La alegeri, ca la Bac: Numararea voturilor va fi supravegheata video, pentru eliminatea fraudelor!

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a publicat, marti, un proiect de hotarare de guvern prin care urmeaza sa modifice legislatia privind organizarea alegerilor astfel ca toate activitatile din sectiile de votare, dupa inchiderea urnelor, urmeaza sa fie filmate, iar sarcina realizarii inregistrarilor revine operatorului de calculator din fiecare sectie de votare, informeaza News.ro. Terminalele informatice necesare inregistrarii video-audio a procedurilor sunt asigurate de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), potrivit proiectului.

"Operatorul de calculator al biroului electoral al sectiei de vot asigura inregistrarea video-audio neintrerupta a procedurilor realizate de la incheierea votarii si pana la parasirea localului sectiei de vot de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare, in scopul asigurarii posibilitatii organismelor electorale de a verifica respectarea dispozitiilor art. 92 si art. 93 din Legea nr. 208/2015, cu modificarile si completarile ulterioare", se arata in proiectul de hotarare publicat de Ministerul Afacerilor Interne.

Proiectul de act normativ ii obliga pe operatorii de calculator existenti in fiecare sectie de votare sa realizeze inregistrarea audio-video dintr-o pozitie fixa, de la o distanta medie, pe un cadru general. De asemenea, i se interzice operatorului de calculator sa realizeze copii ale inregistrarii ori sa permita accesul altor persoane la inregistrare. Dispozitiile se aplica si pentru procedurile de numarare a voturilor prin corespondenta.

Potrivit reglementarilor care ar urma sa intre in vigoare, Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) este cel care asigura terminalele informatice necesare inregistrarii video-audio. Tot STS ar urma sa verifice si existenta inregistrarii video-audio si sa consemneze aspectele constatate in procesul-verbal de primire a terminalelor informatice.

Inregistrarile se pastreaza trei luni de la data publicarii rezultatelor alegerilor in Monitorul Oficial.

De asemenea, in cazul in care exista dubii in privinta organizarii alegerilor, Serviciul de Telecomunicatii Speciale va putea pune la dispozitia organismelor electorale, pentru solutionarea unei contestatii, copii ale inregistrarii, potrivit proiectului.

O alta noutate privind masurile tehnice ale organizarii alegerilor este ca Ministerul Afacerilor Interne va achizitiona, potrivit proiectului, nu doar timbrele autocolante, ca pana acum, ci si "plicurile din plastic transparent, inseriate, prevazute cu sistem de sigilare, necesare in cadrul procedurilor de la art. 92 alin.( 1) teza I din Legea nr .208/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si confectionarea stampilelor cu mentiunea "Votat"". Procedurile respective vizeaza introducerea stampilelor intr-un plic care se sigileaza prin aplicarea stampilei de control a sectiei de votare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Performanțele profesionale ale funcționarilor publici ar putea fi evaluate anual!

Sunday, 23 February 2025

Proiectul, semnat de 55 parlamentari PSD și ai minorităților naționale, între care și de premierul Marcel Ciolacu, propune modificarea și completarea, în acest sens, a Ordonanței de...

Poliția Română: Atenție la solicitările de a vota diverși concurenți la anumite competiții!

Sunday, 23 February 2025

În special, una dintre aplicațiile de mesagerie a devenit un teren fertil pentru autorii care caută să exploateze încrederea și naivitatea utilizatorilor. Sub pretextul simplu al &b...

În această dimineață: Incendiu izbucnit în podul unei case dintr-o localitate din Botoșani!

Sunday, 23 February 2025

Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta în podul casei, unde ardeau câteva grinzi din lemn și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la între...