Kelemen cere urmărirea penală a celor care au pus plăcuţa cu citatul din Iorga la statuia lui Corvin

Kelemen cere urmărirea penală a celor care au pus plăcuţa cu citatul din Iorga la statuia lui Corvin
Ministerul Culturii solicită începerea urmăririi penale în cazul celor care au montat plăcuţa conţinând un citat al istoricului Nicolae Iorga în perimetrul ansamblului monumental Matei Corvin din Cluj-Napoca.

Potrivit unui comunicat remis de biroul de presă al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, ministrul Kelemen Hunor s-a adresat, miercuri dimineaţă, prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, Eugen Crişan, solicitând începerea urmăririi penale împotriva celor care au amplasat ilegal plăcuţa de bronz cu citatul istoricului Nicolae Iorga în faţa grupului statuar Matei Corvin de la Cluj.

"În prezent, în iarba din jurul grupului statuar aflat în centrul oraşului se află două plăcuţe. În plan, pe locul menţionat, este plăcuţa de bronz cu citatul din Nicolae Iorga, amplasat în 23 mai a.c., în mod ilegal. La dreapta acestei plăcuţe se află plăcuţa în patru limbi. Pe aceasta apare, în limbile română, maghiară, germană şi engleză, următorul înscris: Statuia ecvestră a regelui Matia. Opera sculptorului Fadrusz János. Inaugurat în 12 octombrie 1902. Aceasta este plăcuţa care figura în proiectul de renovare a grupului statuar, a fost prezentat Comisiei de Conservare a Patrimoniului Naţional şi aprobat de către ministrul Kelemen Hunor", se precizează în documentul trimis prim-procurorului.

Ministerul Culturii atrage atenţia că plăcuţa cu citatul din Iorga a fost amplasată fără autorizaţie, iar, potrivit articolului 23 al legii 422/2001, orice intervenţie pe un monument necesită autorizaţie. Ministrul se referă şi la articolul 217 din Codul Penal şi solicită începerea urmăririi penale împotriva celor care au amplasat ilegal plăcuţa, menţionând că, potrivit aricolului menţionat, amestecul împotriva valorilor deosebite artistice, ştiinţifice sau istorice este considerat un delict şi se poate pedepsi cu închisoare de la un an la 10 ani.

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a trimis Parchetului şi copia Proiectului pentru obţinerea de autorizaţie de Construcţie PAC, dar şi copii ale documentelor transmise Primăriei municipiului Cluj Napoca.

După renovare, ansamblul monumental Matei Corvin Statuia a fost inaugurat oficial la începutul lunii aprilie, iar în 23 mai a fost amplasată în faţa grupului statuar o plăcuţă din bronz cu citatul savantului Nicolae Iorga "Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam când încerca să învingă Moldova nebiruită", conform NewsIn.

Amplasarea plăcuţei a declanşat un adevarat scandal între primărie şi Ministerul Culturii.

Placuta a aparut dupa ce un grup de academicieni si profesori din Cluj si Iasi au cerut Primariei si Consiliului Local, in luna mai 2011, ca pe statuia lui Matei Corvin din Piata Unirii sa se repuna textul lui Nicoale Iorga.

"Am constatat cu surprindere ca la terminarea lucrarilor de restaurare a grupului statuar Matei (Matia) Corvinul nu s-a repus pe soclu textul marelui Nicolae Iorga din 1932. Cu atat mai mult, cu cat acest text a facut parte din chiar istoria monumentului si a mentalului colectiv al Clujului. Precizam ca aplicarea pe soclu a respectivului text explicativ a fost urmarea protestului intelectualitatii romane clujene interbelice fata de mesajul din 1902, cu steagul Moldovei inclinat la picioarele regelui Matei Corvinul", au scris intelectualii din Cluj si Iasi in scrisoarea adresata municipalitatii clujene.

"Solicitam Primariei si Consiliului Local al municipiului Cluj Napoca sa intreprinda toate demersurile necesare, in limita atributiunilor legale si cu responsabilitate fata de memoria inaintasilor, pentru reamplasarea pe soclul monumentului a textului marelui Nicolae Iorga. Solutiile optime, intelepte si neintarziate, raman un privilegiu al dialogurilor si al consultarilor Domniilor Voastre cu specialistii in domeniu. Solicitatea noastra nu se vrea decat o punte de legatura, respect si reciproca pretuire intre doua culturi si popoare, reprezentate atat de bine de marea personalitate a regelui Matei Corvinul. Restituirea adevarului ar fi un gest de minima reparatie morala fata de promovarea, in timp, a unui neadevar istoric, transmis la nivel simbolic de grupul statuar recent restaurat in forma initiala din 1902, inaugurat in aprilie 2011, in absenta textului dn 1932, fara acordul majoritatii clujenilor", se mai arata in documentul citat.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

DNSC avertizează: Neatenția și entuziasmul sărbătorilor vă pot lăsa pradă infractorilor cibernetici! Cum vă puteți proteja!

astăzi, 16:29
19

”Este esenţial să rămâneţi la curent cu cele mai recente ameninţări, deoarece sărbătorile vin împreună cu riscuri de fraudă online. Infractorii cibernetici folosesc frecven...

Bărbați condamnați pentru infracțiuni în Suceava, arestați și încarcerați în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 15:22
31

Un bărbat domiciliat în localitatea Hănțești, condamnat la pedeapsa de 1 an 6 luni închisoare, a fost identificat de către patrula Secției 8 Poliție Rurală Adâncata pe raza c...

Performanțe remarcabile pentru Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani la Olimpiada Națională Aria Curriculară Tehnologii (Foto)

astăzi, 14:15
156

În perioada 26-30 aprilie 2024, Slobozia a fost în centrul atenției printr-o competiție de excepție în cadrul Ariei Curriculare Tehnologii, găzduind Olimpiada Națională. Acest ...