Kelemen Hunor, ATAC DUR la USL

Kelemen Hunor, ATAC DUR la USL
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, intr-un interviu pentru Romania TV, ca acordul semnat intre Uniune si USL prevedea ca maghiarii sa fie invitati la guvernare indiferent daca USL depaseste sau nu procentajul de 50% plus unu din mandatele din Parlamentul rezultat din alegeri. Kelemen i-a acuzat pe Crin Antonescu si Dan Voiculescu de nerespectarea acordului si de impunerea de conditii suplimentare pentru UDMR. Acordul urmeaza sa fie facut public.

"Acordul a fost semnat undeva in septembrie, inainte de a incepe campania electorala. Are cateva fraze si contine cateva lucruri importante si principii. Primul, daca ei obtin sub 50% din mandate, suntem invitati sa facem impreuna majoritatea parlamentara si Guvernul. Al doilea lucru, daca obtine peste 50% ne invita iarasi sa facem guvernul", a declarat Kelemen.

Impartirea functiilor ministeriale si parlamentare urma sa fie facuta proprotional cu procentele obtinute in alegeri. Semnatarii se angajau sa respecte anumite principii: drepturile minoritatilor deja obtinute nu mai pot fi retrase, colaborare in vederea largirii drepturilor minoritatilor si sprijin comun pentru reforme constitutionala, a administratiei si economica.

"Noi ne-am respectat de fiecare data cuvantul dat. Nici de data aceasta nu am incalcat intelegerea (...) O sa fac public acordul in urmatoarele zile, dupa ce ajung acasa", a spus presedintele UDMR.

Acesta i-a indicat pe Crin Antonescu si Dan Voiculescu drept principalii vinovati pentru faptul ca USL nu a respectat intelegerea. "Consider ca Victor Ponta a fost in aceasta perioada, in toate discutiile pe care le-am avut, un om corect. Problema a venit de la Crin Antonescu si Dan Voiculescu. Miercuri, Voiculescu a prezentat acele conditii pe care nu le-am acceptat. Eu nu accept nici de la Antonescu si nici de la Voiculescu sa-mi ceara mie si comunitatii maghiare test de loialitate si nu accept sa-mi spuna Antonescu si Voiculescu care sunt subiectele despre care pot vorbi si care nu. Nu voi accepta niciodata asa ceva", a spus Kelemen.

Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, dupa runda de negocieri cu UDMR de la Parlament, ca decizia finala este ca Uniunea condusa de Kelemen Hunor sa nu faca parte din Guvern.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
259

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
318

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
714

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...