Iași, a determinat conducerea Centrului de Transfuzie Botoșani să-și reia activitatea în cursul zilei de luni, chiar dacă, conform legii, Centrul este închis timp de două zile, pe 30 noiembrie, respectiv 1 decembrie 2020.

Așadar, persoanele cu grupa de sânge B3 pozitiv sunt rugate să se prezinte la Centru de Transfuzie Botoșani, lângă Spitalul Județean, pentru a dona sânge atât de vital salvării vieții medicului botoșănean.

În aceste momente, Centrul de Transfuzie Botoșani întâmpină mari probleme privind stocul de sânge, iar grupele B3 pozitiv  și 01 negativ sunt inexistente.

„Ca urmare a solicitărilor venite din partea mai multor persoane de a dona pentru  domnul doctor Malancea, luni, 30 noiembrie 2020, Centrul De Transfuzie Botoșani VA FI DESCHIS! Nu uitați: consumați un mic dejun ușor si hidratați-vă”, au transmis reprezentanții Centrului de Transfuzie Botoșani.

Ghidul donatorului de sânge

Ce să fac înainte de a dona sânge?

1. Este recomandabil să iei o gustare înainte de a dona;

2. Micul dejun poate fi bogat în lichide și glucide (ceai sau cafea dulce, sandwitch, pâine cu dulceață). Înainte de donare, se evită mesele copioase, cu grăsimi și băuturi alcoolice;

3. Nu ai voie să consumi alcool cu 24 de ore înainte de a dona sânge;

4. Nu ai voie să fumezi înainte și după ce ai donat sânge;

5. De asemenea, vino să donezi odihnit, nu după o noapte pierdută la serviciu, în cluburi sau la calculator.

Ce condiții trebuie să îndeplinesc pentru a dona sânge

Donatorul de sânge este orice cetățean român cu domiciliul în România sau orice cetățean al UE care are reședința în România, este sănătos și se supune regulilor de prelevare a sângelui. Alte condiții, conform Centrului de Transfuzii Sanguine București, România:

– vârsta cuprinsă între 18-60 ani;

– greutate peste 50 Kg;

– puls regulat, 60 -100 bătăi/ minut;

– tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg;

– să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale;

– femeile să nu fie: însarcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;

– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării;

– să nu fii sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;

Donatorii nu trebuie să aiba sau sa fi avut urmatoarele boli:

– hepatită (de orice tip);

– TBC

– sifilis;

– malarie;

– epilepsie și alte boli neurologice;

– boli psihice;

– bruceloză;

– ulcer;

– diabet zaharat;

– boli de inimă;

– boli de piele: psoriazis, vitiligo;

– miopie forte peste (-) 6 dioptrii;

– cancer;

Criterii de excludere permanentă:

– afecțiuni cardiovasculare (inclusiv hipertensiune arterială cronică în tratament, angină pectorală);

– traumatisme craniene cu sechele;

– etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatită cronică, ciroză hepatică; sifilis; pancreatită; cancer, leucemii; diabet zaharat; tuberculoză;

– hiperlipidemie; astm bronşic; alergie severă; boli endocrine; lupus eritematos diseminat și alte colagenoze; psoriazis generalizat; persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.

Criterii de excludere temporară:

– boli infecţioase (gripă, infecții bacteriene);

– anemie; examinare endoscopică, transfuzii, intervenții chirurgicale, tatuaje, contact apropiat cu persoane cu hepatită, HIV;

– vaccinări; sarcină, alăptare; tratamente dentare;

– consum de alcool în ultimele 24 de ore;

– consum de medicamente.

Criterii suplimentare de excludere pentru donatorii de componente sanguine prin afereza:

– trombocite < 200000/mmc;

– pat vascular necorespunzator;

– hipocalcemie;

– tratament cu antiagregante plachetare în ultimele 7 zile, corticosteroizi, anticoagulante.

Unde pot sa donez?

O persoană poate să doneze în orice Centru Județean de Transfuzii din fiecare județ. Pentru a vedea adresele CENTRELOR UNDE POTI SA DONEZI sânge.

Cat de des pot sa donez?

