Judeţul Botoşani, sub cod portocaliu de ploi! Agricultorii speră ca ploile să nu se oprească!
UPDATE!

Judeţul Botoşani, sub cod portocaliu de ploi! Agricultorii speră ca ploile să nu se oprească!
Codul portocaliu de ploi a fost restrâns miercuri dimineaţă de meteorologi la opt judeţe, toate din regiunea Moldovei, şi Botoşaniul este inclus în această arie.

Valabilitatea acestui cod este până miercuri, la ora 18, dar există posibilitatea ca ulterior judeţul Botoşani să fie trecut sub cod galben. Astfel, în județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea şi Galați se vor cumula cantități de apă ce vor depăși 25...30 l/mp şi pe arii restrânse 50 l/mp.

Alte 18 judeţe au fost plasate sub cod galben de precipitaţii, lapoviţă şi ninsori la munte precum şi intensificări ale vântului.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, va continua să plouă în cea mai mare parte a ţării, iar în regiunile estice şi în zonele montane şi submontane se vor cumula peste 20 l/mp şi izolat peste 35 l/mp. La munte vor fi precipitaţii predominant sub formă de lapoviţă şi ninsoare, la altitudini mari, în special în nordul Carpaţilor Orientali local se va depune strat nou de zăpadă, iar pe creste vântul va sufla cu peste 70...80 km/h, viscolind ninsoarea. Intensificări ale vântului vor fi şi în celelalte zone, îndeosebi în sud şi în est, unde rafalele vor depăşi 50...55 km/h şi trecător 65 km/h.

Din fericire, în judeţul Botoşani precipitaţiile sunt "liniştite", iar cantităţile de apă înregistrate până acum depăşesc în unele zone 60 de litri pe metrul pătrat. Potrivit meteorologului de serviciu de la Staţia Meteo Botoşani, în municipiul Botoşani, până miercuri, la ora 7:30 se înregistraseră 57 de litri pe metrul pătrat, la Avrămeni- 44 de litri pe metrul pătrat şi la Santa Mare- 37 de litri pe metrul pătrat.

Aceste ploi sunt binevenite pentru agricultura judeţului, după cum spune Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole Botoşani.

"În judeţ, nu am auzit, până la această oră, să fie probleme cu inundaţiile, sperăm să nu avem probleme de acest fel. Din monitorizarea făcută până în această dimineaţă, la ora 8, pe tot arealul judeţului am avut cantităţi însemnate de apă, pe ultimele 24 de ore. Este foarte bine pentru ce ne trebuia nouă, dar am vrea să fie în continuare ploi toată săptămâna, dar liniştite, astfel încât solul să aibă capacitatea de a prelua cantităţile de apă. Altfel, se vor distruge culturile nou- înfiinţate, de grâu şi rapiţă. Suntem în plină campanie de înfiinţare a culturilor de grâu, orz şi orzoaică, cele de rapiţă au fost deja făcute", afirmă Cristian Delibaş.

UPDATE:

Meteorologii au adăugat şi o informare meteo de vreme rea, potrivit căreia de miercuri seară, ora 21 până joi, ora 10, se vor înregistra precipitaţii moderate cantitativ, ninsori la munte, intensificări ale vântului. Aria precipitaţiilor se va restrânge treptat către nord-est. În zona Carpaţilor Orientali vor predomina ninsorile şi, mai ales la altitudini mari, se va depune strat nou de zăpadă. Va ploua în general moderat cantitativ în jumătatea de nord a Moldovei, iar spre dimineaţă se vor semnala precipitaţii mixte, îndeosebi în zona subcarpatică.

Vântul va avea intensificări în sudul şi în estul ţării, cu viteze de peste 50...60 km/h, iar pe crestele montane rafalele vor depăşi 70...80 km/h, viscolind temporar ninsoarea. Vremea se va menţine rece în majoritatea zonelor, dar în special în nord şi în centru unde în următoarele dimineţi se vor înregistra izolat temperaturi minime negative şi local se va produce brumă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean băgat în închisoare pentru o infracțiune săvârșită în urmă cu patru ani!

astăzi, 13:20
45

În cursul zilei de vineri, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Ștefănești au identificat un bărbat de 40 de ani, din orașul Ștefănești, pe numele căruia era emis un mandat de ex...

Mesajul prefectului Sorin Cornilă cu ocazia Sărbătorilor Pascale!

astăzi, 12:22
27

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani, a transmis un mesaj pentru botoșăneni cu ocazia Sărbătorilor Pascale.Redăm mai jos mesajul integral: „Dragi botoșăneni,...

Lumina Sfântă, miracol al ortodoxismului, va fi adusă sâmbătă seară de la Ierusalim şi distribuită tuturor parohiilor!

astăzi, 12:06
49

Lumina Sfântă, simbol al Învierii lui Iisus, va fi adusă şi în acest an de la Ierusalim, sâmbătă seara, de către părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul A...