Kelemen Hunor ameninţă că scoate maghiarii în stradă

Kelemen Hunor ameninţă că scoate maghiarii în stradă
"Oamenii vor ieÅŸi în stradă dacă se încearcă dizolvarea comunităţii maghiare", a declarat liderul UDMR, potrivit unui articol din Washinghton Post de zilele trecute.

Proiectul de lege al UDMR privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare prevede înfiinÅ£area a ÅŸaisprezece regiuni de dezvoltare, printre care una în care sunt grupate judeÅ£ele Covasna - Harghita - MureÅŸ, precum ÅŸi organizarea a cinci macroregiuni de dezvoltare.

OrganizaÅ£iile PCM din Covasna, Harghita ÅŸi MureÅŸ propun o regionalizare asimetrică, în opinia civicilor maghiari trebuind să existe 12 regiuni, printre care ÅŸi Å¢inutul Secuiesc.

OrganizaÅ£iile judeÅ£ene ale Partidului Civic Maghiar (PCM) din Covasna, Harghita ÅŸi MureÅŸ, au formulat un comunicat cu privire la reorganizarea administrativă a ţării, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă, preÅŸedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef.

Kulcsar Terza Jozsef a spus că cele trei organizaÅ£ii ale PCM susÅ£in o regionalizare asimetrică, "foarte potrivită" pentru România, în vederea formării comunităţilor administrativ-teritoriale.

PreÅŸedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara marÅ£i la Parlament că în coaliÅ£ie nu s-a discutat despre un proiect concret privind reorganizarea administrativ-teritorială, discuÅ£iile tehnice neavând rost în absenÅ£a unei decizii politice.

"Nu am discutat despre asumare, nu am discutat despre un proiect concret, dacă vine, vine în Parlament, când va veni în Parlament. A rămas ca în această săptămână ÅŸi săptămâna viitoare mai discutăm politic, nu tehnic. Până nu există o decizie politică, n-ar rost să începem discuÅ£iile tehnice despre reforma administrativă", a precizat ministrul la începutul săptămânii.

Consiliul NaÅ£ional Secuiesc susÅ£ine că proiectul reorganizării administrative a ţării este antidemocratic, contrar angajamentelor internaÅ£ionale asumate de România, ÅŸi lezează voinÅ£a ÅŸi interesele locuitorilor Å¢inutului Secuiesc.

În plus, are ca scop eliminarea din viaÅ£a publică a populaÅ£iei de naÅ£ionalitate maghiară din Å¢inutul Secuiesc.

"ToÅ£i cetăţenii ÅŸi toate autorităţile administraÅ£iei publice locale din Å¢inutul Secuiesc trebuie să protesteze hotărât ÅŸi să se pregătească chiar ÅŸi la nesupunere civică, demonstraÅ£ii stradale, făcând guvernul Romaniei să înteleagă: aÅŸa ceva nu se poate face cu Å¢inutul Secuiesc!", se arată în comunicatul de presă care a fost trimis ÅŸi ambasadelor SUA, Rusiei ÅŸi statelor membre ale Uniunii Europene.

Liderul Consiliului National Secuiesc, Izsak Balazs, a explicat, pentru HotNews, că expresia de "nesupunere civică" poate avea mai multe forme şi că printre acestea se regăsesc neplata impozitelor, blocarea unor porţiuni de drumuri şi "multe alte forme de protest paşnice", scrie Realitatea.net.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii botoșăneni au adus bucurie unor familii în preajma sărbătorilor pascale! (Foto, video)

astăzi, 09:11
14

Înaintea sărbătorilor pascale, poliÈ›iÈ™tii botoșăneni au avut o întâlnire specială cu o parte dintre copiii pe care i-au cunoscut în cadrul activităților profesionale È...

Calendar ortodox: Astăzi, în Sfânta şi Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului), îl cinstim pe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici (Slujba lui se va săvârși marți, a treia zi de Paști)

astăzi, 08:11
25

 Cu multă dorire în suflet pentru viaÅ£a monahală, la vârsta de 22 de ani a intrat în monahism la Mănăstirea Cernica, o adevărată ÅŸcoală isihastă. Aici, tânărul ...

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
277

Proiectul de lege care propune eliminarea obligaÈ›iei părinÈ›ilor singuri de a lucra în ture de noapte È™i precizează că aceÈ™tia pot lucra doar dacă îÈ™i doresc a fost votat favorabil...