Intervalul minim între donari este de 8 săptămâni, dar numărul de donări nu trebuie să depășească 3 donări / an la femei și 4-5 donări / an la bărbați.

Câte grupe de sânge există?

Există 4 grupe de sânge și nu toate sunt compatibile între ele: A, B, AB, 0 (zero). Cu cât grupa de sânge este mai comună, cu atât cererea este mai mare. Cele mai frecvente grupe de sânge sunt 0 și A. Mai puțin frecventă este grupa B, iar AB este și mai rară.

Fiecare grupă din cele 4 au și RH Negativ. Grupele cu Rh Negativ sunt extrem de greu de gestionat din cauza faptului că sunt rare la nivelul populației, în general. Se întâmplă, deseori, ca solicitările făcute de spitale să nu poata fi satisfăcute în timp util.

Câte vieți pot salva dacă donez sânge?

Dacă sângele tău este sănătos, poți să salvezi chiar și trei vieți, pentru că în laboratoare, specialiștii pot să separe următoarele:

– celule roșii (se folosesc mai ales la intervenții chirurgicale și sunt ‘bune’ până la 35 de zile de la recoltare);

– trombocite (sunt ‘bune’ până la 5 zile de la recoltare și pot ajuta la tratamentul bolnavilor de cancer și leucemie);

– plasmă (congelată, poate fi folosită până la 12 luni și este cel mai des utilizată în accidente și traume, arsuri);

Care sunt produsele derivate din sange?

Sângele tău poate salva pacienți ajunși în secțiile de urgențe cu pierderi masive de sânge, dar și pacienți care urmează să fie operați sau bolnavi cu boli cronice aflați în secțiile de hematologie, oncologie. Din câteva ‘unități’ de sânge se pot obține următoarele produse derivate:

– Concentrat eritrocitar resuspendat;

– Concentrat eritrocitar deleucocitat;

– Concentrat eritrocitar sărăcit în leucocite;

– Plasmă proaspată congelată;

– Plasmă decrioprecipitată;

– Crioprecipitat de factor VIII;

– Concentrat trombocitar standard;

– Concentrat trombocitar de afereză;

După ce donez, ce se întâmplă cu sângele meu?

După ce sângele este prelevat, acesta este depozitat în depozitul frigorific de ‘carantinare’ și apoi testat pentru a vedea dacă este sănătos. Testele obligatorii sunt Ag-Ab, HIV 1, 2, anti HTLV 1, 2, hemoleucograma, grupajul sanguin, Rh-ul, anticorpii iregulari, testul anti HCV, testul AgHBs, testarea pentru lues, ALT. Dacă testele arată că sângele tău este sănătos, acesta și produsele derivate sunt validate și apoi distribuite spitalelor. Dacă rezultatele ridică probleme, testele sunt repetate. Dacă rezultatele indică boli, analizele sunt puse la dispoziția donatorului, iar sângele donat este incinerat. Analizele pot fi repetate la 75 sau 120 de zile. Donatorul cu analize neconforme este înștiințat că nu poate dona sânge.

De ce este bine să donez?

Donarea de sânge în România este voluntară și anonimă și este o ocazie foarte bună pentru donator să afle dacă este un individ sănătos. Identitatea donatorului și rezultatele testelor sunt secrete. Ele nu pot fi scoase din Centrul de Transfuzii fără acordul scris al donatorului. De asemenea, în cazul unor probleme, nu se fac anchete epidemiologice fără acordul donatorului. Donatorii sunt obligați să se informeze, după ce au donat sau la 75 de zile de la donare, asupra rezultatelor analizelor. Fără acordul scris al donatorului, rezultatele analizelor nu ies din instituția în care acesta a donat sânge. Cadrele medicale de la centrele de donare nu au voie sa comunice rezultatele analizelor prin fax, mail sau la telefon.

Ce riscuri există în timpul procesului de donare?

Pentru donator, nu există niciun risc. În laboratoare și în centrele de transfuzii, în procesul de recoltare, se utilizează doar ustensile și obiecte sanitare cu unică folosință. Pentru primitor, riscurile sunt înlăturate pentru că fiecare cantitate de sânge recoltată este testată din toate punctele de vedere, iar dacă nu este conform, sângele este incinerat.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta