La Botosani avem prea putini medici anatomopatologi!

La Botosani avem prea putini medici anatomopatologi!

 CORNELIU SARADAN  

Un aspect adus in atentie anul acesta de catre autoritatile sanitare, cu ocazia marcarii Saptamanii europene de prevenire a cancerului de col uterin, este cel al numarului mult prea mic de specialisti anatomopatologici care isi desfasoara activitatea in judetul Botosani.

Misiunea acestora este una extrem de importanta, in conditiile in care ei sunt cei care, pe baza probelor recoltate de la paciente, dau verdictul daca sufera sau nu de necrutatoarea boala.

Medicul Corneliu Saradan, din cadrul Directiei de Sanatate Publica, sustine ca in judetul Botosani nu sunt mai mult de 10 specialisti anatomopatologi, numarul acestora fiind insuficient, in conditiile in care in judet sunt circa 200.000 de femei.

"Unii spun ca sunt putine cancere care pot fi prevenite eficient, iar printre acestea se numara si cancerul de col uterin. Decat sa tratam bolnavi de cancer ar fi mult mai eficient ca si confort pentru bolnavi sa incurajam testarea lor. Problema este insa cine interpreteaza lama, din pacate avem prea putini specialisti anatomopatologi. Specialistul este cel care da verdictul daca este precancer, cancer sau doar o infectie. La nivelul judetului Botosani nu sunt mai mult de 10 astfel de specialisti, resursa umana din acest punct de vedere fiind insuficienta", a declarat medicul Corneliu Saradan.

Desi cancerul de col uterin este una dintre bolile grave cu impact dramatic atat pentru viata pacientelor, cat si a familiilor acestora, medicii sustin ca aproape orice caz de imbolnavire de cancer de col uterin poate fi prevenit. Insa acest lucru nu se poate intampla decat prin controale periodice la medicul ginecolog si prin realizarea testului Papanicolau.

"Este mult mai ieftin sa faci un test Papanicolau, care poate depista un cancer de col uterin in stadiul zero, cand nu poate fi depistat prin alta metoda si cand se poate interveni printr-o interventie chirurgicala la nivel local, pentru o vindecare in 100% dintre cazuri. Trebuie sa incurajam femeile sa aiba o atitudine mult mai responsabila si sa mearga din proprie initiativa la control, chiar daca nu prezinta simptomalogie", a precizat medicul Corneliu Saradan.

In 2010, in judetul Botosani s-au inregistrat 93 de cazuri noi de cancer de col uterin, avand loc si 55 de decese. Chiar daca cele mai multe cazuri s-au inregistrat la persoane care aveau varsta de 50-60 de ani, ingrijorator este faptul ca au fost depistate cu aceasta maladie si femei de 23 de ani.
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

,,E timpul să nu mai dăm și noi ceva!” - Activități de prevenire a corupției desfășurate la Spitalul Județean de Urgență Mavromati! (Foto)

astăzi, 19:50

Ofițerii de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani au desfășurat, în perioada 02-04 iulie 2025, în baza prot...

Tragedie la pescuit: Un bărbat și-a pierdut viața după ce a intrat să înoate, în râul Prut, și nu a mai ajuns la mal! (Foto)

astăzi, 19:41

Pompierii au fost solicitați în această după amiază să intervină pentru căutarea unui bărbat, în vârstă de 65 de ani, care era la pescuit pe malul râului Prut, î...

Falși reprezentanți ai unor așa-zise „asociații umanitare”, amendați de polițiștii botoșăneni!

astăzi, 19:10

Trei persoane care colectau sume de bani în interes personal, susținând că activitatea lor se desfășoară în scop umanitar, au fost surprinse de polițiștii locali în mome...